برایان هوک، مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، پیش از آغاز مذاکرات برای بررسی قطعنامه پیشنهادی آمریکا با هدف تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران گفت: روسیه و چین در صورت وتوی این قطعنامه منزوی خواهند شد.
براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، تحریم تسلیحاتی ایران اکتبر امسال به پایان خواهد رسید. روسیه و چین پیشتر با قطعنامه پیشنهادی آمریکا مخالفت کرده بودند.
برایان کوک و کلی کرافت، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، در جلسه ۱۵ عضو شورای امنیت که روز چهارشنبه چهارم تیر به شکل غیرعلنی برگزار میشود از قطعنامه آمریکا دفاع خواهند کرد.
برایان هوک در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری رویترز که غروب سهشنبه انجام شد گفت: «ما شاهد شکاف عمیقی بین روسیه و چین با جامعه بینالمللی هستیم. روسیه و چین در جلسه هفته گذشته شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی منزوی شدند و اگر این مسیر را به سمت ویران شهر ادامه دهند در شورای امنیت نیز منزوی خواهند شد».
شورای حکام آژانس روز جمعه با تصویب قطعنامهای از حکومت ایران خواست به بازرسان این نهاد اجازه دهد که از دو تاسیسات مشکوک به فعالیت هستهای تسلیحاتی بازرسی کنند. مخالفت روسیه و چین نتوانست از تصویب این قطعنامه جلوگیری کند ولی این دو کشور با حق وتوی خود در شورای امنیت میتوانند مانع تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا شوند».
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، از روسیه و چین خواسته است که در برابر فشارهای آمریکا مقاومت کنند.
برایان هوک در بخش دیگری از مصاحبه با رویترز گفت: «تمدید تحریم تسلیحاتی ایران کار درست و ضروری است و تمامی اعضای شورای امنیت فارغ از موضعگیری علنی خود به این موضوع واقفند. تحریم تسلیحاتی، تمامی واردات و صادرات تسلیحاتی ایران را متوقف نکرده ولی در محدود کردن رفتار ایران موفق بوده است».
پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا پس از آن به شورای امنیت ارائه شد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به اعضای شورای امنیت گزارش داد موشکهای کروز که سال گذشته در حمله به تاسیسات نفتی و یک فرودگاه بینالمللی در عربستان سعودی مورد استفاده قرار گرفته بودند «منشاء ایرانی» داشتند.
آمریکا تهدید کرده است که اگر این قطعنامه در شورای امنیت تصویب نشود با فعال کردن روند موسوم به مکانیسم ماشه در چارچوب برجام تلاش خواهد کرد که تحریمهای هستهای بینالمللی علیه ایران را فعال کند.
آمریکا که سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شده میگوید هنوز هم میتواند خواستار از سرگیری تحریمهای بینالمللی شود چون در متن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پشتوانه برجام است این کشور هنوز یکی از امضاءکنندگان توافق تلقی میشود.
چنین اقدامی باعث نابودی برجام خواهد شد و دیپلماتها معتقدند که واشینگتن در شورای امنیت راه دشواری در پیش خواهد داشت.
حسن روحانی ، رئیسجمهوری ایران روز چهارشنبه گفت اگر دولت آمریکا بابت خروج از برجام عذرخواهی کرده و به ایران غرامت بدهد تهران حاضر است با واشینگتن مذاکره کند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به این سخنان گفت: «ما حاضریم با آنها در زمان مناسب گفتوگو کنیم ولی این شرط که گویا ما باید به ایران پول بدهیم تا با استفاده از آن به تروریسم در جهان دامن بزند پیشنهادی مضحکی است».