لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۲

اتحادیه اروپا طرح ترامپ برای صلح خاورمیانه را رد کرد


جوزپ بورل می‌گوید، طرح آمریکا از «موازین پذیرفته شده بین المللی فاصله دارد»
جوزپ بورل می‌گوید، طرح آمریکا از «موازین پذیرفته شده بین المللی فاصله دارد»


اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه ۱۵ بهمن طرح دونالد ترامپ برای صلح در خاورمیانه را رد و در مورد الحاق مناطق اشغالی فلسطین به خاک اسرائیل اظهار نگرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس طرح دونالد ترامپ موسوم به «معامله قرن» که هفته گذشته رونمایی شد تاسیس کشور فلسطینی در آینده را می‌پذیرد ولی فلسطینی‌ها می‌گویند که اکثر خواسته‌های آنان در نظر گرفته نشده و بخش وسیعی از مناطق اشغالی ساحل غربی رود اردن را به اسرائیل واگذار می‌کند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای بر تعهد این اتحادیه به راه حل دو کشور براساس مرزهای سال ۱۹۶۷ و امکان معاوضه اراضی بین اسرائیل و یک «کشور مستقل، دمکراتیک، یکپارچه و پایدار فلسطینی» تاکید کرد.

آقای بورل گفت طرح آمریکا از «موازین پذیرفته شده بین المللی فاصله دارد».

وی افزود: «برای دستیابی به یک صلح پایدار مسائل نهایی باید در مذاکرات مستقیم بین دو طرف حل و فصل شود. این مسائل شامل مرزها، سرنوشت بیت المقدس، امنیت و مسئله پناهجویان می‌شود.»

بنیامین نتانیاهو از طرح دونالد ترامپ استقبال کرده ولی محمود عباس، رییس دولت خودگردان فلسطینیان آن را رد کرده است.

در روزهای اخیر اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی نیز طرح دونالد ترامپ را رد کرده‌اند.

مقامات اسرائیلی و سفیران تعدادی از کشورهای عربی خلیج فارس در مراسم رونمایی این طرح در کاخ سفید شرکت کردند ولی هیچ نماینده‌ای از سوی فلسطینیان در این مراسم حضور نداشت.

بنيامين نتانياهو گفته است که دولت او طرح ضميمه کردن ساحل غربی رود اردن به خاک اسرائيل را اجرا خواهد کرد.

جوزپ بورل گفت: «ما به خصوص در مورد اظهارات مربوط به ضميمه کردن دره اردن و ساير بخش‌های ساحل غربی نگرانيم. هر گامی در راستای ضميمه کردن اين مناطق ممکن است مورد چالش قرار بگيرد.»

آسوشیتدپرس می‌نویسد که اين سخنان ممکن است اشاره‌ای به احتمال اقدام حقوقی اتحاديه اروپا عليه چنين تصميمی باشد.

فلسطينيان خواهان بازگرداندن مناطق اشغال شده در جنگ ۱۹۶۷ از جمله ساحل غربی رود اردن و بيت المقدس شرقی و اخراج بيش از ۷۰۰ هزار يهودی ساکن شهرک‌هايی هستند که در اين مناطق ساخته شده است.

سخنگوی وزارت خارجه اسرائيل اظهارات جوزپ بورل را «تهديدآميز» توصیف کرد و گفت که او به محض آغاز مسئوايتش به عنوان مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و بلافاصله پس از ديدار با مقامات ايرانی چنین لحنی به کار برده است.

این مقام اسرائیلی در توئيتی افزود: «پيشبرد چنين سياست و روشی بهترين راه تضمين کاهش نقش اتحاديه اروپا در هر روندی است.»

تحت تاثير افزايش نگرانی از گسترش شهرک‌های يهودی و به رسميت شناخته شدن بيت المقدس به عنوان پايتخت اسرائيل از سوی آمريکا، در ماه‌های اخير وزرای خارجه کشورهای عضو اتحاديه اروپا تاثير منفی اين رويدادها بر راه حل دو کشور و در نتيجه احتمال تغيير سياست خود در خاورميانه را بررسی کرده‌اند.

ايرلند و ايسلند از جمله کشورهای کوچک خواهان تغيير مواضع اتحاديه اروپا هستند ولی تاکنون هيچ عضو نيرومند اتحاديه از آنها حمايت نکرده است.

ژان آسلبورن، وزير خارجه لوکزامبورگ، در نامه‌ای به جوزپ بورل نوشت اميد‌ها به راه حل دو کشور «روز به روز بر باد می‌رود» و زمان مد نظر قرار دادن به رسميت شناختن فلسطين به عنوان کشوری مستقل فرا رسيده است.

آقای بورل اذعان کرده که کشورهای عضو اتحاديه اروپا در مورد صلح خاورميانه «به شدت اختلاف دارند».

او در بيانيه روز سه‌شنبه خود بر «تعهد اساسی اتحاديه اروپا به امنيت اسراييل» نيز تاکيد کرد.

XS
SM
MD
LG