خبرگزاری رویترز روز سهشنبه اول مرداد در گزارشی اختصاصی خبر داد که فرانسه، ایتالیا، دانمارک «موافقت اولیه» خود را برای حمایت از طرح بریتانیا در زمینه ایجاد ناوگان اروپایی به منظور پشتیبانی از ناوبری امن در منطقه خلیج فارس اعلام کردهاند.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه از تلاشهای لندن برای راهاندازی ناوگان اتحادیه اروپا با هدف محافظت از ناوبری امن در منطقه خبر داده بود.
واکنش وی به توقیف نفتکش بریتانیایی «استنا ایمپرو» است که سپاه پاسداران روز ۲۸ تیرماه در آبهای بینالمللی عمان توقیف کرد.
لندن این اقدام را «غیرقابل قبول و غیرقانونی» خوانده است.
مقامهای ایرانی اظهارات متفاوتی درباره علت توقیف این نفتکش داشتهاند.
سپاه پاسداران و سخنگوی دولت روحانی گفتهاند که توقیف این نفتکش به علت «رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی» بوده ولی علی لاریجانی، رئیس مجلس، توقیف نفتکش بریتانیا را «جواب» توقیف ابرنفتکش «گریس-۱» خوانده که روز ۱۳ تیرماه توسط دولت جبلالطارق و با مشارکت نیروی دریایی بریتانیایی توقیف شد.
مقامهای دولت بریتانیا میگویند این نفتکش در حال حمل نفت به سوریه بوده و چنین اقدامی نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دمشق است. مقامهای ایران این اتهام را رد کردهاند ولی مقصد نفتکش را اعلام نمیکنند.
پس از این رویدادها، تنش سیاسی بین تهران و لندن افزایش یافته و جرمی هانت از طرح تشکیل ناوگان اروپایی در خلیج فارس خبر داد.
به گفته وزیر خارجه بریتانیا، لندن به دنبال راهاندازی ناوگانی به رهبری اتحادیه اروپا «برای محافظت از ناوبری امن و تأمین امنیت خدمه و بار کشتیها در این منطقه حیاتی» است.
او با هشدار به ایران گفت که اگر این کشور به همین مسیر خطرناک ادامه بدهد، «شاهد حضور پررنگتر نظامی در منطقه خواهد بود».
هدف از تشکیل این ناوگان، تضمین رفتوآمد مطمئن کشتیها از تنگه هرمز اعلام شده است.
یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفته که «تشکیل این ناوگان برای تضمین آزادی حملونقل است و به کارزار فشار حداکثری بر ایران که توسط دولت ترامپ پیگیری میشود، ارتباطی ندارد».
مقامهای بریتانیا که پیگیر تشکیل چنین ناوگانی بودهاند، به دنبال مشارکت نیروهای دریایی و هوایی کشورهای ایتالیا، آلمان، اسپانیا و فرانسه در این طرح هستند.
یک دیپلمات آلمانی به خبرگزاری رویترز گفته است که هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان با وزیران خارجه بریتانیا و فرانسه در زمینه تامین امنیت دریایی گفتوگو کرده است.
علاوه بر این کشورها، هلند هم در حال ارزیابی پیشنهاد بریتانیاست و کشورهایی چون سوئد و لهستان هم برای پیوستن به این ناوگان ابراز علاقه کردهاند.