لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۶

نماینده سازمان ملل: سطح آب دریاچه ارومیه در حال کاهش است


رئیس دانشگاه ارومیه: تنها ۲۰ درصد از اعتبارات درنظر گرفته شده برای احیای دریاچه ارومیه تخصیص یافته است.
رئیس دانشگاه ارومیه: تنها ۲۰ درصد از اعتبارات درنظر گرفته شده برای احیای دریاچه ارومیه تخصیص یافته است.

نماینده برنامه عمران سازمان ملل در تهران از «کاهش» سطح آب دریاچه ارومیه با وجود «تلاش‌های» زیاد برای نجات آن خبر داد.

گری لوئیس روز یکشنبه ۲۱ آبان٬ این خبر را در صفحه شخصی خود در توئیتر منتشر کرد و نوشت:‌ «خبرهای نگران‌کننده از دریاچه ارومیه. بر خلاف تمام تلاش‌ها سطح آب دریاچه در حال کاهش است.»

وی افزود که «بدون تغییرات اساسی در مدل توسعه و مدیریت تقاضای آب، مشکل بر طرف نخواهد شد. زمان دو برابر کردن همکاری‌هاست. سازمان ملل آماده همکاری است.‎»

رحیم حب نقی، رئیس دانشگاه ارومیه، روز ۱۵ آبان در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، یکی از علل خشکی دریاچه ارومیه را «عدم تخصیص به‌موقع و کافی اعتبارات» دانسته و گفته بود: از اعتبارات درنظر گرفته شده برای احیا دریاچه ارومیه فقط ۲۰ درصد تخصیص یافته است.

این در شرایطی است که احیای دریاچه ارومیه یکی از وعده های حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ بود و پس از پیروزی‌اش نیز اخبار زیادی در مورد اختصاص بودجه به این منظور منتشر شده بود.

پیشتر هم یک مقام مسئول در برنامه احیای دریاچه ارومیه در روز ۱۶ شهریور از «اختلال» در روند احیای این دریاچه به دلیل «کاهش محسوس حجم بارش» و ضرورت بازنگری در این برنامه خبر داده‌ بود.

مدیرکل دفتر مدیریت به‌هم‌پیوسته منابع آب حوضه دریاچه ارومیه گفته بود که کاهش ۲۶ درصدی بارش نسبت به سال قبل «در حوضه آبریز دریاچه برنامه‌های احیای دریاچه همچون افزایش جریان‌های ورودی به دریاچه از سدها را دچار اختلال کرده‌است».

مرتضی موسوی به همین دلیل افزوده بود که برنامه احیای دریاچه ارومیه «باید براساس شرایط و امکانات فعلی کشور و دولت بازنگری و سنجیده شود».

آن‌طور که خبرگزاری ایسنا گزارش داده،‌ حجم بارش‌های سال جاری در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۲۰۸ میلی‌متر تخمین زده شده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۶ درصد و نسبت به دوره متوسط بلندمدت ۲۴ درصد کاهش پیدا کرده‌است.

بر اساس این گزارش، به دلیل کاهش چشمگیر حجم بارش‌ها، تراز دریاچه از ۱۲۷۰٫۶۳ در سال گذشته به ۱۲۷۰٫۳۵ رسیده‌است که کاهش ۲۸ سانتیمتری تراز دریاچه را نشان می‌دهد.

همچنین حجم مخزن دریاچه نسبت به سال گذشته ۵۰۰ میلیون مترمکعب کاهش پیدا کرده و وسعت پوشش آب دریاچه نیز از ۲۱۵۰٫۷ کیلومتر مربع سال گذشته به ۱۸۱۹٫۸ کیلومترمربع در سال جاری رسیده‌ است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست نیز به تازگی گفته است که «هم سطح و هم حجم دریاچه نسبت به سال گذشته کمتر شده اما نسبت به سال ۹۴ بیشتر است».

مسعود تجریشی افزوده که «علت این شرایط کاهش بارش‌ها و افزایش دما است. همچنین اقداماتی که قرار بود برای ورود آب به دریاچه انجام دهیم، به دلیل نبود منابع مالی به عقب افتاد».

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست در مصاحبه ای نیز با خبرگزاری خانه ملت گفت که امسال نسبت به سال گذشته طراز دریاچه ارومیه ۲۳ سانت کاهش پیدا کرده است. با این همه،‌ او عنوان کرد که درمقایسه با دوسال گذشته، طراز دریاچه ارومیه بالاتر است.

او همچنین تاکید کرد: برای احیاء دریاچه ارومیه باید سهم برداشت از منابع آب حداقل ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا کند.

در سال‌های اخیر، تلاش‌های بسیاری برای نجات دریاچه ارومیه از خشکسالی که به نوشته ایرنا از سال ۱۳۸۰ آغاز شد٬ انجام شده‌ است.

برخی از موسسات کشورهای خارجی از جمله آلمان نیز پروژه‌های مشترکی را با ایران برای احیای این دریاچه اجرا می‌کنند.

دولت ژاپن نیز تاکنون دو میلیون دلار برای احیای دریاچه ارومیه به برنامه توسعه ملل متحد کمک کرده‌ است.

مسئولان آذربایجان غربی پیش‌تر اعلام کرده‌اند بر اساس نظرسنجی‌ها، مهم‌ترین خواسته مردم این استان نجات دریاچه ارومیه است.​

محمداسماعیل سعیدی٬ نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی نیز ۱۰ آبان ماه در نطق پیش از دستور خود گفته بود: «بحث دریاچه ارومیه متاسفانه امروز از متن به حاشیه رانده شده است، اکثر مصوبات ستاد احیاء دریاچه بلا اقدام و یا نیمه کاره مانده است».

به گفته آقای سعیدی٬ «امسال دریاچه بدترین شرایط را پشت سر می گذارد و مردم در مقابل چشمان خود و علی‌رغم صحبت‌های مسئولان حالت احتضار دریاچه را مشاهده می کنند».

XS
SM
MD
LG