دولت جبلالطارق روز پنجشنبه، ۱۳ تیرماه، در بیانیهای رسمی از توقیف یک ابرنفتکش در آبهای خود خبر داد که به گفته خبرگزاری رویترز «از ایران» عازم سوریه بوده است.
در بیانیه دولت جبلالطارق به نام ایران اشاره نشده است. دلیل توقیف این نفتکش «نقض» تحریمهای اروپا علیه سوریه قید شده است.
با این حال خبرگزاری رویترز بر اساس اطلاعات وبسایتی که مسیر کشتیها را ثبت میکند میگوید که این سوپرتانکر یا ابرنفتکش «از ایران» به قصد یک پالایشگاه در سوریه به راه افتاده است.
در ویدئویی که دولت جبلالارق در شبکه اجتماعی توییتر هم منتشر کرده، وزیر ارشد جبلالطارق اشاره میکند که ابرنفتکش موسوم به «گریس ۱» محموله خود را به پالایشگاه بانیاس در غرب سوریه انتقال میداده است.
جبلالطارق تحت حاکمیت بریتانیا اداره میشود و در توقیف ابرنفتکش نیروی دریایی بریتانیا نیز مشارکت داشته است.
در بیانیه جبلالطارق آمده است: «دلایلی داریم مبنی بر این که گریس ۱ محموله نفت خام خود را به پالایشگاه بانیاس در سوریه میبرد.»
این پالایشگاه نیز مشمول تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دولت بشار اسد در سوریه است.
اروپا دو پالایشگاه بانیاس و حمص را به اتهام حمایت مالی از رژیم بشار اسد تحریم کرده است.
در همین حال، آن طور که در گزارش رویترز آمده است، در صورتی که تایید شود که محموله نفت خام متعلق به ایران است، انتقال آن از سوی دیگر نقض تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی نیز هست.
آمریکا اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شد و تحریمهایی یکجانبه علیه ایران به اجرا گذاشت که بهشدت بر درآمد تهران از نفت اثر گذاشته است.
آخرین آمارها حاکی است که صادرات روزانه نفت ایران در ماه گذشته میلادی به ۳۰۰ هزار بشکه یا کمتر رسیده است، در حالی که پیش از تحریمها این رقم ۲.۵ میلیون بشکه بود.
تولید نفت ایران نیز از بالای ۳.۸ میلیون بشکه به ۲.۲۸ میلیون بشکه سقوط کرده است.
رویترز بر اساس شواهدی که در وبسایت «رفینیتیو ایکون» آمده است میگوید که ابرنفتکش گریس ۱ از ایران به راه افتاده و «به جای عبور از کانال سوئز دماغه جنوبی آفریقا را دور زده است».
بر اساس اطلاعات کشتیرانی، گریس ۱ ظرفیت ۳۰۰ هزار تن را دارد و با پرچم پاناما در دریا سفر میکند.
خبر توقیف نفتکش گریس ۱ یک روز پس از آن منتشر میشود که عدهای از نمایندگان مجلس ایران به «توقیف» یک نفتکش دیگر حامل یک میلیون بشکه نفت در عربستان سعودی اعتراض کردند.