عربستان سعودی حملات اخیر حوثیهای یمن به تأسیسات نفتی در این کشور را به ایران نسبت داد؛ همزمان ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان حملاتی هوایی به صنعا، پایتخت یمن، را آغاز کرده که شماری کشته برجای گذاشته است.
خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان، روز پنجشنبه، ۲۶ اردیبهشت، در دو پیام توئیتری نوشت که حمله اخیر حوثیها به دو ایستگاه نفتی آرامکو در خاک سعودی «به دستور رژیم ایران» انجام گرفته است.
این مقام سعودی در توئیترش نوشت: «اقدام تروریستی» اخیر نشان داد که حوثیها «صرفا ابزاری در خدمت اجرای سیاست توسعهطلبانه رژیم ایران هستند».
معاون وزیر دفاع عربستان همچنین گفته است که اقدام اخیر حوثیها «آسیبی جدی به تلاشهای دیپلماتیک جاری است».
این مقام سعودی اشارهای به جزئیات این «تلاشهای جاری» نکرده است.
همزمان عادل الجبیر، مشاور در امور خارجی عربستان، نیز در پیامهایی توئیتری با تأکید بر اینکه حوثیها «جزئی جداناپذیر از سپاه پاسداران هستند و از دستورات سپاه پیروی میکنند» نوشت: حوثیها روز به روز نشان میدهند که «برنامههای ایران را اجرا میکنند و سرنوشت مردم یمن را با منافع ایران تاخت میزنند».
عربستان سعودی و همچنین آمریکا بارها تأکید کردهاند که حوثیهای یمن یکی از گروههای نیابتی ایران است که جمهوری اسلامی از طریق آنها «سیاستهای بیثباتکنندهاش در منطقه» را پی میگیرد.
ایران هنوز واکنشی به اظهارات جدید این مقام سعودی نشان نداده، اما در گذشته بارها تأکید کرده است حمایتش از حوثیهای یمن صرفا سیاسی و بشردوستانه است و ارتباط تسلیحاتی با این گروه ندارد.
حملات هوایی به صنعا
از سوی دیگر ائتلاف منطقهای به عربستان سعودی روز پنجشنبه حملات هوایی علیه مواضعی در صنعا، پایتخت یمن، را تایید کرد و هدف از آن را «از کار انداختن تواناییهای حوثیها برای انجام عملیات خصمانه» اعلام کرد.
به گفته وزارت بهداشت یمن، این حملات به کشته شدن دستکم شش تن، از جمله چهار کودک، منجر شد و ۴۱ تن نیز زخمی شدند.
تلویزیون حوثیها، موسوم به «المسیره»، نیز گزارش کرده که هواپیماهای ائتلاف روز پنجشنبه در مجموع به ۱۹ هدف در مناطق زیر کنترل حوثیها حمله کردند که از آن میان ۱۱ موضع در صنعا قرار داشته است.
رسانههای بینالمللی، از جمله خبرگزاری فرانسه و رویترز، حملات هوایی روز پنجشنبه را به تلافی حملات پهپادی دو روز پیش حوثیها به تأسیسات نفتی سعودی دانستهاند.
روز سهشنبه اعلام شد که حوثیهای یمن با ارسال پهپادهایی به عمق خاک عربستان دو ایستگاه پمپاژ خط لوله نفتی، وابسته به شرکت آرامکو، را هدف قرار دادهاند.
خط لولهای که این دو ایستگاه در آن واقع شده ظرفیت انتقال پنج میلیون بشکه نفت خام در روز را دارد و یک مسیر جایگزین و راهبردی برای صادرات عربستان، در صورت بسته شدن تنگه هرمز، به شمار میرود.
حوثیهای یمن مسئولیت این حمله پهپادی را برعهده گرفته و آن را «پاسخی به جنایات عربستان و همپیمانانش» در جریان چهار سال جنگ دانستهاند.
روابط دیپلماتیک ایران و عربستان از دیماه ۹۴ و در پی حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد قطع شده و عربستان در دو سال گذشته بارها از سیاست «فشار حداکثری آمریکا علیه ایران» حمایت کرده و متعهد شده است که خلأ ناشی از تحریم نفت ایران را جبران کند.
حمله پهپادی حوثیها به خاک عربستان دو روز پس از آن روی داد که امارات متحده عربی روز یکشنبه اعلام کرد چهار کشتی تجاری در نزدیکی آبهای بندر فجیره هدف «عملیات خرابکارانه خطرناک» قرار گرفتهاند.
اندکی بعد گزارش شد که در جریان این عملیات، دو نفتکش عربستانی، یک کشتی با پرچم نروژ و یک نفتکش شارجه صدماتی دیدهاند و تحقیقاتی در این باره آغاز شده است.