(rm) صدا | [ 5:35 mins ]
جشنواره بزرگ فيلم «ترايبکا» Tribeca چهارمين دوره خود را با مجموعهاي گسترده از فيلمهای سراسر جهان، از جمله 5 فیلم از ایران و کارگردانهای ایرانیتبار مقیم اروپا و آمریکا، هفته آينده در نيويورک آغاز ميکند. اين جشنواره که نام يک محله شهر نيويورک را بر خود دارد، از نظر شماره فيلمها و پردههاي نمايشدهنده و تعداد تماشاگران، بزرگترين جشنواره آمريکا است. این جشنواره با فیلم «مترجم» از سیدنی پولاک با شرکت نیکول کیدمن و شان پن افتتاح می شود که اولین فیلم داستانی است که صحنه های آن در تالارهای سازمان ملل فیلمبرداری شده است. بهنام ناطقي (راديوفردا، نيويورک): چهارمين دوره جشنواره ترايبکا که از سه شنبه هفته آينده، 19 آوريل کار خود را شروع ميکند، با نمايش 250 فيلم همچنان از نظر کميت برتري خود را حفظ کرده است اما در برنامههاي امسال، چنانکه منتقدان نيويورکي اشاره ميکنند، فيلمهائي جديدي که جشنواره در بخش مسابقه عرضه ميکند، ظاهرا امسال ديگر حالت فيلمهاي ردشده فستيوال Sundance را ندارند.
جشنواره ترايبکا، که به نام محلهاي در نيويورک نامگذاري شده که در اثر حملات تروريستي 11 سپتامبر بيشترين آسيب را ديد، بلافاصله بعد از آن حملات و به ابتکار ستاره نيويورکي سينماي آمريکا آقاي رابرت دونيرو به وجود آمد که در اين محله زندگي ميکند و تاسيسات و بناهاي متعددي در اينجا به وجود آورده است، از جمله Tribeca Film Center.
ترايبکا، بلافاصله خود را به عنوان جشنوارهاي جهاني و گسترده شروع کرد، با برنامههائي از فيلمهاي تجاري آمريکائي، که در حضور بازيگران آنها در مراسم باشکوهي نمايش داده ميشوند و مجموعهاي گسترده از کارهاي سينماي جوان آمريکا و سينماي کشورهاي ديگر، با تاکيدي بر خاورميانه و افغانستان.
امسال فيلمي که جشنواره را در مراسمي با شکوه با حضور ستارگان هاليووود افتتاح ميکند، آخرين کار سيدني پولاک، کارگردان برجسته آمريکائي به نام مترجم، با شرکت نيکول کيدمن و شان پن، که اولين فيلم تاريخ سينما است که صحنههاي آن در ساختمانهاي سازمان ملل فيلمبرداري شده است، و موضوع آن درگير شدن اتفاقي يک مترجم زبان در سازمان ملل در جلوگيري از يک حمله تروريستي است.
اما از فيلمهاي برجستهاي که امسال در جشنواره ترايبکا براي نخستين بار در آمريکا به نمايش در خواهند آمد، بايد از آخرين کار Wong Kar-wai کارگردان هنک گنگی نام برد، فيلمي به نام 2046 که محافل سينمائي مدتهاست انتظار ديدن آن دارند، و همچنين درام سوررآل کارگردان روسي Ilya Khrijanovsky، فيلمي با نام ساده «چهار.» که به خاطر شعر کابوسگونه تصاويرش، تماشاگران جشنواره روتردام را خيره کرده بود. همچنين، اين جشنواره در برنامه ويژه اي، فيلمهائي را نشان ميدهد که نيويورک ساخته شدهاند، يا نيويورک محور داستان و خاستگاه شخصيتهاي آن است، که رنگ محلي به اين جشنواره بينالمللي ميبخشد.
لوگان هيل، منتقد مجله نيويورک معتقد است فيلم «شگفتانگيز بزرگ جديد» The Great New Wonderful که براي نخستين بار در جشنواره ترايبکا نمايش خواهد شد، از آثار شگفتانگيز امسال خواهد بود. اين فيلم که چند منتقد نسخههاي ماقبل نهائي آن را در استوديو تماشا کردهاند، بهترين فيلم داستاني خوانده شده که تاکنون در باره زندگي بعد از حملات 11 سپتامبر ساخته شده است. و شگفت انگيزتر اينکه اين اثر کار کارگردان داني لاينرDonny Leiner است که تاکنون با ساختن فيلمهاي کمدي سخيف و سطحي شهرت يافته بود، فيلمهائي مثل «پسر، ماشين من کجاست؟» Dude, Where Is My Car? و Harold and Komar Go to Whilecastle.
لاينر، که ساکن لسآنجلس است، سناريوي فيلم جديد خود The Great New Wonderful را با همکاري يک نمايشنامهنويس لسانجلسي مقيم نيويورک Sam Catlin نوشت که چند نمايش تک پردهاي مربوط به هم در تئاتر کوچکي از وي روي صحنه رفت. در فيلم، نه صحنههاي خرابي 11 سپتامبر ديده ميشود نه به آن اشارهاي ميشود اما عبارت شروع فيلم، 11 سپتامبر 2002 يعني يک سال بعد از حمله کافي است که به حالات و روحيات شخصيتهاي فيلم، به غم و گريه بيجهت يا ترس آنها از اطراف، معني داده شود. در اين فيلم توني شالوب، ادي فالکو و مگي گولنهال، از جمله بازيگراني هستند که گروه خلاقي را به وجود آوردهاند.
از ايران فيلم گيلانه از خانم رخشان بنياعتماد و حسن عبدالوهاب، فيلم مستند «زيارت» از آقاي بهمن کيارستمي، فيلم فحشا زير چادر از خانم ناهيد پرشون، مقيم دانمارک در جشنواره ترايبکا نمايش داده ميشود.
از کارگردان ايرانيتبار آقاي کاوه زاهدي فيلم «من يک معتاد سکس هستم» نمايش داده ميشود، که در آن با استفاده از سبک خاطرهنگاري و کمدي اعترافي، اعتياد راوي فيلم به همخوابگي با روسبيان، تصوير شده است که حتي بعد از آنکه شالوده زندگي خانوادگي قهرمان فيلم را تهديد ميکند، نميتوان از آن دست بردارد.
کارگردان ايرانيتبار ديگري که اثري از او در جشنواره امسال ترايبکا عرضه ميشود، آقاي قاسم ابراهيميان است که چيدمان سينمائي «هدايت» را در اين جشنواره عرضه ميکند، به روي دو پرده. فيلمي که به خرج جشنواره پائيز پاريس در مراکش و در باره خودکشي صادق هدايت، نويسنده پيشگام، تهيه کرده است.