لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۰

صندوق بین‌المللی پول: اقتصاد ایران دوباره شش درصد کوچکتر می‌شود


تحریم‌های آمریکا، افت قیمت نفت و شیوع ویروس کرونا تولید ناخالص داخلی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
تحریم‌های آمریکا، افت قیمت نفت و شیوع ویروس کرونا تولید ناخالص داخلی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

صندوق بین‌المللی پول در تازه‌ترین گزارش خود از وضعیت اقتصادی جهان، درباره ایران گفته است که تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۲۰۲۰ حدود شش درصد کاهش خواهد یافت.

بنابر این، رشد اقتصادی ایران برای سومین سال متوالی منفی خواهد بود.

بر اساس ارزیابی صندوق که روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین در سایت رسمی آن منتشر شد، رشد اقتصادی ایران پارسال منفی ۷.۶ درصد و در سال ۲۰۱۸ منفی ۵.۴ درصد بود.

البته مهرماه پارسال صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصادی ایران برای سال ۲۰۱۹ را منفی ۹.۵ درصد پیش‌بینی کرده بود و ارزیابی جدید نشان می‌دهد افت رشد اقتصادی ایران کمتر از این میزان بوده است.

همچنین پیش از این، صندوق در ماه ژانویه پیش‌بینی کرده بود که رشد اقتصادی ایران برای سال جای صفر درصد باشد و پیش‌بینی جدید این نهاد از افت شش درصدی اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که تحریم‌های آمریکا، افت قیمت نفت و شیوع ویروس کرونا تولید ناخالص داخلی کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

بر اساس آمارهایی که شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکش‌ها، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، ایران در ماه مارس گذشته تنها موفق به صادرات روزانه ۱۴۴ هزار بشکه نفت شده است.

صادرات نفت ایران قبل از تحریم‌ها ۲.۵ میلیون بشکه در روز بود و در سال ۲۰۱۸ درآمدهای صادرات نفت خام آن به بیش از ۶۰ میلیارد دلار بالغ شده بود.

با قیمت‌های کنونی نفت که حول ۳۱ دلار در نوسان است و به شرط ادامه صادرات نفت ایران در سطح ماه مارس، کل درآمدهای نفتی ایران در سال ۲۰۲۰ به کمی بیش از ۱.۵ میلیارد دلار خواهد رسید.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید نرخ تورم در ایران در سال ۲۰۱۹ به حدود ۴۱.۱ درصد رسید و انتظار می‌رود این شاخص در سال جاری میلادی ۳۴.۲ درصد و در سال آینده ۳۳.۵ درصد باشد.

کاهش تورم به معنی کاهش قیمت‌ها نیست، بلکه شتاب رشد قیمت‌ها مقداری کندتر خواهد شد.

ایران در سال جاری بعد از ونزوئلا، زیمبابوه و سودان بیشترین نرخ تورم را در جهان خواهد داشت.

صندوق همچنین پیش‌بینی کرده است نرخ بیکاری در کشور از ۱۳.۶ درصد در سال ۲۰۱۹ به حدود ۱۶.۳ درصد در سال جاری و ۱۶.۷ درصد در سال آینده میلادی برسد.

اقتصاد جهان

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید انتظار می‌رود رشد اقتصادی جهان در سال جاری میلادی منفی سه درصد باشد و در سال آینده مثبت ۵.۸ درصد باشد.

قبل از شیوع کرونا، این نهاد بین‌المللی پیش‌بینی کرده بود که اقتصاد جهانی در سال جاری رشدی ۳.۳ درصدی داشته باشد.

برخی کشورها، خصوصا غرب با افت چشمگیر تولید ناخالص داخلی مواجه خواهند شد. این کشورها به شدت با ویروس کرونا درگیر هستند و عمدتا قرنطینه عمومی اعلام کرده‌اند.

برای نمونه انتظار می‌رود رشد اقتصادی آمریکا منفی ۵.۹ درصد، آلمان منفی ۷ درصد، فرانسه منفی ۷.۲ درصد، ایتالیا منفی ۹.۱ درصد و اسپانیا منفی ۸ درصد باشد.

در کل، اقتصاد کشورهای پیشرفته به‌طور متوسط ۶.۱ درصد کوچکتر خواهد شد.

اقتصاد چین که طی دهه‌های گذشته همواره با رقم بالایی رشد داشته است، در سال جاری تنها ۱.۲ درصد رشد خواهد داشت. پارسال این رقم ۶.۱ درصد بود.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید انتظار می‌رود حجم بازرگانی جهانی در سال جاری نیز ۱۱ درصد افت داشته باشد.

XS
SM
MD
LG