لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۵۹

روحانی: آمریکا به میز مذاکره‌ای برگردد که آن را برهم زده است


حسن روحانی در پاسخ به پیشنهاد دونالد ترامپ برای مذاکره گفت که «برای گفت‌وگو نیازی به گرفتن عکس‌های دو نفره نیست».
حسن روحانی در پاسخ به پیشنهاد دونالد ترامپ برای مذاکره گفت که «برای گفت‌وگو نیازی به گرفتن عکس‌های دو نفره نیست».

رئیس‌جمهوری ایران خواستار بازگشت آمریکا به برجام یا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل شد و گفت: «ما از شما دعوت می‌کنیم به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید».

حسن روحانی در سخنرانی روز سه‌شنبه سوم مهر خود در هشتادوسومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، خروج آمریکا از برجام را «نقض» قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل خواند و گفت که «بی‌تفاوتی و بی‌اثری نهادهای بین‌المللی می‌تواند خطری برای صلح جهانی باشد».

وی همچنین با استناد به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دعوت آمریکا از دیگر کشورها برای تحریم ایران را «دعوت عام برای سرپیچی از قانون» و «تهدید قانون‌مداران به مجازات» خواند.

قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پس از حصول توافق هسته‌ای وین و با هدف تأیید آن صادر شد. با این حال ایران و کشورهای غربی در تفسیر این قطعنامه اختلاف‌نظر دارند.

این قطعنامه از ایران خواسته است که از توسعه موشک‌های بالستیک که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارد، خودداری کند.

با این حال مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند که موشک‌های ایران با هدف حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده است.

ما از شما دعوت می‌کنیم به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید. اگر از برجام می‌ترسید و آن را کارنامه رقیبان سیاسی خود در آمریکا می‌دانید، به مصوبه شورای امنیت (قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت) بازگردید.
حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران

توقف برنامه موشکی ایران یکی از ۱۲ شرط آمریکا برای دستیابی به توافق جدید اتمی با ایران است، شرط‌هایی که پیش از این جمهوری اسلامی آنها را رد کرده و موضع جدید آمریکا درباره آنها پس از پیشنهاد دونالد ترامپ برای دیدار بدون شرط با حسن روحانی مشخص نیست.

«شاید راه بهتری جز گفت‌وگو وجود ندارد»

رئیس‌جمهوری ایران در سخنان روز سه‌شنبه‌اش با اشاره به پیشنهاد دونالد ترامپ، همتای آمریکایی‌اش برای دیدار مقامات دو کشور گفت: «ما هم معتقدیم که در نهایت، شاید راه بهتری جز گفت‌وگو وجود ندارد اما گفت‌وگو، دوسویه است، و بر اساس برابری، عدالت و منزلت انسان‌ها و بر مبنای قواعد و حقوق بین‌الملل».

آقای روحانی خواستار بازگشت آمریکا به برجام شد و افزود: «ما از شما دعوت می‌کنیم به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید. اگر از برجام می‌ترسید و آن را کارنامه رقیبان سیاسی خود در آمریکا می‌دانید، به مصوبه شورای امنیت (قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت) بازگردید».

وی تاکید کرد: «برای گفت‌وگو نیازی به گرفتن عکس‌های دو نفره نیست، می‌توان در همین جا و در این مجمع عمومی، سخنِ یکدیگر را شنید. من گفت‌وگو را از همین جا آغاز می‌کنم و به صراحت اعلام می‌کنم: موضوع امنیت بین‌الملل، بازیچه سیاستِ داخلی آمریکا نیست. سازمان ملل، یکی از ادارات ِدولت ایالات متحده آمریکا نیست».

رئیس‌جمهوری ایران نماد شروع گفت‌وگو از طرف آمریکا را «پایان دادن به تهدید و تحریم‌» خواند و افزود: «سخن ما روشن است: تعهد در برابر تعهد، نقض در برابر نقض، تهدید در برابر تهدید. و گام در برابر گام، به جای حرف در برابر حرف. سیاست ایران روشن است: نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون».

رئیس‌جمهوری آمریکا که پیش از این برای دیدار با رهبران ایران اعلام آمادگی کرده بود، روز سه‌شنبه هنگام ورود به مجمع عمومی سازمان ملل به خبرنگاران گفت که با رهبران جمهوری اسلامی ملاقات نخواهد کرد تا زمانی که «لحن خود را تغییر ندهند».

آقای ترامپ پیش از این با تاکید بر اینکه وضع اقتصادی ایران سریعاً رو به وخامت است، پیش‌بینی کرده که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران به زودی با دولت آمریکا وارد مذاکره خواهند شد.

این پیشنهاد را اما علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، رد کرده و می‌گوید که همانند آیت‌الله خمینی، بنیانگذار حکومت کنونی ایران، مذاکره با آمریکا را ممنوع می‌کند.

با این حال وزیر امور خارجه آمریکا روز اول مهر از علاقه‌مندی رئیس‌جمهوری این کشور برای دیدار با آیت‌الله علی خامنه‌ای خبر داد و گفت: «آن مذاکره است که جالب و مهم خواهد بود».

دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل نیز رهبران جمهوری اسلامی را به خاطر سیاست‌های‌شان به باد انتقاد گرفت و گفت که آنها «بذر آشوب، مرگ و ویرانی می‌پراکنند».

تحریم های آمریکا «نوعی تروریسمِ اقتصادی» است

رئیس‌جمهوری ایران تحریم‌های «یکجانبه» آمریکا علیه ایران را « نامشروع» و «نوعی تروریسمِ اقتصادی و ناقض حقِ توسعه خواند».

حسن روحانی افزود: «جنگ اقتصادی که آمریکا تحت عنوان تحریم‌های تازه، آغاز کرده نه تنها مردم ایران را هدف قرار داده، بلکه آثار زیان‌باری برای مردم کشورهای دیگر داشته و در روند تجارت جهانی، اِخلال کرده است».

رئیس‌جمهوری ایران در بخش دیگری از سخنانش «تحریم و تکفیر» را «دو روی یک سکه» دانست و افزود: «در تکفیر، اندیشه انسان‌ها انکار می‌شود و در تحریم، زندگی و رفاه مردم نفی می‌گردد».

آقای روحانی یک روز پیش از این سخنان برنامه واشینگتن برای تحریم فروش نفت ایران را «غیر عملی» و در عین حال «خطرناک» خوانده بود.

آمریکا دور اول تحریم‌های معلق شده خود علیه ایران را از روز ۱۵ مرداد بازگرداند و اعلام کرده که در مرحله بعدی تحریم‌ها که روز ۱۳ آبان آغاز می‌شود، تلاش می‌کند فروش نفت ایران را به صفر برساند.

از دیدگاه برخی تحلیل‌گران تحریم فروش نفت و تحریم‌های بانکی مهم‌ترین تحریم‌ها علیه ایران خواهد بود.

بر اساس متن سخنرانی حسن روحانی و سایت رادیو فردا/ ا.م/ ک.ر
XS
SM
MD
LG