عبدالله عبدالله، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و رییس اجرایی دولت فعلی افغانستان از اتحادیه اروپا به دلیل به رسمیت شناختن نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که در آن اشرف غنی به پیروزی رسید، انتقاد کرد.
آقای عبدالله روز پنجشنبه اول اسفند در پیامی در شبکه توئیتر ضمن درج نامه اعتراضی خود نوشت نتایج انتخابات که روز سهشنبه اعلام شد «غیرقانونی است و اکثر مردم افغانستان آن را قبول ندارند».
او افزود نتایج انتخابات که نشان میدهد او پس از اشرف غنی در مقام دوم قرار گرفته «حاصل تقلبهای سیستماتیک و تخلفهای انتخاباتی جدی است که به نیابت از سوی گروه رقیب اجرا شدهاند».
آقای عبدالله در بخش دیگری از توئیت خود افزود: «به عنوان پیروزان حقیقی، ما تصمیم گرفتیم یک دولت فراگیر تشکیل دهیم و با هدف دستیابی به یک نتیجه عادلانه و منسجم با همه طرفها مذاکره کنیم. ما در عین حال از دوستان خارجی خود میخواهیم که بیطرف بمانند، به اصول خود وفادار باشند و به یک روند و نتایج عادلانه و قانونی افغانی احترام بگذارند.»
آقای عبدالله روز چهارشنبه نیز با ارسال نامههایی به سفارتخانه کشورهای خارجی در کابل از آنها خواست نتایج اعلام شده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان را که «غیرقانونی» توصیف کرد به رسمیت نشناسند.
نامه اعتراضی آقای عبدالله در روز اول اسفند خطاب به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشته شده است.
آقا بورل روز چهارشنبه در تماسی تلفنی با اشرف غنی پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را تبریک گفت.
دفتر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای گفت که آقای بورل در این تماس تلفنی از «پایان ماهها راستیآزمایی و بررسی شکایات با مشارکت همه طرفهای ذینفع» استقبال کرده است.
آقای بورل درعین حال فعالیت کمیسیون انتخابات افغانستان را که با چالشهای دشورای روبرو بوده، ستوده است.
اما به غیر از جوزپ بورل تاکنون جامعه بین المللی در مورد نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان سکوت کرده است.
نتایج این انتخابات که روز سهشنبه و پس از حدود پنج ماه از برگزاری رایگیری اعلام شد نشان میدهد که اشرف غنی با کسب کمی بیشتر از ۵۰ درصد آرا به پیروزی رسیده و عبدالله عبدالله ۳۹.۵ درصد آرا را به دست آورده است.
یوناما، دفتر همیاری ملل متحد در افغانستان یکی از نهادهایی بود که به نتایج انتخابات افغانستان واکنش محتاطانهای نشان داده است. این نهاد در بیانیهای تاکید کرد که «هرگونه چالشی در مورد نتایج نهایی و روند انتخابات باید طبق مقررات و قوانین افغانستان، بر اساس قانون اساسی و در راستای ثبات و انسجام کشور صورت بگیرد».
یوناما در بخش دیگری از بیانیه خود افزود که نگرانیهای عبدالله عبدالله و سایر نامزدان و طرفداران آنها در مورد نتایج نهایی انتخابات را مد نظر قرار خواهد داد.
عبدالرشید دوستم، شریک انتخاباتی آقای عبدالله روز چهارشنبه از هواداران خود خواست تا در اعتراض به انتخاب مجدد اشرف غنی به مقام ریاست جمهوری تظاهرات کنند. او نتایج انتخابات را یک «کودتا» توصیف کرد.
او در سخنرانی همچنین از هوادارانش خواست «پیروزی عبدالله» را جشن بگیرند.
اما گزارشها از نقاط مختلف افغانستان حاکی از آن است که با وجود درخواست عبدالرشید دوستم نشانه چندانی از اعتراض و یا برگزاری جشن در رابطه با نتایج انتخابات دیده نمیشود.
دلیل تاخیر طولانی در اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوری افغانستان بازشماری آرا به دلیل شکایات عبدالله عبدالله و ديگران در مورد تقلب گسترده در شمارش اولیه آرا بود.
تاکيد عبدالله عبدالله بر تشکیل یک دولت دیگر و «فراگیر» یادآور اختلافات شدید دو نامزد اصلی در پی اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ است که در آن نیز آقای غنی به پیروزی رسید.