رهبران سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیک، در آخرین روز از نشست پرو، با صدور بیانیهای گفتهاند بازارهای خود را باز نگه داشته و با «حمایتگرایی» مقابله خواهند کرد.
همزمان مقامهای چینی میگویند شمار بیشتری از کشورها خواستار پیوستن به «مشارکت اقتصادی منطقهای» آن کشور هستند.
|برای دریافت تازهترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|
سران سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیک در بیانیه خود اعلام کردهاند «ما به تعهدات خود برای باز نگهداشتن بازارهای خود و مقابله با هرگونه شکل از حمایتگرایی، پایبند میمانیم».
«حمایتگرایی»، سیاستی اقتصادیست، که از جمله، بر ایجاد محدودیتهای وارداتی یا اعلام تعرفه بر کالاهای وارداتی متمرکز است و به شکلی، در نقطه مقابل تجارت آزاد قرار میگیرد.
به نظر میرسد بیانیه پایانی سران کشورهای «همکاریهای آسیا-پاسفیک» در واکنش به برنامههای اقتصادی احتمالی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا صادر شده باشد. البته بسیاری از مقامهای ارشد، از جمله رئیسجمهوری مکزیک یا نخستوزیر استرالیا، از بیان بدبینی کامل در مورد همکاریهای اقتصادی در دوره ریاستجمهوری بعدی آمریکا خودداری کردهاند.
بازار آمریکا هر سال سه هزار میلیارد دلار کالا و خدمات وارد میکند. هزاران بنگاه تولیدی و دهها میلیون شغل در خارج از آمریکا به بازار این کشور وابستهاند و هیچ بنگاه و بانک معتبری در جهان وجود ندارد که با این بازار رابطه نداشته باشد. ⇦بیشتر بخوانید
آقای ترامپ از مدافعان سرسخت بازگرداندن ظرفیتها و امکانات تجاری آمریکا به خود آن کشور، نیز لغو یا مذاکره دوباره بر سر برخی از مهمترین توافقهای تجاری بینالمللی آزاد با حضور آمریکا، و تعیین تعرفه یا تعرفههای جدید است. به گفته رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، این موضوع به حمایت از کارگران و کارکنان آمریکایی و ایجاد فرصتهای شغلی در آن کشور میانجامد.
از جمله توافقهایی که ترامپ مخالفت خود را با آن نشان داده، «پیمان ترانس-پاسفیک» است. پیمانی که بزرگترین از این دست در جهان است، ولی نتوانست رای کنگره آمریکا با اکثریت جمهوریخواه را به دست آورد. ۱۱ کشور در کنار ایالات متحده، سالها برای دستیابی به این توافق دیدار و گفتوگو کردند. این پیمان، چین را در بر نمیگیرد، و در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما، از ابزارهای مقابله با گسترش و نفوذ چین در آینده توصیف میشد.
همزمان با اقدامات این ۱۲ کشور، پکن نیز اعلام کرده دست به ایجاد پیمانی با عنوان «مشارکت اقتصادی فراگیر منطقهای» میزند؛ که آمریکا را در بر نمیگیرد.
روز شنبه شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، گفت کشورش درهای خود را برای تجارت آزاد با دیگر کشورها نخواهد بست و در این راه گشایشهای بیشتری انجام خواهد داد.
اکنون رویترز به نقل از مقامهای پکن، در نشست پایانی پرو، ۳۰ آبان ماه، نقل کرده که شمار بیشتری از کشورها خواستار پیوستن به «مشارکت» چین هستند: «از جمله پرو و شیلی».
در عین حال گزارشها حاکیست، نخستوزیر ژاپن و رئیسجمهوری چین نیز دیداری نسبتا طولانی در پرو داشتهاند. در پی این دیدار، یکی از سخنگویان دولت شینزو آبه اعلام کرد دو طرف تلاش کردهاند از اختلافات میان خود بکاهند. دیدار آقایان آبه و شی، به درخواست ژاپن صورت گرفت.
دولت آمریکا در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما، از منتقدان ایده اقتصادی چین بود و باراک اوباما خود بر این نظر است که مشارکت با چین، به معنی حمایت کمتر از کارگران، کارکنان و نیز محیط زیست است.
ریاستجمهوری آقای ترامپ، از دو ماه دیگر آغاز میشود.