لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۲

مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار «تخلیه» قره‌باغ از سوی نیروهای ارمنی شدند


علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران

علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، روز سه‌شنبه در نشست خبری خود در مورد جنگ ناگورنو-قره‌باغ گفت که «در مورد تمامیت ارضی و تخلیه مناطق اشغالی جمهوری آذربایجان تأکید می‌کنیم که دخالت طرف‌های ثالث را خارج از چارچوب‌های توافق شده حل اختلاف غیرسازنده و زیان‌بار می‌بینیم.»

او با این حال افزود که «راه حل بحران را نظامی نمی‌دانیم و از دو طرف می‌خواهیم فوراً به خشونت و خونریزی خاتمه دهند و اجرای قوانین بین‌المللی را از راه مذاکره و دیپلماسی دنبال کنند.»

سخنگوی دولت ایران در مورد اصابت خمپاره‌های این درگیری به روستاهای مرزی ایران نیز گفت: «از طرف دیگر از آسیب رسیدن به جان و دارایی شهروندان‌مان در نواحی مرزی به شدت نگران هستیم در صورت تکرار این اتفاقات با در نظر گرفتن همه گزینه‌های موجود نسبت به آن بی‌تفاوت نخواهیم بود.»

علی‌اکبر ولایتی، مشاور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی نیز در همین روز گفت که ارمنستان باید بخش‌هایی از جمهوری آذربایجان را که «اشغال» کرده، به این کشور بازگرداند.

آقای ولایتی در گفت‌و‌گو با شماره روز سه‌شنبه، ۱۵ مهر روزنامه کیهان، اقدام ارمنستان در زمینه قره‌باغ را با شرایط «اسرائیل نسبت به فلسطین» مقایسه کرده است.

وی به صراحت گفته «همان‌طور که ما با اشغال خاک فلسطین توسط » اسرائیل «مخالفیم، این‌جا نیز همان موضع را داریم.»

اشاره او به منطقه قره‌باغ کوهستانی است که اکثر جمعیت آن ارمنی هستند اما از زمان شوروی بخشی از جمهوری آذربایجان بوده است.

مشاور رهبر جمهوری اسلامی در حوزه بین‌الملل به مقام‌های ترکیه نیز که متهم به دخالت در درگیری میان ارمنستان و آذربایجان به نفع باکو هستند توصیه کرده: «به‌جای نفت بر آتش ریختن، کمک کنید... حمایت از مظلوم کنیم، به آزاد شدن مناطق اشغال‌شده جمهوری آذربایجان کمک کنیم.»

پیش از این نیز چهار نماینده آیت‌الله علی خامنه‌ای در استان آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و آذربایجان غربی در بیانیه‌ای کم‌سابقه اعلام کردند که به باور آنها «بدون هیچ تردیدی» منطقه قره‌باغ به جمهوری آذربایجان تعلق دارد.

این حمایت‌های علنی در حالی ابراز شده‌اند که ایران تلاش کرده در درگیری میان دو همسایه خود، سیاست بی‌طرفی اتخاذ کند.

اختلاف ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه ناگورنو- قره‌باغ از زمان فروپاشی اتحاد شوروی آغاز شد و در جنگ‌های شدید بین سال‌های ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۴ در این منطقه بیش از ۳۰ هزار نفر کشته شدند.

استقلال قره‌باغ (به ارمنی: آرتساخ) به عنوان کشور مستقل تنها از سوی ارمنستان به رسمیت شناخته شده است.

وزیر دفاع ایران: اصابت گلوله به مرزهای ایران را قبول نمی‌کنیم

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد به طرف‌های درگیر در قفقاز تذکرات لازم دربارهٔ امنیت مرزهای ایران داده شده ‌است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، امیر حاتمی روز سه‌شنبه با بیان این که مرزهای ایران برای نیروهای مسلح موضوع اصلی و مهم است افزود: «به هیچ وجه قابل قبول نیست که در اثر خطا و بی‌توجهی، گلوله‌ای به مرزهای جمهوری اسلامی اصابت کند».

وی هشدار داد: «اگر این موضوع استمرار پیدا کند تمهیدات بیشتری اتخاذ می‌شود». سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم پیش از این گفته بود «هرگونه تعرض» به خاک ایران «غیرقابل تحمل» است و در این زمینه به آذربایجان و ارمنستان «هشدار جدی» داده شده که «مراقبت لازم» را به عمل آورند.

روز جمعه رسانه‌ها گزارش دادند که به دنبال گسترش جنگ در منطقه ناگورنو- قره‌باغ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دست‌کم ۲۰ خمپاره متعلق به طرف‌های درگیر در این منازعه به نزدیکی روستاهای مرزی ایران برخورد کرده ‌است.

خبرگزاری مهر نیز گزارش داد روز چهارشنبه تعدادی خمپاره به «مناطق مرزی و حاشیه رود ارس و روستاهای مرزی شهرستان اصلاندوز اصابت کرده» که بر اثر آن یک کودک زخمی و شش واحد مسکونی نیز تخریب شد.‎

انتقاد صریح بشار اسد از رجب طیب اردوغان

بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه نیز همتای ترک خود رجب طیب اردوغان را به دامن زدن به اختلاف میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان متهم کرد.

خبرگزاری رویترز نوشته اسد در یک گفت‌و‌گو با خبرگزاری روسی ریا که روز سه‌شنبه منتشر شد از اعزام نیروهای سوری به منطقه مورد مناقشه میان ایروان و باکو خبر داد.

اسد به صراحت اردوغان را «تحریک‌کننده اصلی و آغازگر» درگیری میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقه مورد اختلاف قره‌باغ معرفی کرده است.

این در حالی است که ترکیه اعلام کرده در این نبرد، حامی آذربایجان است، اما اعزام جنگجویان مزدور به منطقه را رد می‌کند.

تنش‌های تازه در قره‌باغ در صورت ادامه و تشدید می‌تواند تبدیل به خونین‌ترین درگیری‌ها در طول ۲۵ سال اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان شود.

منابع: روزنامه کیهان، ایرنا و رویترز؛ ب.ب / پ.پ
XS
SM
MD
LG