لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۶

بریتانیا خواستار پایان جنگ در یمن شد


سازمان ملل هشدار داده، قحطی، فراگیری بیماری‌ها، کمبود نیازهای اولیه و آوارگی، مردم یمن را در مرز یکی از بدترین فجایع انسانی معاصر قرار داده‌است.
سازمان ملل هشدار داده، قحطی، فراگیری بیماری‌ها، کمبود نیازهای اولیه و آوارگی، مردم یمن را در مرز یکی از بدترین فجایع انسانی معاصر قرار داده‌است.

پس از آن‌که مقام‌های ارشد دولت آمریکا خواستار پایان فوری جنگ در یمن شدند، بریتانیا نیز خواسته مشابهی را مطرح کرده و در عین حال می‌گوید پرونده جنگ را بار دیگر به شورای امنیت سازمان ملل می‌برد تا طرف‌ها پای میز مذاکره برگردند.

کم‌تر از یک هفته پس از آن‌که وزیر خارجه و وزیر دفاع ایالات متحده خواستار توقف درگیری‌ها و احیای مذاکرات صلح برای پایان دادن به خشونت‌ها در یمن شدند، حال وزیر خارجه بریتانیا می‌گوید با نماینده سازمان ملل در امور یمن هم‌عقیده‌است: «اکنون زمان آن است که شورای [امنیت] دست به کار شود تا روند تحت هدایت سازمان ملل (برای صلح در یمن) جان تازه‌ای بگیرد».

جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، ۱۳ آبان ماه گفته است لندن «از تمام نفوذ خود استفاده می‌کند» تا «هر دو طرف»ِ درگیری‌های یمن را پای میز مذاکره بیاورد و به خشونت‌های مرگبار در این کشور پایان دهد.

دست‌کم ۱۰ هزار نفر در درگیری‌ها در یمن جان خود را از دست داده‌اند؛ آن‌طور که سازمان ملل هشدار داده، قحطی، فراگیری بیماری‌ها، کمبود نیازهای اولیه و آوارگی، مردم این کشور را در مرز یکی از بدترین فجایع انسانی معاصر قرار داده‌است. بسیاری از ناظران بر این عقیده‌اند که جنگ یمن، جنگی نیابتی بین عربستان سعودی و ایران برای بسط و گسترش نفوذ و یا مقابله با دیگری در منطقه غرب آسیا است.

حال به نظر می‌رسد دو قدرت بزرگ سیاسی و نظامی در دو سوی اقیانوس اطلس در تلاش برای توقف روند فرساینده و مرگبار خشونت‌ها در یمن هستند.

وزیر خارجه آمریکا هشتم آبان ماه گفته بود کشورش «از همه طرف‌های درگیر می‌خواهد از اقدامات مارتین گریفین، نماینده ویژه سازمان ملل، برای دستیابی به راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای پایان دادن به درگیری در یمن حمایت کنند». همان روز جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده حتی یک بازه زمانی نیز برای آتش‌بس و آغاز گفت‌وگوها تعیین کرد: «ما خواهان این هستیم که طی ۳۰ روز آینده آتش‌بس برقرار شود و همه طرف‌های درگیر سر میز مذاکره صلح حاضر شوند».

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، فرد دیگری‌ست که در روزهای اخیر خواستار پایان جنگ و حرکت در مسیر صلح شده‌است.

در سخنان روز یک‌شنبه جرمی هانت جزئیات دقیقی از تلاش‌های تازه لندن مطرح نشده، اما دیپلمات‌های سازمان ملل به خبرگزاری رویترز گفته‌اند این کشور و آمریکا در حال آماده‌کردن پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای توقف درگیری‌ها هستند.

سه سال پیش، پس از آن‌که حوثی‌ها بخش‌های گسترده‌ای از یمن را به کنترل خود درآوردند و عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهوری قانونی را راهی عدن و سپس عربستان کردند، ریاض ائتلافی از کشورهای عربی تشکیل داد و برای بازگرداندن قدرت به هادی وارد نبردها در یمن شد. حوثی‌ها از حمایت ایران برخوردار هستند و تهران با اتهام‌های مختلفی در مورد ارسال جنگ‌افزار و کمک‌های دیگر برای آن‌ها روبه‌رو است. ائتلاف به رهبری عربستان از سوی دیگر با انتقادهای گسترده‌ای در مورد حملات هوایی مرگبار روبه‌رو است که گفته می‌شود جان غیرنظامیان، زنان و کودکان را گرفته‌است.

رویترز، خبرگزاری فرانسه، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG