لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۹

پمپئو: بودجه دفاعی ایران در نتیجه تحریم‌ها ۲۸ درصد کاهش یافته است


وزیر خارجه آمریکا در یادداشت خود نوشته که کشورش همچنان تلاش می‌کند تا هزینه سیاست ایران مبنی بر توسعه نفوذ خود را بالا ببرد.
وزیر خارجه آمریکا در یادداشت خود نوشته که کشورش همچنان تلاش می‌کند تا هزینه سیاست ایران مبنی بر توسعه نفوذ خود را بالا ببرد.

وزیر خارجه ایالات متحده ضمن تاکید بر ادامه «کارزار فشار حداکثری» بر ایران گفت که بودجه دفاعی جمهوری اسلامی و منابع مالی سپاه پاسداران در نتیجه تحریم‌ها به ترتیب ۲۸ و ۱۷درصد کاهش یافته است.

مایک پمپئو در یادداشتی که روز سه‌شنبه ۱۵ مرداد در نشریه «یواس‌ای تودی» منتشر شد به تشریح سیاست واشینگتن در قبال تهران و اهداف آن از تحریم‌های گسترده علیه ایران پرداخته است.

این یادداشت می‌گوید ایالات متحده با «فشار بی‌سابقه‌ای» که بر رهبران جمهوری اسلامی وارد می‌آورد، دو هدف را دنبال می‌کند که اولین آن محروم ساختن حکومت ایران از منابع مالی مورد نیاز آن برای «بی‌ثبات کردن» منطقه و دومی نیز آوردن آیت‌الله علی خامنه‌ای پای میز مذاکره برای دستیابی به یک توافق جامع و پایدار است.

مایک پمپئو نیز در ادامه عنوان کرده است که ایران قبل از تحریم‌ها علی‌رغم توافق هسته‌ای همچنان «فعالیت‌های بدخواهانه» خود را افزایش می‌داد از جمله «گسترش برنامه موشکی خود»، «بازداشت غیرعادلانه شهروندان آمریکایی» و «تعمیق دخالت‌هایش در منازعات منطقه».

وی سپس مثال «حمایت‌های مالی و تسلیحاتی» ایران از حوثی‌های یمن و حکومت سوریه و نیز «استفاده» از حزب‌الله لبنان برای «ایجاد بی‌ثباتی» در منطقه را می‌آورد و می‌گوید که اما فشارهای ایالات متحده شرایط را تغییر می‌دهد.

ایالات متحده در ۱۸ اردیبهشت پارسال از توافق شش قدرت هسته‌ای با ایران خارج شد و تحریم‌های معلق شده در نتیجه این توافق را بازگرداند. از آن زمان ارزش پول ملی ایران به شدت افت کرده و قیمت انواع ارزهای خارجی بالا رفته است.

صادرات نفت هم در نتیجه لغو معافیت خریداران نفتی ایران توسط واشینگتن تا یکصد هزار بشکه کاهش یافته است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، همواره تاکید داشته که آماده مذاکره بدون پیش‌شرط با رهبران ایران است.

اما مقامات جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، ضمن «غیرقانونی» خواندن خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای، می‌گویند این واشینگتن است که «میز مذاکره را ترک کرده» و قبل از هر مذاکره جدیدی باید تحریم‌ها را لغو کند و به توافق هسته‌ای بازگردد.

این در حالی‌ست که آقای ترامپ توافق هسته‌ای با ایران را که زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما به دست آمده بود، توافقی «بد» و «ناکافی» خوانده است.

واشینگتن تاکید دارد که با تحریم‌های اقتصادی شدید ایران باعث شده تا جمهوری اسلامی حمایت‌های خود از «تروریسم» را کاهش دهد. اما از سویی رسانه‌های اسرائیلی به نقل از منابع دولتی اسرائیل نوشته‌اند که تهران کمک‌های خود به حماس را «بیش از سه برابر و نیم افزایش داده» و آن را به مبلغ «۳۶۰ میلیون دلار» رسانده است.

با این حال وزیر خارجه آمریکا در یادداشت خود نوشته که کشورش همچنان تلاش می‌کند تا هزینه سیاست ایران مبنی بر توسعه نفوذ خود را بالا ببرد.

او گفته که در نتیجه تحریم‌های آمریکا، بودجه پیشنهادی ایران برای سال ۲۰۱۹ حدود ۲۸ درصد و بودجه «شاخه تروریستی‌اش» یعنی سپاه پاسداران ۱۷ درصد کاهش یافته است.

آقای پمپئو در عین حال آماری در این زمینه ارائه نکرده است. این اظهارات در حالی است که بهمن ماه پارسال اعلام شد که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با برداشت یک‌ونیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای «تقویت بنیه دفاعی ایران» موافقت کرده است.

تازه‌ترین گزارش «مؤسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم» موسوم به «سیپری» حاکی است که هزینه‌های نظامی ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی ۱۳ میلیارد و ۱۹۴ میلیون دلار بوده است.

آقای پمپئو در بخش دیگری از یاداشت خود نوشته که واشینگتن بدنبال توافقی جامع با ایران است که هم صلح‌آمیز باشد و هم روابط طرفین را مستحکم کند، توافقی که چهار وجه خواهد داشت: برنامه هسته‌ای ایران، برنامه موشکی آن، «حمایت‌هایش از گروه‌های تروریستی»، و بازداشت‌های «غیرقانونی» شهروندان آمریکایی.

مایک پمپئو در نهایت ابراز امیدواری کرده است روزی برسد که آمریکا بتواند به مردم ایران کمک کند و برای آنها و کشورهای همسایه‌شان صلح و رونقی را که مستحق آن هستند به ارمغان بیاورد.

با استفاده از یو‌اس‌ای تودی و رادیو فردا/ س.ن/ ک.ر
XS
SM
MD
LG