لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۴۵

فوتبال، اعتیاد و سیاست در زندگی مارادونای افسانه‌ای


دیگو آرماندو مارادونا از نامدارترین اسطوره‌های فوتبال جهان در ۶۰ سالگی درگذشت.

دلیل مرگ فاتح جام جهانی ۱۹۸۶ حمله قلبی عنوان شده است. ناراحتی قلبی طی دو دهه اخیر، بارها منجر به بستری او در بیمارستان شد و در چند نوبت نیز شایعه مرگش در شبکه‌های اجتماعی انتشار یافت.

فوق ستاره همیشه جنجالی فوتبال جهان که به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفته و از بیمارستان مرخص شده بود، در بوینس آیرس از دنیا رفت.

بسیاری او را بزرگترین بازیکن تاریخ می‌دانند و تا پیش از ظهور ستاره‌ای به نام لیونل مسی، همواره بحث مقایسه پله برزیلی و مارادونای آرژانتینی داغ بود.

مدتی نیز اظهارات تندی بین پله و مارادونا ردوبدل می‌شد اما با پا به سن گذاشتن مارادونا، این تنش کاهش یافت و مبدل به صمیمیت شد. به نحوی که فقط ۲۶ روز پیش از مرگ مارادونا، پله پیام تبریک گرمی برای زادروزش منتشر کرد.

مارادونا علاوه بر قهرمانی جام ۱۹۸۶ که همه را دریبل می‌زد و گل مشهور به دست خدا را مقابل انگلیس به ثمر رساند، در جام جهانی ۹۰ هم تا فینال پیش رفت.

در جام ۹۴ نیز اوضاع برای او و تیمش بد پیش نمی‌رفت. آخرین گل ملی مارادونا در همین جام ۹۴ و مقابل یونان به ثمر رسیده، تورنمنتی که برای مارادونا به خاطر مثبت شدن آزمایشش ناتمام ماند. موضوعی که هنوز برخی آن را توطئه ژائو هاوه‌لانژ رئیس برزیلی وقت فیفا می‌‌دانند. هاوه‌لانژ سال ۲۰۱۳ پس از آغاز تحقیق درباره اتهام فساد مالی، از ریاست افتخاری فیفا استعفا داد.

البته مارادونا پیش از جام جهانی نیز سال ۱۹۹۱ در ایتالیا به خاطر مصرف کوکائین ۱۵ ماه از حضور در میادین محروم شد.

او در ادامه هم به دلیل مصرف مکرر مواد مخدر، زد و خورد، استفاده از سلاح و درگیری‌های لفظی بی پایان، در کانون حاشیه‌هایی قرار داشت که اعتبار ورزشی‌اش را خدشه‌دار می‌کرد.

مارادونا تا سه سال پیش از مرگش، حاضر نبود مسئولیت فرزندی خارج از اردواج را که در ایتالیا و هنگام عضویتش در ناپولی به دنیا آمده بود بپذیرد.

در دوران آماده‌‌سازی برای جام جهانی ۹۴ آمریکا با تفنگ به خبرنگاران حمله‌ور شد. او سابقه پرتاب سنگ به خبرنگاران را هم دارد.

​مارادونا در همان روزی از دنیا رفت که پانزده سال پیش جرج بست درگذشت. بست ایرلندی نیز همچون مارادونا به نبوغ فوتبالی و بی بندوباری در حاشیه فوتبال شهرت داشت.

پس از آن که سزار منوتی سرمربی وقت تیم ملی آرژانتین، مارادونای ۱۸ ساله را از جام جهانی ۱۹۷۸ کنار گذاشت، ستاره آرژنتینوس جونیورس، در جام جهانی جوانان ۱۹۷۹ به قهرمانی رسید و ستاره بازی‌ها شد.

سپس به بوکا جونیورز پیوست و از همانجا راهی بارسلونا شد که حاصلش سه جام بود. اما اوج دوران باشگاهی مارادونا با پیراهن ناپولی رقم خورد و ۷ سال در این تیم بازی کرد.

