(rm) صدا | (wma) صدا [ 2:50 mins ]
تحولات اخیر بازار جهانی نفت، که بهای این کالا را از بشکه ای 78 دلار در نیمه ماه ژوییه به پیرامون شصت دلار در حال حاضر کاهش داده، این نگرانی را در محافل تهران به وجود آورده که این کالا، فصل تازه ای را این بار در سراشیب قیمت ها آغاز کرده است. ریشه اصلی این نگرانی سیاست اقتصادی و اجتماعی دولت محمود احمدی نژاد است که تنها بر هزینه کردن در آمد های اوجگیرنده نفت استوار است. از سوی دیگر گفته می شود تصمیم «اوپک» در وضعیت واقعی ایران تغییری به وجود نمی آورد. تصمیم روز جمعه «اوپک» به کاهش عرضه هنوز تغییری به سود تولید کنندگان نفت به وجود نیآورده است. فریدون خاوند (رادیو فردا، پاریس): تحولات اخیر بازار جهانی نفت، که بهای این کالا را از بشکه ای 78 دلار در نیمه ماه ژوییه به پیرامون شصت دلار در حال حاضر کاهش داده، این نگرانی را در محافل تهران به وجود آورده که طلای سیاه، پس از گذار از یک دوره طولانی و استثنایی رونق، احتمالا فصل تازه ای را این بار در سراشیب قیمت ها آغاز کرده است.
ریشه اصلی این نگرانی سیاست اقتصادی و اجتماعی دولت محمود احمدی نژاد است که تنها بر هزینه کردن در آمد های اوجگیرنده نفت استوار است. بر پایه آمار بانک مرکزی جمهوری اسلامی، ایران در شش ماه نخست سال جاری خورشیدی به بیش از 24 میلیارد دلار در آمد ارزی از محل نفت دست یافته است. با تکیه بر بالش نرم دلار های نفتی، رییس جمهوری اسلامی یکی از انبساطی ترین بودجه های تاریخ معاصر ایران را به کشور عرضه داده و در برداشت پی در پی از حساب ذخیره ارزی تردید نکرده است. به علاوه سیاست او در عرصه بازرگانی خارجی مبتنی بر واردات انبوه است تا بدین وسیله راه را بر اوجگیری تورم سد کند. در این شرایط افت باز هم بیشتر بهای نفت دولت جمهوری اسلامی را با دشواری های جدی روبرو خواهد کرد.
در سازمان کشور های صادر کننده نفت (اوپک)، ایران هوادار سر سخت کاهش تولید به منظور بالا بردن قیمت ها است. این سازمان جمعه بیستم اکتبر در نشست دوحه، با هدف بالا بردن قیمت نفت، سقف تولید روزانه خود را یک میلیون و دویست هزار بشکه کاهش داد، از 27 میلیون و پانصد هزار به 26 میلیون و سیصد هزار بشکه در روز. بر پایه این تصمیم قرار شد سقف تولید ایران که پیش از این چهار میلیون و صد و ده هزار بشکه در روز تعیین شده بود، به سه میلیون و نهصد و سی چهار هزار بشکه در روز کاهش یابد. این تصمیم در وضعیت واقعی ایران تغییری به وجود نمی آورد، زیرا این کشور، بر پایه آمار «اوپک»، پیش از اینهم حدود دویست هزار بشکه در روز کمتر از سهمیه رسمی که این سازمان برایش تعیین کرده بود، نفت تولید میکرد.
تصمیم روز جمعه «اوپک» به کاهش عرضه هنوز تغییری به سود تولید کنندگان نفت به وجود نیآورده است.