لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۳۸

نامه اروپایی‌ها به سازمان ملل درباره «ساخت موشک‌ با قابلیت حمل کلاهک اتمی» توسط ایران


تصویری منتشرشده از یک مورد آزمایش موشک شهاب-۳ در ژوئن ۲۰۱۱
تصویری منتشرشده از یک مورد آزمایش موشک شهاب-۳ در ژوئن ۲۰۱۱

خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده‌است که سه کشور اروپایی در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل ملل متحد، به «توسعه موشک‌های بالیستیک با توانایی حمل کلاهک هسته‌ای توسط ایران» اعتراض کرده‌اند.

بریتانیا، فرانسه و آلمان در نامه مشترک خود گفته‌اند این اقدام با قطعنامه سازمان ملل که از تهران می‌خواهد چنین اقدامی انجام ندهد، سازگار نیست.

به گفته اسوشیتدپرس سفرای اروپایی نزد سازمان ملل از دبیرکل این سازمان خواسته‌اند تا در گزارش بعدی خود به شورای امنیت، اعضا را در جریان این موضوع که اقدامات و فعالیت‌های موشکی جمهوری اسلامی «ناسازگار» با قطعنامه ملل متحد در سال ۱۳۹۴ است، قرار دهد.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در سال ۱۳۹۴، که در حمایت از توافق اتمی به تصویب رسید، برخی محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران به‌مدت پنج سال -تا سال ۲۰۲۰- ادامه خواهد داشت.

این قطعنامه از ایران خواسته است «از هرگونه فعالیت مربوط به توسعه موشک‌های بالستیک که با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای طراحی شده، خودداری کند».

ایالات متحده در دوران دولت دونالد ترامپ از توافق اتمی خارج شد. در عین حال آمریکا می‌گوید در تلاش است تا با همکاری ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت، محدودیت‌های موشکی را پس از سال ۲۰۲۰ دوباره برقرار کند. واشینگتن پیشتر ایران را متهم به توسعه موشک‌هایی با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای کرده بود.

در نامه سه کشور اروپایی گفته شده آن‌ها «قویا بر این نتیجه‌گیری پافشاری می‌کنند، که توسعه موشک‌های بالیستیک با توانایی حمل کلاهک هسته‌ای و فناوری‌های مشابه توسط ایران، ناسازگار است» با بخشی از قطعنامه که به این مورد اشاره دارد.

این نامه به تصاویری از یک آزمایش جدید، احتمالا مربوط به موشک شهاب-۳ و نوع سیستم استفاده‌شده در این آزمایش توسط ایران نیز اشاره کرده است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان موارد دیگری از آزمایش‌های «ناسازگار» با قطعنامه سال ۱۳۹۴، از جمله آزمایش ناموفق موشک ماهواره‌بر سفیر، را نیز در نامه خود آورده‌اند.

جمهوری اسلامی تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و می‌گوید قطعنامه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل نیست که برنامه موشکی یا آزمایش موشک را برایش ممنوع کرده باشد. تهران همچنین می‌گوید برنامه موشکی‌اش دفاعی‌ست و قصد ندارد آن را متوقف کند.

برپایه گزارش اسوشیتدپرس/ت
XS
SM
MD
LG