مارادونا همچنان نماد ناپل باقی مانده است، جایی که پنج جام مختلف شامل دو سری A را بالای سر برد.

سیزده سال پیش، انتشار خبر درخواست ملاقات مارادونا با محمود احمدی‌نژاد، اعتراض خانواده قربانيان بمب‌گذاری در مرکز يهوديان در بوینس آيرس در سال ۱۹۹۴را برانگیخت.

این حادثه ۸۵ کشته و افزون بر ۳۰۰ زخمی به جا گذاشت. قاضی رودلفو کورال برای هاشمی رفسنجانی، علی فلاحيان، علی‌اکبر ولايتی و احمد وحیدی حکم جلب بين‌الملی صادر کرد.

آرژانتین در پرونده‌ای که همچنان مفتوح است، اعلام کرد که نقشه بمبگذاری در تهران کشیده شده و به دست حزب‌الله لبنان با فرماندهی عماد مغنیه به انجام رسیده.

جمهوری اسلامی ایران در واکنشی متقابل برای قاضی کورال و سایر مسئولان رسيدگی به اين پرونده، حکم بازداشت صادر کرد.

در ادامه، کارلوس منم رئیس جمهور آرژانتین به دلیل اخذ رشوه برای پنهان سازی نقش جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان، تحت پیگرد نظام قضایی کشورش قرار گرفت.

ایران با آقای منم به تفاهم رسیده‌ بود تا «کمیته حقیقت‌یاب» تشکیل دهد اما نظام قضایی آرژانتین چنین اقدامی را مغایر با استقلال خود دانست.

رسانه‌های آرژانتين نوشتند مارادونا به کاردار سفارت جمهوری اسلامی در بوینس آیرس گفته: «تاکنون با چاوز رييس جمهور ونزوئلا و فيدل کاسترو رهبر کوبا ديدار کرده‌ام و حالا می‌خواهم با رييس جمهور شما ملاقات کنم.»

مارادونا همواره خود را منتقد سیاست‌های آمریکا معرفی می‌کرد. او سال ۲۰۰۵ در کنار چاوز و کاسترو در نشست ملل آمريکای لاتين که به میزبانی آرژانتین برگزار شد، در مخالفت با پيمان تجارت آزاد آمريکا ایفای نقش کرد.

مارادونا همچنین پیراهنش را به محسن بهاروند کاردار سفارت ايران در آرژانتین داد که طی مراسمی توسط منوچهر متکی به احمدی‌نژاد اهدا شد.

در آن مقطع شایعه سرمربیگری مارادونا در تیم ملی فوتبال ایران منتشر شد اما او هدایت تیم ملی کشورش را به عهده گرفت که توفیقی به دست نیاورد.

سپس به خلیج فارس آمد و سرمربی باشگاه الوصل شد که محمدرضا خلعتبری ملی‌پوش وقت ایران را نیز در اختیار داشت.

مربیگری مارادونا بدون کسب موفقیت ادامه داشت به نحوی که سال آخر عمرش را نیز روی نیمکت ژیمناسیا لاپلاتا نشست.

چندین فیلم سینمایی و مستند به نام دیگو مارادونا ساخته شده و در برخی از این فیلم‌ها خود او نیز ایفای نقش کرده. مشهورترینش توسط امیر کوستوریتسا ساخته شده که مارادونا را از سه منظر فوتبال، سیاست و اعتیاد به تصویر کشیده.

اینک با درگذشت مارادونای افسانه‌ای، سیلی از پیام‌های تسلیت از سوی تیم‌های باشگاهی، فدراسیون‌ها و ستاره‌های ورزشی سراسر جهان صادر شده است.

آلبرتو فرناندز رییس جمهور آرژانتین به خاطر درگذشت مارادونا سه روز عزای عمومی اعلام کرده است.

XS
SM
MD
LG