نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران میگوید نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی از زمان آغاز اعتراضها به افزایش قیمت بنزین، بیش از هزار نفر از معترضان را کشتهاند.
برایان هوک روز پنجشنبه ۱۴ آذر به خبرنگاران در وزارت خارجه آمریکا گفت: «با بیرون حقایق از داخل ایران، این طور بر میآید که رژیم از زمان آغاز اعتراضها بیش از هزار نفر از شهروندانش را به قتل رسانده است».
وی گفت یکی از ویدئوها از این اعتراضها نشان میدهد که بیش از صدنفر تیر خورده و کشته شدند.
نماینده ویژه آمریکا افزود که «هزاران ایرانی» نیز مجروح و دستکم هفت هزار نفر بازداشت شدهاند.
شورای امنیت کشور بامداد ۲۴ آبان تصمیم شورای هماهنگی سران سه قوه برای افزایش قیمت بنزین آزاد به سه برابر را بهطور ناگهانی اعلام کرد که این امر به بروز اعتراضها در بیش از ۲۰۰ شهر کشور انجامید.
این اعتراضات که حکومت جمهوری اسلامی را هدف قرار داده بود، با دخالت نیروهای امنیتی به سرعت به خشونت کشیده شد تا جایی که عفو بینالملل میگوید دستکم ۲۰۸ نفر کشته شدهاند ولی به گفته این سازمان، رقم واقعی بیش از این تعداد است.
برآورد سایت «کلمه» نزدیک به میرحسین موسوی میگوید که دستکم ۳۶۶ نفر در این اعتراضها کشته شدهاند.
این خونینترین اعتراضها در ایران طی دستکم ۴۰ سال گذشته است.
برایان هوک در بخش دیگری از اظهاراتش، رفتار رژیم ایران با شهروندانش را «نفرتانگیز و غیرقابل قبول» خواند و گفت که این کشور در میانه «بدترین بحران سیاسی قرار دارد که رژیم [جمهوری اسلامی] در ۴۰ سال گذشته با آن روبرو بوده است».
وی گفت وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا تصاویر و ویدئوهایی از ۳۲ هزار نفر در ایران دریافت کرده و این اطلاعات به علاوه گزارشهای دریافتی از گروههای خارج از کشور، مبنای آمار ارائه شده درباره تعداد کشتهشدگان است.
نماینده ویژه آمریکا افزود: وزارت خارجه ویدئویی دریافت کرده که نشان میدهد نیروهای سپاه پاسداران یکصد نفر از معترضان را پس از تعقیب و به رگبار بستن آنها به قتل رسانده است.
به گفته آقای هوک، «اجساد کشتهشدگان سپس در کامیونها ریخته و منتقل شدهاند. اجساد هم تنها به خانوادههایی تحویل شده که تعهد دادهاند مراسم ختم برای آنها نگیرند».
وی از جامعه جهانی خواست برای فشار وارد آوردن به رژیم ایران برای شنیدن خواستههای معترضان در کنار ایالات متحده بایستند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران تاکید کرد که «این رژیم هوادارانش را از دست داده و تنها متکی به تعدادی از روحانیون است. اتکای اصلیاش تنها به قوه قهریه است».
پیشتر مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده گفته بود که ۲۰ هزار پیام، ویدئو و عکس درباره آزار و اذیت حکومت ایران در جریان اعتراضها دریافت کردهایم.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران به رغم گذشت دو هفته از اعتراضها هنوز حاضر نشدهاند آماری درباره تعداد کشتهشدگان، مجروحان و بازداشتیها ارائه کنند و آمار منابع مستقل در این زمینه را رد کردهاند.
آیتالله علی خامنهای رهبر ایران در اولین واکنش خود، اعتراضها را «کار اشرار، کینهورزان و انسانهای ناباب» دانسته بود. ولی روز ۱۳ آذر در پاسخ به گزارش شورای عالی امنیت ملی گفته بود که به برخی خانواده «دیه» پرداخت و از آنها «دلجویی» شود.
حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، نیز دستور داده که هیاتی برای بررسی نحوه «جبران خسارات شهروندانی که در حوادث هفته پایانی آبانماه دچار آسیب شدهاند»، تشکیل شود.
برخی از خانوادههای کشتهشدگان از جمله خانواده پویا بختیاری این اقدام را رد کرده و گفتهاند که ارزش خون فرزندشان «بیش از میلیاردها» دیه است.
اعتراضهای ایران واکنش مقامات ایالات متحده را نیز به دنبال داشته است که از آن جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، هشدار داده که جهان نظارهگر آن است.
آقای ترامپ تاکید کرد که خبرنگاران و روزنامهنگاران باید بتوانند «به ایران بروند و ببینند که چه خبر است».