لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۸

افزایش گمانه‌زنی‌ درباره پذیرش لوایح پولشویی توسط ایران 


تصویری از نشست گروه ویژه اقدام مالی در سال ۲۰۱۸
تصویری از نشست گروه ویژه اقدام مالی در سال ۲۰۱۸

دو روز بعد از اشاره حسن روحانی به طرحی که به «گشایش» در امور اقتصادی ایران منجر خواهد شد،‌ حسین سلاح‌ورزی، نایب رئيس اتاق بازرگانی ایران، از احتمال پذیرش لوایح اف‌ای‌تی‌اف توسط ایران خبر داد.

او در توییتی که روز جمعه، ۱۷ مرداد، منتشر کرد، یک احتمال دیگر را «آزاد شدن منابع ارزی بلوکه شده کشور در بانک‌های خارجی» دانسته است.

حسن روحانی، روز چهارشنبه، ۱۵ مرداد، از گفت‌و‌گو درباره طرحی در جلسه سران قوا خبر داده بود که به گفته او در صورت تصویب و تایید آن توسط رهبر جمهوری اسلامی به «گشایشی از لحاظ اقتصادی در کشور» منتهی خواهد شد.

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران، در همان روز پس از انتشار سخنان روحانی در توییتی نوشت که اظهارات روحانی به اف‌ای‌تی‌اف (لوایح پولشویی) مربوط است.

گمانه‌زنی این دو عضو اتاق بازرگانی در حالی مطرح شده که لوایح پولشویی برای تصمیم‌گیری به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شده‌اند و بررسی مجدد این ‌طرح‌ها در جلسه شورای سران قوا، نیازمند دخالت یا موافقت رهبر جمهوری اسلامی است.

در همین حال علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر روحانی در توییتی که روز دوشنبه ۱۷ مرداد منتشر کرده، اعلام کرده است که «خبر مهم اقتصادی» که روحانی گفته درباره لوایح مرتبط با اف‌ای‌‌تی‌اف نیست.

گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی،‌ اف‌ای‌تی‌اف، دوم اسفند پارسال اعلام کرد که ایران را به فهرست سیاه خود بازگردانده است.

این نهاد بین‌المللی با هدف مبارزه با پول‌شویی در سطح جهانی فعالیت می‌کند و اواخر مهرماه پارسال برای ششمین و آخرین بار به ایران مهلتی چهار ماهه داد تا لوایح مربوط به کنوانسیون‌های پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم را تأیید کند، اما حکومت ایران از تصویب دو لایحه از چهار لایحه مرتبط با این موضوع خودداری کرده است.

این دو لایحه مربوط به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون «مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو) و الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» هستند که توسط شورای نگهبان رد شده‌اند و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز هنوز درباره آنها اعلام نظر نکرده است.

مجیدرضا حریری، رئيس اتاق بازرگانی ایران و چین، روز شنبه ۱۱ مرداد گفته بود علاوه بر تحریم‌های بانکی آمریکا، نپذیرفتن شرایط «اف‌ای‌تی‌اف» برای ایران مشکل‌ساز شده و عملا هیچ مبادله بانکی حتی با کشورهایی چون روسیه و چین ندارد.

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران نیز روز چهارشنبه، ۱۵ مرداد از وجود «لیست جدید اف‌ای‌تی‌اف» خبر داد و گفت: «در دور جدید تحریم علیه ایران بانک کونلون چین با ما همکاری نمی‌کند.»

اما سخنان روحانی درباره گشایش اقتصادی از سوی مقام‌های نزدیک به او نیز در حال تکرار و تبلیغ است.

در توییتی که شامگاه ۱۶ مرداد منتشر شد، حسام‌الدین آشنا، مشاور حسن روحانی از مردم خواست تا «قبل از هر تصمیم اقتصادی شخصی، یک هفته صبر کنید».

محمود واعظی، رئيس دفتر حسن روحانی نیز گفته است: «با علامت‌هایی که از کشورهایی اروپایی و آسیایی و دیگران دریافت کرده‌ایم، در روزهای پایانی تحریم هستیم» و «ماه‌های آینده وضعیت به مراتب بهتر می‌شود».

محمدباقر قالیباف، رئيس ‌مجلس ایران که عضو شورای سران قوا است اما در پاسخ به سوالی در این زمینه گفته است «خبرهای خوبی» در زمینه «سامان‌بخشی به اقتصاد» در زمینه بورس و ارز و ریال و بازار پول در راه است.

او اشاره‌ای به بحث لوایح پولشویی نکرده، ولی گفت که مردم «از هفته آینده پیش‌درآمد طرح‌های جدید» را خواهند دید.

برخی رسانه‌های داخل ایران اما با اشاره به بخش دیگر سخنان حسن روحانی که از عرضه اولیه سهام در بازار بورس خبر داده بود، گشایش مدنظر رئيس‌جمهور ایران را عرضه سهام بیشتر در بورس می‌دانند.

شاخص کل بورس تهران در روز یک‌شنبه ۱۲ مرداد با افزایشی ۵۰ هزار واحدی از مرز دو میلیون واحد گذشت و رکوردی تازه برجای گذاشت.

مقام‌های حکومت ایران در ماه‌های اخیر مردم را به سرمایه‌گذاری در بورس تشویق کرده‌اند.

به گفته فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران، از ابتدای سال تاکنون ورودی حقیقی و حقوقی خالص به بازار سرمایه معادل ۷۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

اما فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو رادیوفردا با اشاره به اینکه شاخص‌های کلان اقتصادی ایران در مجموع وضعیت نامناسبی دارند، می‌گوید رشد بورس در شرایط کنونی نشانه بیماری است.

او با اشاره به جهش نقدینگی در ایران می‌گوید: سونامی نقدینگی سر از بازارهای مختلف درمی‌آورد و کسانی که پول پس‌انداز کرده‌اند، برای نجات سرمایه خود به سوی بازارهای مختلف مانند بورس می‌روند.

به گفته آقای خاوند ممکن است دستکاری‌ها و اعمال نفوذ از «نوع مافیایی» نیز در بروز این وضعیت موثر باشد.

منابع: توییتر،‌ ایرنا،‌ رادیوفردا/ ر. ح./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG