در پی افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف تعیینشده سیصد کیلوگرم، آمریکا خواستار برگزاری نشست ویژه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد؛ همزمان آژانس اعلام کرد چند روز دیگر جلسهای اضطراری در این باره تشکیل میشود.
نمایندگی آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه، ۱۴ تیر، در بیانیهای اعلام کرد که خواستار «جلسه ویژه» شورای حکام این نهاد درباره ایران شده است.
بنابر این بیانیه، جکی وُلکات، سفیر آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بر اساس بند ۱۱ آئیننامه داخلی خواستار برگزاری «جلسه ویژه» شورای حکام برای بحث درباره «گزارش اخیر مدیرکل آژانس درباره برنامه اتمی رژیم ایران» شده است.
همزمان به گزارش رویترز، یک سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که «جلسه اضطراری» آژانس در این باره روز چهارشنبه ۱۹ تیر برگزار میشود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه، ۱۰ تیر، گزارشها درباره عبور ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف سیصد کیلوگرم را تایید کرد و در پی آن، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این موضوع را به اطلاع شورای حکام آژانس رساند.
بنابر بیانیه روز جمعه نمایندگی آمریکا در وین، جکی وُلکات، سفیر آمریکا در آژانس، اخیرا در جمع اعضای شورای حکام گفته است: «گزارش دقیق و مبتنی بر واقعیت مدیرکل آژانس درباره فعالیتهای ایران و هرگونه تغییردر این فعالیتها» نقشی اساسی برای شورای حکام پدید میآورد که به مأموریتش «در راستای ارزیابی دقیق پایبندی ایران به تعهداتش در پادمان و همچنین تعهدات اتمیاش» بپردازد.
نمایندگی آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین تصریح کرده است که «جامعه جهانی باید رژیم ایران را پاسخگو کند».
مطابق برجام، میزان ذخیره اورانیوم غنیشده ۳.۶۷ درصد در ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر شود.
جمهوری اسلامی در یک سال اخیر در اعتراض به خروج آمریکا از برجام و در انتقاد از «بیعملی و ناتوانی اروپا در تحقق وعدههایش برای حفظ برجام» برخی از تعهدات هستهایش را به حال تعلیق درآورد.
کاهش پایبندی به تعهدات برجامی ابتدا در ۱۸ اردیبهشت، در نخستین سالگرد خروج آمریکا از برجام، توسط شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی اعلام شد و گام دوم آن نیز عبور از سقف سیصد کیلوگرم ذخایر اورانیوم غنیشده بود که چهار روز پیش اعلان شد.
بریتانیا، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا از ایران خواستهاند به همه تعهداتش در برجام پایبند باشد و گفتهاند هیچگونه تهدید و ضربالاجلی را نمیپذیرند.
با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، گفته است افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده «از حقوق ایران بر اساس برجام است».
مجید تخت روانچی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، نیز با تکرار همین موضع، تهدید کرده است که «اگر در ۱۰ روز آینده اتفاقی نیفتد، ما گام دوم را بر میداریم».
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی، اخیراً گفته است که ایران علاوه بر افزایش غنیسازی و تولید آب سنگین، درباره بازطراحی راکتور اراک تصمیم خواهد گرفت.
چند روز پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داد که سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان در خصوص این تهدیدها به جمهوری اسلامی هشدار دیپلماتیک رسمی دادهاند.
بنابر همین گزارش، یک دیپلمات اروپایی هم گفته است هرچقدر ایران دست به اقداماتی بزند که پتانسیل نقض برجام را دارند، اروپا کمتر میتواند به آنها به کمک کند. او گفته این یک چرخه معیوب است.
مقامهای اروپایی بیش از این به ایران هشدار دادهاند در صورتی که به نقض برجام دست بزند، همه تحریمهای لغو شده علیه ایران را بر میگردانند.