فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه چهارم مهرماه ابراز امیدواری کرد که سازوکار ویژه برای تسهیل همکاری تجاری با ایران تا «قبل از ماه نوامبر» (۱۰ آبان) به اجرا گذاشته شود.
به گزارش رویترز، قرار است سازوکار هدف ویژه (Special Purpose Vehicle (SPV در جریان اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران، تجارت و تبادلات مالی و بانکی با تهران را امکان پذیر کند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به پرسشی در خصوص زمان اجرای این کانال همکاری با ایران گفت: «فکر می کنم پیش از ماه نوامبر (اجرا خواهد شد).»
وزیران خارجه فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا، چهار عضو دائم شورای امنیت، به علاوه آلمان، با حضور فدریکا موگرینی، دوشنبه با وزیر خارجه ایران، مذاکره و در بیانیهای اعلام کردند در تلاش هستند تا راهکارهایی برای ارائه تسهیلات مالی و بانکی به جمهوری اسلامی در دوره تحریمهای آمریکا پیدا کنند.
خانم موگرینی روز چهارشنبه از آمریکا به عنوان قویترین متحد اروپا یاد کرده است.
وی با این حال گفته است: هیچ کشور یا سازمانی نمی تواند بپذیرد که کشور دیگری به او بگوید با چه کسی مجاز است تجارت کند یا نه.
در حالی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از شروع به کار این کانال ویژه برای تجارت با ایران خبر داده است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، هشدار داد هر فرد و کشوری تحریم های ایران را نقض کند با واکنش آمریکا مواجه خواهد شد.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه بدون نام بردن از اروپا، چین و روسیه که به برجام پایبند ماندهاند، اظهار داشت: «هر شخص یا موسسهای که با تحریمهای آمریکا علیه ایران همراهی نکند با پیامدهای وخیمی روبرو خواهد شد».
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز این اقدام کشورهای اروپایی را یکی از غیر سازندهترین اقدامات قابل تصور برای صلح امنیت جهانی دانست.
آقای پومپئو کشورهای اروپایی را متهم کرده است با این اقدام خود باعث تقویت ایران به عنوان مهمترین دولت حامی تروریسم میشوند.
آقای ترامپ معتقد است توافق اتمی نه تامینکننده منافع ملی کشورش است و نه جلوی دستیابی نهایی ایران به سلاح هستهای را گرفته و نه مانع از مسائلی مانند «حمایت از تروریسم»، «فعالیتهای مخرب» و یا توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی شدهاست.
با تصمیم دونالد ترامپ تحریمها علیه ایران بازگردانده شد. تاکنون یک مرحله از تحریم های آمریکا اجرا شده است و قرار است مرحله دوم یعنی تحریم های نفتی از ۱۳ آبان ماه به اجرا گذاشته شوند.
کشورهای باقی مانده در برجام درصدند ایران را ترغیب کنند به رغم خروج آمریکا و بازگشت تحریم ها، همچنان به این توافق پایبند باشد. به همین دلیل به دنبال سازوکاری برای کاهش تاثیر تحریمهای آمریکا هستند.