خبرگزاری رویترز از بغداد، پایتخت عراق، گزارش میدهد که روز جمعه، دهم آبانماه، بار دیگر خیابانهای این شهر به صحنه اعتراض مردم به وضعیت اقتصادی کشور تبدیل شده است.
رویترز مینویسد که جمعه بعدازظهر «هزاران» معترض عراقی به خیابانهای مرکزی بغداد آمدهاند.
این خبرگزاری پیشبینی کرده است که اعتراضات روز جمعه به «بزرگترین تظاهرات ضد حکومتی از زمان سقوط صدام» تبدیل شود.
در همین حال عکسها و ویدئوهایی از صحنه تجمع مردم معترض منتشر شده که آنها را در حال فرار از گاز اشکآور نیروهای امنیتی نشان میدهد.
رویترز همچنین گزارش میدهد که تنها شب گذشته و جمعه صبح بیش از ۵۰ نفر زخمی و مجروح شدهاند.
ساعتی پیشتر آیتالله علی سیستانی، مرجع تقلید شیعه در عراق، در پیامی تازه که روز جمعه، دهم آبانماه، منتشر شد ضمن تاکید بر لزوم احترام به «خواست مردم» این کشور، هشدار داد که هیچ قدرت خارجی «نباید خواست مردم عراق را مصادره کند».
پیام این مرجع تقلید تنها چند روز پس از آن در نماز جمعه شهر کربلا منتشر شده است که پس از دورهای کوتاه آرامش، چندین معترض در این شهر جان خود را از دست دادند.
نیروهای امنیتی عراق شامگاه سهشنبه، هفتم آبانماه، در یکی از خونینترین درگیریها از زمان آغاز موج اعتراضات کنونی در این کشور، ۱۸ نفر را در شهر کربلا کشتند و صدها نفر دیگر را نیز زخمی کردند.
آیتالله علی سیستانی که از آغاز اعتراضات در عراق بر لزوم اصلاحات در این کشور و توجه به خواست مردم معترض تاکید کرده روز جمعه در پیام خود گفت: «اصلاحات یک ضرورت است و اجزاء و چگونگی آن را اقوام و نژادهای مختلف عراق و ساکنان تمامی مناطق کشور تعیین میکنند.»
او در ادامه تاکید کرد: «هیچ فردی یا مجموعهای یا جناحی یا قدرتی منطقهای یا بینالمللی نباید خواست مردم عراق را مصادره کند.»
در این پیام به هیچ کشور یا قدرت خارجی آشکارا اشاره نشده است.
با این حال پیام آیتالله سیستانی تنها دو روز پس از آن منتشر میشود که رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در یک سخنرانی آمریکا و برخی از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را به سازماندهی اعتراضات در عراق و لبنان متهم کرد و گفت که آنان «آشوب به پا میکنند».
او در عین حال مطالبات مردم لبنان و عراق را «به حق» دانست.
این چندمین بار بود که یک مقام جمهوری اسلامی بدون ارائه سند و مدرک آمریکا و عربستان سعودی را به سازماندهی اعتراضات لبنان و عراق متهم میکرد.
معترضان عراقی در هفتههای گذشته خواستار کنارهگیری دولت شده و علیه فساد، بیکاری و فقر در یکی از غنیترین کشورهای جهان از نظر منابع نفتی شعار دادهاند.
برخی از معترضان در هفتههای گذشته شعارهای خود را متوجه ایران و شبهنظامیان شیعه در عراق کردهاند و عکسها و فیلمهای متعددی از پرتاب لنگه کفش به سوی عکس رهبر ایران منتشر شده است.
از سوی دیگر روز پنجشنبه ویدئوهایی هم از آتش زدن پرچم آمریکا به دست معترضان عراقی منتشر شد.
بدون احتساب کشتههای روز سهشنبه در کربلا، از روز جمعه گذشته که اعتراضات در عراق از سرگرفته شد تاکنون دستکم ۷۲ نفر از معترضان کشته شدهاند. موج اول اعتراضات نیز که ماه گذشته به وقوع پیوست ۱۴۹ کشته بر جای گذاشت.
اواخر مهرماه خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع امنیتی عراق نوشت که شبهنظامیان مورد حمایت ایران در مرگ معترضان عراقی در جریان اعتراضهای اخیر عراق دست داشتهاند.
این شبهنظامیان موسوم به حشدالشعبی اتهام مذکور را رد کردند و از آن پس تاکنون نیز هیچ مقامی رسما این اتهام را تکرار یا تایید نکرده است.
با این حال جمهوری اسلامی ایران در عراق از نفوذی چشمگیر برخوردار است. در همین زمینه خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از سفر فوری قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، به عراق در پی اعتراضات خبر داده است.
خبرگزاری رویترز نیز در روزهای اخیر گزارش داد که یکی از گروههای قدرتمند تجت حمایت ایران تصمیم به توقف حمایتهای خود از عبدالمهدی گرفته بود، اما پس از نشستی مخفیانه که یک سردار سپاه ایران در آن شرکت داشت، به این نتیجه که او را همچنان در قدرت حفظ کند.
این خبرگزاری از قول یک مقام امنیتی ایران مینویسد که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس پاسداران، در این نشست که روز پهارشنبه برگزار شد حضور داشته تا به آنها مشاوره بدهد.