لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۸

اعتراض به حکم اعدام معترضان آبان؛ هشتگ «اعدام نکنید» شش میلیارد بار دیده شد


امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی
امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی

پس از اعلام خبر تأیید حکم اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، سه متهم اعتراضات آبان در دیوان عالی کشور، موجی بی‌سابقه در مخالفت با آن در شبکه‌های اجتماعی با استفاده از هشتگ «#اعدام_نکنید» شکل گرفت که تا ظهر روز ۲۵ تیر به وقت ایران، حدود ۶ میلیارد بار دیده شده و بیش از ۴ میلیون بار توئیت شده است.

هشتگ "اعدام نکنید" تا ظهر روز چهارشنبه ۶ میلیارد بار دیده شده است.
هشتگ "اعدام نکنید" تا ظهر روز چهارشنبه ۶ میلیارد بار دیده شده است.

بر اساس گزارشی که کمپین «ما شهروندان دیجیتال» برای رادیو فردا تهیه کرده است، در این طوفان توئیتری دست‌کم ۵۵۶ هزار کاربر بیش از ۵۰۰ هزار پیام حاوی این هشتگ را توئیت کرده‌اند که شمار بازتوئیت آن‌ها از ۴ میلیون بار گذشته است.

هشتگ «#اعدام_نکنید» را اولین بار روز شنبه ۲۱ تیر کاربری با نام «آکواریوس» استفاده کرد، ولی پس از تأیید رسمی حکم اعدام در روز ۲۴ تیرماه، کاربری به نام «نقطه» از آن به عنوان فراخوان یک کمپین اعتراضی استفاده کرد.

در هشتگ "اعدام نکنید"، ۵۰۰ هزار توییت منتشر شد که این توییت‌ها ۴ میلیون بار بازتوییت شدند
در هشتگ "اعدام نکنید"، ۵۰۰ هزار توییت منتشر شد که این توییت‌ها ۴ میلیون بار بازتوییت شدند

این کاربر نوشت: «ما که هیچ غلطی نکردیم، چرا حداقل امشب یه کمپین توئیتری برگزار نکنیم؟ چرا حداقل ترند ۱ توئیتر فارسی امشب نباید #اعدام_نکنید باشه؟ کف خیابون که باهم متحد نیستیم، حداقل اینجا تلاش‌مون رو بکنیم.»

نشر و بازنشر این توئیت‌ها باعث شد هشتگ «#اعدام_نکنید» در ردیف ترندهای جهانی قرار بگیرد و دست‌کم سه ساعت ترندِ نخست جهان شود.

بر اساس تازه‌ترین آمار ترندهای توئیتر، استفاده از هشتگ «#اعدام_نکنید» همچنان در حال نشر و بازنشر است و امروز هشتگ تازه‌ای با عبارت «#نه_به_اعدام» نیز توسط کاربران مورد استفاده قرار گرفته که آن نیز با بیش از ۲۵۰ هزار توئیت و بازتوئیت تا ساعت ۱۷ به وقت تهران ترند اول توئیتر فارسی است.

این نخستین بار است که کاربران فارسی‌زبان شبکه‌های اجتماعی طوفانی توئیتری تا این حد گسترده ایجاد کرده‌اند، ضمن آن‌که توئیتر در ایران فیلتر است و کاربران ایرانی با استفاده از فیلترشکن وارد این شبکه اجتماعی می‌شوند.

تناقض‌گویی قوه قضاییه در واکنش به طوفان توئیتری

در همین حال، یک روز پس از آن‌که سخنگوی قوه قضائیه درباره تأیید حکم اعدام سه متهم اعتراضات آبان ۹۸ گفت آنان «افراد اصلی اغتشاشات آبان» بودند، ستاد حقوق بشر این نهاد در بیانیه‌ای با اذعان به بروز موج مخالفت‌ها، ادعا کرد حکم اعدام این افراد «ارتباطی با اعتراضات آبان ندارد».

ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که زیر نظر ابراهیم رئیسی، رئیس این قوه، فعالیت می‌کند، روز چهارشنبه ۲۵ آبان در واکنش به طوفان توئیتری «#اعدام_نکنید»، متهمان محکوم به اعدام را «اراذل و اوباشی» توصیف کرد که به دلیل «اقدامات مجرمانه» به اعدام محکوم شده‌اند.

این اظهارات در حالی است که غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، روز سه‌شنبه ضمن اعلام خبر تأیید صدور حکم اعدام برای امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، گفت: «این‌ها افراد اصلی اغتشاشات بودند، اما در صحنه اغتشاشات دستگیر نشدند».

مقامات جمهوری اسلامی از اصطلاح «اغتشاشات» برای اشاره به «اعتراضات مردمی» استفاده می‌کنند.

ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که از سال ۱۳۸۴ به پیشنهاد رئیس وقت این قوه و با تصویب آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تأسیس شد، همواره نماینده موضع حکومت ایران در مجامع بین‌المللی بوده و مواضع نهادهای بین‌المللی در خصوص نقض حقوق بشر در ایران را نقد کرده است.

واکنش رسانه‌های داخلی

به‌رغم گستردگی موج اعتراضات مجازی طی ۲۴ ساعت گذشته که بازتاب‌های بین‌المللی نیز یافته، رسانه‌های رسمی و حکومتی جمهوری اسلامی کمترین واکنش را به آن نشان داده‌اند.

در این میان، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، با انتشار گزارشی ضمن اذعان به «ترند اول جهانی» شدن هشتگ #اعدام_نکنید و «همراه شدن بسیاری از مردم» با اعتراض مجازی، مدعی شد دلیل همراهی مردم بی‌اطلاعی آنان از «جزئیات اقدامات مجرمانه محکومان» بوده است.

خبرگزاری فارس همچنین به نقل از «یک منبع مطلع» که نامش ذکر نشده است، با تکرار این‌که اتهام این سه نفر «سرقت مسلحانه و سوءاستفاده از اغتشاشات» بوده، مدعی شد یکی از متهمان در اعتراضات آبان ۹۸ «با منافقین در یک کمپ اروپایی ارتباط داشته و از آن‌ها برای عملیات دستور می‌گرفته است».

ارتباط معترضان با خارج از ایران و دستور گرفتن از خارج از کشور اتهامی است که در اغلب پرونده‌های سیاسی معترضان در سال‌های اخیر تکرار شده، اما تاکنون هیچ سند و مدرکی برای اثبات این ادعاها منتشر نشده است.

XS
SM
MD
LG