لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۱

هشدار شدید معاون ترامپ به ترکیه در مورد خرید اس-۴۰۰؛ واکنش‌های تازه ترکیه 


مایک پنس گفته «ترکیه باید انتخاب کند» (در تصویر معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در حال سخنرانی برای نیروی هوایی در دسامبر ۲۰۱۸)
مایک پنس گفته «ترکیه باید انتخاب کند» (در تصویر معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در حال سخنرانی برای نیروی هوایی در دسامبر ۲۰۱۸)

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، به ترکیه هشدار داده‌است با خرید سامانه پدافند هوایی روسیه، جایگاه خود در پیمان آتلانتیک شمالی را به‌خطر می‌اندازد.

مایک پنس در جریان سخنرانی‌های مربوط به هفتادمین سالگرد تاسیس «ناتو» گفته است «ترکیه باید انتخاب کند؛ آیا می‌خواهد همچنان یک عضو مهم در موفق‌ترین پیمان نظامی تاریخ جهان باقی بماند، یا با تصمیم‌های عاری از حس مسئولیت که اتحاد ما را زیر سوال می‌برد، ضمانت عضویت در این پیمان را به خطر بیاندازد».

دیگر مقام‌های ایالات متحده نیز در مورد خرید سامانه اس-۴۰۰ به ترکیه هشدار داده‌اند. با این حال هشدار مایک پنس، آن‌طور که رسانه‌ها می‌گویند، انتقادها علیه آنکارا را تشدید کرده‌است، به‌ویژه که در نشست اعضای ناتو، و به‌طور مشخص در مورد عضویت ترکیه بیان شده‌است.

مقام‌های آمریکایی روز ۱۲ فروردین گفته بودند که واشینگتن در واکنش به اقدام آنکارا در خرید سامانه روسی اس‌-۴۰۰، ارسال قطعات و تجهیزات جنگنده اف-۳۵ به ترکیه را متوقف کرده است.

دو هفته پیش کیتی ویلبارجر، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور امنیتی، به رویترز گفته بود «اس ۴۰۰ یک رایانه است. اف-۳۵ هم یک رایانه است. شما رایانه خودتان را در اختیار دشمن قرار نمی‌دهید: ما هم دقیقاً همین قصد را داریم».

ترکیه از سوی دیگر آمریکا را به «تناقض‌گویی» متهم کرده و وزیر خارجه آن کشور گفته قرارداد خرید اس-۴۰۰ به امنیت ترکیه مربوط می‌شود و «به قوت خود باقی است».

مولود چاوش‌اغلو، در نشست اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» گفته پیشنهاد آمریکا برای فروش پدافند هوایی «پاتریوت» از نظر زمانی به سود ترکیه نیست.

چاوش‌اغلو می‌گوید «ما نمی‌توانستیم این (سامانه دفاع هوایی آمریکا) را طی ۱۰ سال داشته باشیم. به همین دلیل باید از روسیه بخریم… این یک مسئله حیاتی است، ما خیلی فوری به سامانه پدافند هوایی در ترکیه نیاز داریم».

فواد اوکتای، معاون رئیس‌جمهوری ترکیه، نیز در حساب کاربری خود در توئیتر، بار دیگر موضوع حمایت آمریکا از شبه‌نظامیان کـرد در سوریه را پیش کشیده و نوشته «ایالات متحده باید انتخاب کند» آیا می‌خواهد همچنان «دوست» ترکیه باقی بماند یا نه.

ایالات متحده اتهام «تروریستی» بودن شبه‌نظامیان کرد سوریه را که آنکارا مطرح می‌کند، رد کرده و تاکید کرده این گروه نقش مهمی در مقابله با «حکومت اسلامی» داشته‌است.

موضوع شبه نظامیان کرد سوریه از سوی مایک پومپئو نیز مطرح شده‌است. او روز چهارشنبه در جریان دیدار با چاوش‌اوغلو، همتای ترکیه‌ای خود، در مورد پیامدهای «ویرانگر» اقدام نظامی ترکیه در منطقه هشدار داده است.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرده: وزیر خارجه ضمن اعلام حمایت از مذاکرات در خصوص شمال سوریه، در مورد عواقب ویرانگر احتمالی هرگونه اقدام یک‌جانبه نظامی ترکیه در منطقه هشدار داد.

وزیر خارجه ترکیه، خود، پیش از این دیدار در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا سیاست مشخصی در سوریه دارد؟ گفته بود: «نه و مشکل هم همین است».

طی دو سال اخیر روابط ترکیه و روسیه به‌مراتب بیشتر از گذشته شده‌است؛ به‌ویژه که این روابط زمانی در سایه جنگ داخلی سوریه و رخدادهای آن به‌شدت پرتنش شده بود. اما این دو کشور در حال حاضر مشغول همکاری‌های در مورد سوریه هستند، پروژه‌های انرژی، مانند خط گاز و تاسیسات هسته‌ای نیز بینشان مطرح شده‌است.

از سوی دیگر چندی پیش خبرگزاری رویترز در یک گزارش تحلیلی گفته بود با توجه به اینکه سامانه موشکی اس-۴۰۰ قرار است در ماه‌های پیش رو به ترکیه تحویل داده شود، آنکارا اساساً برای تغییر نظر فرصت چندانی ندارد. در نتیجه امکان مانور دیپلماتیک بسیار محدود و احتمال تحریم ترکیه از سوی آمریکا افزایش می‌یابد.

اسوشیتدپرس، خبرگزاری آلمان، رویترز|ت|خ
XS
SM
MD
LG