ایران پنجاه پروژه نفت و گاز را به مناقصه شرکتهای خارجی میگذارد. همه این پروژهها بر اساس قراردادهای نوع جدید نفتی موسوم به «آیپیسی» به شرکتهای خارجی واگذار خواهد شد.
بنا به اسناد وزارت نفت، شرکتهای خارجی باید یک شریک از میان شرکتهای ایرانی برای توسعه این میادین انتخاب کنند.
به گزارش روز دوشنبه ۲۷ مهرماه خبرگزاریها، شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده که ۲۹ میدان نفتی و ۲۱ میدان گازی برای حضور شرکتهای خارجی به مناقصه گذاشته میشود.
شرکت نفت ایران از طرفهای خارجی خواسته است که درخواستهایشان را تا ۲۹ آبان ماه ارسال کنند و برندههای مناقصه تا ۱۷ آذرماه اعلام خواهند شد.
ظاهرا لیست میادینی که ایران میخواهد به مناقصه بگذارد همان فهرستی است که آذرماه پارسال در کنفرانس تهران به شرکتهای خارجی ارائه شد.
در آن لیست، ۲۱ میدان گازی با هدف تولید روزانه ۳۸۰ میلیون متر مکعب گاز پیشنهاد شده بود. همچنین ۲۹ میدان نفتی نیز پیشنهاد شده بود، اما بدون اشاره به حجم تولید نهایی نفت. فقط تخمین زده شده بود که این میادین نیز روزانه تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز همراه به تولید کشور خواهند افزود.
گاز همراه، گازی است که از میادین نفتی با نفت خام استخراج میشود. با این حال، ایران اخیرا اعلام کرد که قصد دارد تولید روزانه نفت خام خود را تا چهار سال آینده به پنج تا پنج میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برساند.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران روز دوشنبه اعلام کرد که در افق برنامه ششم توسعه نیاز به ۱۳۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزه تولید نفت و گاز و ۵۲ میلیارد دلار در حوزه پتروشیمی است.
ایران امیدوار است که در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی تا سال ۲۰۲۰ حدود ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کند.
در همین حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به تولید کنونی روزانه سه میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه نفت خام ایران مینویسد تهران تا وقتی که این رقم به چهار میلیون بشکه نرسد، حاضر به پیوستن به فریز نفتی (توقف رشد تولید) نیست.
آسوشیتدپرس به توافق اولین اعضای اوپک برای کاهش تولید این سازمان به روزانه ۳۳ میلیون بشکه در اجلاس الجزایر طی ماه گذشته اشاره کرده و مینویسد که ایران از این تصمیم استقبال میکند. قرار است اعضای اوپک ماه آینده درباره فریز یا حتی کاهش تولید به توافق برسند.
امیرحسین زمانی نیا معاون وزیر نفت ایران میگوید که این تصمیم «قدمی کوچک، اما در مسیری درست بود».
درباره توسعه میادین نفت و گاز، این گزارش مینویسد که مقامات ایران قبلا اعلام کردهاند که اولویت با میادین مشترک با کشورهای همسایه است. ایران ۲۸ میدان نفت و گاز مشترک با همسایههای خود دارد.
علی کاردر رییس شرکت ملی نفت ایران روز دوشنبه اعلام کرد که اولین مناقصه برای توسعه میدان آزادگان خواهد بود. این میدان با عراق مشترک است.