لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۱

وزیر خارجه بحرین در سفری رسمی پا به خاک اسرائیل گذاشت


وزیر خارجه بحرین (چپ) در واشینگتن قرارداد عادی‌سازی روابط با اسرائیل را امضا کرده بود
وزیر خارجه بحرین (چپ) در واشینگتن قرارداد عادی‌سازی روابط با اسرائیل را امضا کرده بود

دو ماه پس از امضای توافق سیاسی بحرین و اسرائیل برای عادی‌سازی روابط، عبداللطیف رشید الزیانی، وزیر امور خارجه بحرین، روز چهارشنبه، ۲۸ آبان، در نخستین سفر رسمی خود وارد اسرائیل شد.

آقای الزیانی که روز ۲۵ شهریور توافق سیاسی کشورش با اسرائیل را در کاخ سفید امضا کرده بود، همراه با یک هیئت ارشد ۲۵ نفره از مقامات بحرین، شامل وزیران صنعت و تجارت و جهانگردی به اسرائیل رفت.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز که در ادامه سفر دوره‌ای خود به هفت کشور، روز چهارشنبه به اسرائیل می‌رسد، در دیدار مشترک با عبداللطیف الزیانی و گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل، در اورشلیم شرکت خواهد کرد.

آوی برکوویتز، نماینده ویژه دولت دونالد ترامپ در امور بین‌المللی و چند عضو تیم شورای امنیت ملی آمریکا در اولین پرواز تجاری شرکت بحرینی «گالف‌ایر» در مسیر مستقیم منامه به تل‌آویو، وزیر خارجه و هیئت ارشد بحرینی را همراهی کردند.

این پرواز با شماره ۹۷۲ که پیش‌شماره تلفنی اسرائیل است، با عبور از آسمان سعودی به اسرائیل رسید.

گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل، از همتای بحرینی خود استقبال کرد.

دولت اسرائیل روز ۲۵ آبان توافق سیاسی با بحرین برای برقراری روابط دیپلماتیک و گشایش سفارت را تصویب کرد.

اما یک هفته پیش از آن، تنها ۶۲ تن از میان ۱۲۰ عضو مجلس اسرائیل این توافق را تایید کردند. ۱۴ عضو عرب فلسطینی‌ پارلمان اسرائیل به آن رای مخالف دادند. ۴۴ عضو کنست نیز از حضور در این رای‌گیری خودداری کردند.

توافق اسرائیل با بحرین با حمایت کمتری در مقایسه با توافق صلح این کشور با امارات روبه‌رو شد. ۸۰ عضو کنست این توافق را تایید کرده و ۱۳ نماینده عرب فلسطینی به پیمان با امارات رای مخالف داده بودند.

بحرین چهارمین کشور عربی و اسلامی، بعد از مصر، اردن و امارات است که عادی‌سازی رابطه با اسرائیل را پذیرفته است.

توافق اسرائیل و بحرین برای داشتن روابط سیاسی در همین حال در قاموس مناسبات بین‌المللی، و برخلاف نوع رابطه‌ امارات متحده عربی و اسرائیل، یک «پیمان کامل صلح» شناخته نمی‌شود.

در همین حال، رسانه‌های اسرائیل گزارش داده‌اند که در طول ۱۱ سال پیش از عادی‌سازی رسمی روابط، اسرائیل در منامه «سفارتخانه مخفی» داشته است.

مقامات اسرائیل گفته‌اند که همکاری کشورشان با امارات و بحرین علیه «نفوذ شرورانه منطقه‌ای» و برنامه «جاه‌طلبانه هسته‌ای» ایران و علیه حزب‌الله لبنان نیز خواهد بود.

وزیران اسرائیلی و بحرینی روز چهارشنبه رشته اسنادی را برای همکاری در امور هوایی، فن‌آوری، بهداشتی و عرصه‌های دیگر امضا می‌کنند.

به گزارش وب‌سایت وای‌نت، با امضای این اسناد، به نظر می‌رسد موعد گشایش سفارت رسمی اسرائیل در منامه و همچنین در ابوظبی نزدیک باشد.

رسانه‌های اسرائیل این هفته گزارش داده‌اند که سفر بنیامین نتانیاهو به ابوظبی برای ماه آینده نهایی شده و همزمان رئیس جمهوری اسرائیل روز سه‌شنبه، ۲۷ آبان، محمد بن ‌زاید، ولیعهد ابوظبی را به سفر به کشورش دعوت کرد.

دولت دونالد ترامپ ماه گذشته موافقت اصولی سران حکومت انتقالی سودان را نیز برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل به دست آورد، اما عملی کردن آن از جمله به دلیل مخالفت‌های داخلی در سودان، هنوز با موانع زیادی روبه‌رو است.

همه جناح‌های فلسطینی توافق‌ بحرین و امارات و اعلام آمادگی سران دولت انتقالی سودان برای رابطه عادی با اسرائیل را «خیانت» و «خنجر زدن به قلب فلسطینیان» توصیف کرده و از سران این کشورها شدیدا انتقاد کرده‌اند.

انجام رشته دیدارهای وزیر خارجه بحرین با مقامات اسرائیل و وزیر خارجه آمریکا در شهر اورشلیم در روز ۲۸ آبان نیز با ناخشنودی عمیق فلسطینیان روبه‌رو شده که آن را گستاخی نامیده‌اند.

همچنین نبیل ابوردینه، سخنگوی نهاد ریاست جمهوری فلسطین، دیدار آقای پومپئو از یهودی‌نشین «پساگوت» را که نخستین بازدید یک وزیر خارجه آمریکا از این نوع شهرک‌های ساخت اسرائیل در ۵۳ سال تسلط اسرائیل بر اراضی فلسطینی است، «تحریک‌آمیز» نامید و آن را شدیدا محکوم کرده است.

به ادعای رسانه‌های اسرائیل، آقای پومپئو در سفر «خداحافظی» با مقامات اسرائیل، آخرین کارهایی را که دولت دونالد ترامپ می‌تواند برای اسرائیل انجام دهد، بررسی می‌کند.

XS
SM
MD
LG