رئیسجمهوری ایالات متحده بار دیگر بر موج حملات خود علیه چین افزوده و این گمانهزنی را مطرح کرده است که ویروس کرونای جدید به اشتباه یا به عمد به جامعه انتقال یافته است. همزمان یک مقام ارشد دولت چین میگوید، «اول متهم میکنند، بعد دنبال مدرک میگردند».
حملات تازه دونالد ترامپ علیه چین روز چهارشنبه مجددا بالا گرفت؛ با طرح این اتهام که مدیریت چین در مقابله با کووید-۱۹ نشان میدهد هدف شکست او در انتخابات ریاستجمهوری امسال است.
آقای ترامپ روز ۱۱ اردیبهشت ماه گفت «اتفاقات وحشتناکی افتاده است. حالا چه اشتباه کردهاند یا از یک اشتباه آغاز شده است و بعد آنها اشتباه دیگری کردهاند، یا کسی به عمد کاری کرده است».
او میگوید کشورش «در حال یافتن دلیل» شیوع ویروس کرونای سارس-۲ است.
نخستین کانون شیوع ویروس کرونای جدید شهر ووهان در چین است. تحقیقات جامعه علمی و پژوهشگران برای یافتن مرکز یا دلیل انتقال این ویروس به انسان در جریان است.
از سوی دیگر نهادهای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا نیز در حال انجام تحقیقاتی در مورد خاستگاه همهگیری ویروس کرونا هستند. آنها البته اینکه ویروس توسط انسان ساخته شده باشد را رد کردهاند.
بیانیه تازه ادارهکننده امنیت ملی آمریکا میگوید نهادهای اطلاعاتی در این کشور به این نتیجه رسیدهاند که «ویروس [بیماری] کووید-۱۹ ساخته دست بشر یا از نظر ژنتیکی اصلاحشده نیست».
این بیانیه افزوده که تحقیقات در پیوند با انتقال ویروس از حیوان به انسان یا این موضوع که نتیجه اشتباهی در آزمایشگاه ووهان باشد، ادامه دارد.
شهر ووهان چین در برگیرنده موسسه ویروسشناسی معروفیست که زیر نظر آکادمی علوم چین اداره میشود. این موسسه نخستین مرکز تحقیقاتی در سرزمین اصلی چین با سطح ایمنی زیستی «۴» است. آزمایشگاههای مختلف جهان، از نظر سطح ایمنی زیستی و طبیعتا اقداماتی که انجام میدهند، از کمترین خطرپذیری یعنی ۱ تا بالاترین سطح ریسک یعنی ۴ رتبهبندی میشوند.
ترامپ در هشتم شهریور نیز تاکید کرده بود که دولت او «تحقیقات خیلی جدی» انجام خواهد داد و بر این عقیده است که ویروس «میتوانست در همان کانون خود متوقف شود».
چین تا کنون به شکلهای مختلف اعتراض خود به این اتهامها را نشان دادهاست.
روز پنجشنبه معاون وزیر خارجه چین، له یوچنگ، از «انگزنی» به کشورش انتقاد کردهاست.
له یوچنگ در مصاحبهای با شبکه انبیسی گفته کشورش به روی تحقیقات بینالمللی «باز است»، اما افزوده «آنچه ما مخالفش هستیم، اتهامهای بیاساس است. نباید اول چین را متهم کرد، بعد دنبال بهاصطلاح تحقیقات بینالمللی برای جور کردن مدرک و سند بود».
معاون وزیر خارجه چین پرسیده «چرا تحقیقات فقط باید چین را هدف بگیرد؟ چرا دیگر کشورها هدف تحقیقات قرار نگیرند؟». از آنجایی که چین کانون اولیه شیوع ویروس بود، این اظهارات ممکن است بازتابدهنده اتهامزنیهای قبلی پکن در مورد نحوه انتقال ویروس به چین باشد.
نشریات و رسانههای دولتی چین نیز طی روزهای گذشته واکنشهایی به اتهامهای مقامهای آمریکایی و برخی دیگر کشورها نشان دادهاند. بهویژه که طی روزهای اخیر انتقادها و گمانهزنیها در مورد چین از سوی برخی کشورهای اروپایی و استرالیا نیز مطرح شدهاست.
همهگیری کووید-۱۹ تا کنون دستکم و بر اساس آمار رسمی سه میلیون ۲۰۰ هزار بیمار در سطح جهان برجای گذاشته است که یک سوم آن در آمریکا ثبت شدهاست. با این حال تردیدهای مختلفی در مورد این آمار مطرح است و انتظار میرود شمار بیماران در بسیاری از کشورها بهمراتب بیشتر از رقم تائید شده یا رسما اعلام شده، باشد.
مقامهای چینی در دی ماه شروع به خبررسانی در مورد شیوع ویروسی«مرموز» در شهر ووهان در استان هوبی کردند. اما گزارشهایی وجود دارد که حاکیست به احتمال زیاد نخستین مورد تائیدشدهی ابتلا به ویروس کرونای جدید، به اواخر آبان باز میگردد.