لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۱۵

دو نویسنده زن به عنوان برنده بوکر ۲۰۱۹ معرفی شدند


برناردین اواریستو (راست) و مارگارت اتوود
برناردین اواریستو (راست) و مارگارت اتوود

هیئت داوران جایزه ادبی معتبر بوکر، دوشنبه‌شب، ۲۲ مهر، در لندن مارگارت اتوود و برناردین اواریستو را به‌طور مشترک برنده‌ جایزه سال ۲۰۱۹ معرفی کرد و به‌ این ترتیب، بار دیگر زنان نویسنده از مردان پیش افتادند.

اعلام نام «دو» نویسنده برای «یک» جایزه بوکر برخلاف قوانین و اساسنامه این جایزه ادبی است، اما به‌گفته پیتر فلورنس، دبیر هیئت داوران، پس از آن‌که این هیئت برای انتخاب یک برنده قطعی برای جایزه درمی‌مانند، تصمیم می‌گیرند قوانین را کنار بگذارند و دو انتخاب برتر خود را به‌طور مشترک معرفی کنند.

به این ترتیب، مارگارت اتوود ۸۰ ساله برای رمان «وصایا» و برناردین اواریستو ۵۹ ساله برای رمان «دختر، زن، دیگری» این جایزه ۵۰ هزار پوندی را تقسیم خواهند کرد.

مارگارت اتوود ششمین بار بود که نامزد این جایزه ادبی بوکر می‌شد و در سال ۲۰۰۰ نیز به‌خاطر رمان «آدمکش کور» به این جایزه نایل آمده بود. اکنون او به جمع سه نویسنده دیگری پیوسته است که دو بار بوکر را برده‌اند.

در این سو، برناردین اواریستو که زاده لندن از پدری نیجریه‌ای و مادری بریتانیایی است، اولین زن سیاه‌پوستی است که از سال تأسیس بوکر (۱۹۶۹) این جایزه را دریافت می‌کند.

خانم اواریستو شاعر و نویسنده‌ای است که کارش را نخست با نوشتن نمایشنامه‌هایی برای شبکه‌های مختلف رادیو لندن آغاز کرد و پس از آن به دنیای رمان‌نویسی قدم گذاشت. او که علاقه بسیاری به تحقیق و پژوهش پیش از انتشار هر اثر دارد، نویسنده شناخته‌شده‌ تحسین‌شده‌ای در انگلستان است، اما این نخستین جایزه ادبی او با اعتبار و شهرت جهانی است.

رمان «دختر، زن، دیگری» هشتمین اثر خانم اواریستو است که باعث شد اولین نامزدی‌اش برای جایزه ادبی بوکر به برنده شدن منجر شود. داستان این کتاب درباره زندگی ۱۲ شخصیت است که بیشتر آنها سیاه‌پوست، بریتانیایی و زن هستند.

رمان «وصایا»ی مارگارت اتوود، دیگر برنده جایزه ادبی بوکر، نیز دنباله‌ای است بر رمان پرفروش «سرگذشت ندیمه» (۱۹۸۵) که داستان آن ۱۵ سال پس از آخرین صحنه از رمان قبلی آغاز می‌شود.

خانم اتوود که برای نوشتن رمان «سرگذشت ندیمه» از ظهور مسیحی‌های دست‌راستی در آمریکای دهه‌های ۱۹۷۰ و ۸۰، انقلاب سال ۵۷ در ایران، و تاریخ آمریکا در قرن هفدهم میلادی الهام گرفته بود، اثر تازه‌اش «وصایا» را تلاش برای یافتن پاسخ به پرسش‌هایی معرفی کرده که طی ۳۵ سال خوانندگانش با او در میان گذاشته‌اند. ضمن آن‌ که، به‌ گفته خودش، در این زمان طولانی جامعه دچار تغییرات بسیار شده و همه کشورها، از جمله آمریکا، نسبت به سه دهه قبل تحت فشارهای بیشتری قرار گرفته‌اند.

برناردین اواریستو قرار است با ۲۵ هزار پوند جایزه‌اش بخشی از وام خانه‌اش را بپردازد و مارگارت اتوود هم جایزه‌اش را به یک خیریه متعلق به بومیان کانادا تقدیم خواهد کرد.

از نامزدهای نهایی بوکر ۲۰۱۹ که در این رقابت فشرده ادبی ناکام ماندند می‌توان به سلمان رشدی با رمان «کیشات» (بر پایه نام کیشوت) و الیف شافاک، نویسنده ترکیه‌ای، با رمان «۱۰ دقیقه و ۳۸ ثانیه» اشاره کرد.

جایزه بوکر (یا من‌بوکر) از معتبرترین جوایز ادبی دنیاست که سالانه در دو بخش «بوکر» و «بوکر بین‌المللی» با داوران جداگانه برگزار می‌شود.

جایزه بوکر فقط به رمان‌هایی که به زبان انگلیسی نوشته و در انگلستان نیز منتشر شده باشند تعلق می‌گیرد و بوکر بین‌المللی به بهترین رمانی به هر زبان که به انگلیسی ترجمه و در انگلستان منتشر شود.

پیش از این، جایزه ‌بوکر بین‌المللی ۲۰۱۹ در اردیبهشت ۱۳۹۸ مشترکاً به جوخه الحارثی و مترجم انگلیسی رمانش، مریلین بوث، اهدا شده بود.

حامی اصلی جایزه بوکر شرکت سرمایه‌گذاری-تجاری «من» (Man Group) است که از سال ۲۰۰۲ حمایت مالی آن را بر عهده دارد و به همین دلیل از این جایزه با عنوان «من‌بوکر» نیز یاد می‌شود.

منبع: وب‌سایت جایزه بوکر، رادیو فردا / ر.ش / ف.دو
XS
SM
MD
LG