اجلاس ۱۳ عضو اوپک، با ۱۲ کشور دیگر تولیدکننده نفت در وین اتریش، روز شنبه ۲۰ آذرماه با توافق پیرامون کاهش تولید به پایان رسید.
اعضای اوپک ۳۰ نوامبر توافق کرده بودند که تولید روزانه نفت خود را نسبت به ماه قبل آن ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند. توافقی که مشروط به کاهش ۶۰۰ هزار بشکهای تولید روزانه دیگر کشورهای تولیدکننده نفت بود.
روسیه همان زمان متعهد شده بود که ۳۰۰ هزار بشکه از تولید نفت خود را کاهش دهد. اکنون، آذربایجان، قزاقستان، ازبکستان، عمان، مکزیک، سودان، سودان جنوبی، بحرین، مالزی، گینه استوایی و بولیوی نیز که در اجلاس روز شنبه شرکت داشتند متعهد به کاهش تولید خود شدهاند.
بر اساس اعلامیه اوپک بعد از اتمام اجلاس، کشورهای غیر اوپک در مجموع ۵۵۸ هزار بشکه از تولید روزانه خود را کاهش خواهند داد.
در این زمینه وزیر نفت نیجریه در حساب تویتری خود اعلام کرد که مکزیک و قزاقستان به ترتیب ۱۰۰ هزار و ۵۰ هزار بشکه از تولید خود را خواهند کاست، و بدین ترتیب، روسیه، مکزیک و قزاقستان حدود ۷۵ درصد از کل کاهش تولید کشورهای غیر اوپک را متقبل شدهاند.
این برای نخستین بار طی ۱۵ سال اخیر است که اعضای اوپک با دیگر کشورهای تولیدکننده نفت به توافقی پیرامون کاهش تولید میرسند.
بلومبرگ مینویسد که توافق قزاقستان برای کاهش تولید نفت خود قابل انتظار نبود و این کشور زیر فشار سنگین دیپلماسی، نهایتاً به کاهش تولید خود تن داد.
قزاقستان دو ماه قبل با سرمایهگذاری پنجاه میلیارد دلاری، میدان عظیم نفتی کاشاغان را با تولید اولیه روزانه ۷۵ هزار بشکه افتتاح کرد و گفته است که تا پایان سال جاری این رقم را دو برابر خواهد کرد. قزاقستان همچنین اعلام کرده بودکه برای سال ۲۰۱۷ تولید از این میدان را به بالای ۳۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رساند.
پس از توافق اعضای اوپک برای کاهش ۱.۲ میلیون بشکهای تولید نفت خود، قیمت نفت در۱۰ روز گذشته ۱۵ درصد افزایش یافته و به حدود ۵۵ دلار رسیده است.
قرار است کاهش تولید از ژانویه ۲۰۱۷، دی ماه امسال، اعمال شود و اوپک طی شش ماه اول سال ۲۰۱۷ روزانه ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه تولید خواهد داشت.
کشورهایی که در اجلاس روز شنبه اوپک و تولیدکنندگان غیرعضو شرکت داشتند، ۶۰ درصد از کل تولید نفت دنیا را انجام میدهند.