(rm) صدا | (wma) صدا [ 2:54 mins ]
دولت محمود احمدی نژاد، طی چهارده ماه زمامداری، خزانه ای انباشته از دلار های نفتی در اختیار داشت. با اینهمه در حساب ذخیره ارزی بی پروا دست برد و برداشت هایش از آن، طی نیمه نخست سال، به سه تا چهار برابر دوران مشابه سال گذشته رسید. تزریق این همه نقدینگی در شریان های اقتصادی کشور، طبعا زمینه بسیار مساعدی را برای بالا بردن تب تورم فراهم آورد. حاصل این سیاست، پدیده «رکود توام با تورم» بود. به علاوه کاهش نسبی بهای نفت طی دو هفته گذشته این پرسش را پیش آورده که اگر روزی وضعیت بازار طلای سیاه دگرگون شود، دولت نهم که جز هزینه کردن دلار های نفتی برنامه ای ندارد، در رویارویی با اوجگیری شدید تورم چه خواهد کرد؟ فریدون خاوند (رادیو فردا، پاریس): نگاهی سریع به صفحات رسانه های تهران طی دو سه روز گذشته نشان می دهد که دولت محمود احمدی نژاد، چهارده ماه پس از در اختیار گرفتن اهرم های مدیریت کشور، ماه عسل خود را به پایان رسانده و دستکم در عرصه اقتصادی، مجبور به ارائه کارنامه خویش است.
رییس دولت نهم، طی این دوره از زمامداری اش، خزانه ای انباشته از دلار های نفتی در اختیار داشت. با اینهمه در حساب ذخیره ارزی بی پروا دست برد و برداشت هایش از آن، طی نیمه نخست سال، به سه تا چهار برابر دوران مشابه سال گذشته رسید. تزریق این همه نقدینگی در شریان های اقتصادی کشور، طبعا زمینه بسیار مساعدی را برای بالا بردن تب تورم فراهم آورد. برای زیر کنترل نگه داشتن این تب، دولت محمود احمدی نژاد دروازه های کشور را به گونه ای بیسابقه بر انبوه کالا های خارجی گشود، آنچنان که شمار زیادی از واحد های تولیدی داخلی فرو ریختند و چرخ فعالیت اقتصادی بیش از بیش از نفس افتاد.
حاصل این سیاست، که با خطوط قرمز در کارنامه چهارده ماه نخست دولت احمدی نژاد نقش خواهد بست، پدیده ای است به نام «رکود توام با تورم» که این روز ها شمار زیادی از صاحبنظران ایرانی در توصیف وضعیت اقتصادی کشور از آن استفاده میکنند. به علاوه کاهش نسبی بهای نفت طی دو هفته گذشته این پرسش را پیش آورده که اگر روزی وضعیت بازار طلای سیاه دگرگون شود، دولت نهم که جز هزینه کردن دلار های نفتی برنامه ای ندارد، در رویارویی با اوجگیری شدید تورم چه خواهد کرد؟
در این میان تنش در طیف مدیریت ارشد جمهوری اسلامی ادامه دارد و چنین پیدا است که به رغم تکذیب های رسمی، استعفا ها یا برکناری های تازه در تکنوکراسی کشور به هیچوجه منتفی نیست. سایت رسمی سازمان مدیریت و برنامه ریزی، به نقل از رسانه ها، و بدون اظهار نظر مستقیم، از جا به جایی قریب الوقوع در میان اعضای دولت، معاونان رییس جمهوری و مدیران ارشد کشور خبر میدهد. روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در یاد داشت صفحه نخست امروز خود زیر عنوان «بورو کراسی بی ثبات» می نویسد تیم های فوقانی دیوانسالاری ایران از وضعیت خود در هراسند.