در حالیکه وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده جمهوری اسلامی در واکنش به فرمان مهاجرتی دونالد ترامپ، از صدور روادید برای شهروندان آمریکایی خودداری کرده٬ رئیس جامعه تورگردان ایران این موضوع را تکذیب کرد.
خبرگزاری ایسنا روز جمعه (۲۷ مرداد) به نقل از ابراهیم پورفرج نوشته که وزارت خارجه ایران «روند پیشین» خود در صدور ویزا برای اتباع آمریکا را تغییر نداده و این روند تنها کمی «زمانبر» شده است.
آنطور که آقای پورفرج گفته٬ حفظ این رویه از سوی وزارت خارجه ایران باوجود «همه تهدیدها و اقدامات خلاف برجام که دولت آمریکا انجام داده»٬ صورت گرفته است.
به گفته وی٬ «هیچ یک از شرکتهای گردشگری برای تقاضای سفر آمریکاییها به ایران با رد درخواست مواجه نشدهاند.»
پورفرج در عین حال از پاسخ مثبت وزارت خارجه ایران «به همه تقاضاها پس از بررسی مدارک و طی فرایند مربوطه» در مورد شهروندان علاقمند به سفر به ایران خبر داده است.
وی با این حال به «زمانبر» شدن فرایند صدور ویزای ایران برای شهروندان آمریکایی اشاره کرده و افزوده این به معنی «سختگیری بیشتر و یا دادن پاسخ منفی به درخواستهای اتباع این کشور نیست.»
به گفته پورفرج٬ تعداد گردشگرانی هم که امسال از ایالات متحده به ایران سفر کردهاند «کمتر از سال گذشته نبوده است.»
اظهارات وی پس از آن بیان میشود که وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه با انتشار اطلاعیهای به شهروندان این کشور درباره سفر به ایران هشدار داد.
وزارت خارجه ایالات متحده در این اطلاعیه به شهروندان آمریکا، بهویژه شهروندان دو تابعیتی ایرانیآمریکایی هشدار داد که سفر به ایران ممکن است با خطر بازداشت٬ زندان و یا ممنوعیت خروج همراه باشد.
این وزارتخانه از شهروندان خود خواسته «با احتیاط فراوان» به ایران سفر کنند و ضمن در نظر داشتن «خطرات» سفر به این کشور٬ در صورت امکان آن را به تعویق بیندازند.
در بخش دیگری از این اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که بنا بر گزارشها، ایران در واکنش به فرمان مهاجرتی دولت دونالد ترامپ، از صدور روادید برای شهروندان آمریکایی خودداری کرده است.
وزارت خارجه آمریکا سال گذشته نیز اندکی پس از آزادی پنج آمریکایی از جمله چهار شهروند دارای تابعیت دوگانه ایرانی-آمریکایی در نتیجه برنامه مبادله زندانیان ایران و آمریکا٬ در اطلاعیه مشابهی٬ درباره سفر اتباع خود به ایران هشدار داده بود.
بدنبال انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا و اظهارات وی درباره برجام٬ برنامه هستهای جمهوری اسلامی و نیز صدور دستور جنجالبرانگیز منع صدور ویزا برای اتباع هفت کشور از جمله ایران٬ نگرانیهایی نسبت به اقدام مشابه تهران برای ورود گردشگران آمریکایی به کشور مطرح شده بود.
پس از صدور فرمان مهاجرتی ترامپ که بر اساس گزارش رسانهها منجر به سرگردانی تعدادی از شهروندان ایرانی در راه آمریکا و یا در فرودگاههای این کشور شد٬ وزارت خارجه ایران نیز از اقدام متقابل خبر داد.
مجید تختروانچی٬ معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه ایران گفته بود که «برای صدور ویزای اتباع آمریکا، براساس اقدام متقابل عمل خواهد شد و ساز و کاری در وزارت خارجه تعبیه شده است تا این موضوع را دنبال کند.»
ابراهیم پورفرج٬ رئیس جامعه تورگردانان ایران سال گذشته و بدنبال این جنجالها٬ اظهار امیدواری کرد با آنکه وزارت خارجه جمهوری اسلامی در بیانیهای از سیاست «مقابله به مثل» سخن گفته، «ولی امیدواریم این موضوع شامل حال گردشگران نشود.»
به گزارش ایسنا٬ وی این موضوع را پس از آن بیان کرد که بر اساس گزارش کمپانی Forward Keys با نظارت و تحلیل روزانه ۱۶ میلیون رزرو هواپیما در سراسر جهان٬ اعلام شد که گردشگران آمریکایی ۱۰.۷ درصد از بازار گردشگری خارجی ایران را تامین میکنند.
پورفرج آمریکاییها را از «درآمدزاترین گردشگران» ایران معرفی کرده و گفته بود که پس از صدور فرمان مهاجرتی ترامپ٬ «آژانسهای زیادی از آمریکا تماس گرفتهاند و درباره وضعیت سفر گردشگران این کشور به ایران ابراز نگرانی کردهاند.»
وی هشدار داده بود که اگر وزارت خارجه مقابل «تصمیم نابخردانه» آمریکا٬ «سیاست متقابل» را در پیش بگیرد٬ «روابط گردشگری آژانسهای دو کشور که پس از سالها تازه داغ شده بود، قطع خواهد شد» و بازگشت دوباره به این شرایط به آسانی میسر نخواهد بود.
گزارش خبرگزاری تسنیم در روز ۲۵ مرداد ماه سال جاری درباره تاثیر سیاستهای دونالد ترامپ بر صنعت گردشگری ایران نشان میدهد که این نگرانیها هنوز برطرف نشده است.
این خبرگزاری به نقل از ایندیپندنت نوشته که ایران با دارا بودن «۱۹ اثر» در فهرست میراث جهانی یونسکو، مقصد گردشگری «جذابی» برای گردشگران به شمار میرود٬ «اما تهدیدهای مکرر ترامپ مبنی بر خروج از برجام میتواند موانعی را در مسیر پیشرفت صنعت گردشگری» کشور ایجاد کند.
ایندیپندنت همچنین به موضوع سفر «اتباع انگلیسی و آمریکایی متقاضی سفر به ایران باید در قالب تورهای سازماندهی شده» به ایران خبر داده و نوشته «ظاهرا گردشگری از سیاست قابل تفکیک نیست.»
بر اساس این گزارش٬ در سال ۲۰۱۶ میلادی بیش از پنج و نیم میلیون گردشگر خارجی به ایران سفر کردند و درآمد حاصل از سفر آنها برای اقتصاد ایران٬ هشت میلیارد دلار برآورد شده است.
دولت ایران اعلام کرده قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ میلادی تعداد گردشگران را به ۲۰ میلیون نفر برساند و علاوه بر ایجاد ۶۵۰ هزار شغل در این صنعت، ۳۰ میلیارد دلار از گردشگری کسب درآمد کند.