لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۵

«دال»، رئیس بعدی موساد کیست؟


تصویری از وبسایت رسمی سازمان جاسوسی اسرائیل
تصویری از وبسایت رسمی سازمان جاسوسی اسرائیل

بنیامین نتانیاهو روز سه‌شنبه ۲۵ آذر اعلام کرد که «دال» را به عنوان رئیس جدید موساد، سازمان جاسوسی و ماموریت‌های ویژه اسرائیل انتخاب کرده است.

«دال» تاکنون معاون موساد بوده و قرار است از ماه خرداد سال ۱۴۰۰، در پایان دوران پنج ساله ریاست یوسی کوهن، جایگزین وی شود.

بنیامین نتانیاهو با تجلیل از «دال» گفته است که او یکی از مجرب‌ترین مهره‌های موساد است که برای نشستن بر کرسی ریاست این سازمان لیاقت تمام از خود نشان داده و این پست «حق» اوست.

رسانه‌های اسرائیل اعلام کرده‌اند که بعد از تصویب نهایی گزینش «دال» از سوی کمیسیون ویژه نظارت بر انتصابات مقامات ارشد و حساس، موسوم به کمیسیون «گلدبرگ»، ممکن است نام و چهره وی رسانه‌ای شود.

بر اساس این گزارش‌ها، یوسی کوهن «دال» را برای ریاست موساد به بنیامین نتانیاهو پیشنهاد کرده است.

از فحوای گزارش‌های متعدد رسانه‌های اسرائیلی چنین برمی‌آید که آنها با «دال» آشنایی دیرینه دارند.

این رسانه‌ها گفته‌اند که «دال» به ویژه در کارنامه طولانی خود در این سازمان، در فعال کردن جاسوسان موساد در جهان تخصص داشته است. او فعالیت در امور امنیتی را از واحد کوماندویی موسوم به «سه‌یرت متکال» در ارتش آغاز کرده است.

رم بن‌باراک، مقام پیشین موساد که در حال حاضر سیاستمدار حزب «یش آتید» است، به رسانه‌ها گفته است که «دال» «پسری فوق‌العاده با تجارب عملیاتی غنی است و بنیامین نتانیاهو بهترین فرد را منصوب کرده است».

انتشار خبر انتصاب «دال» به ریاست موساد بلافاصله به درگیری جدیدی میان بنیامین نتانیاهو با بنیامین گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، منجر شد.

آقای گانتس اعلام کرد که از این انتصاب «بی‌خبر» مانده و آن را از رسانه‌ها شنیده است. این در حالی است که در ائتلاف دولت کنونی اسرائیل، آقای گانتس پست «نخست وزیر جایگزین» را نیز در دست دارد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، وزیر دفاع سریعا در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو به این رفتار او به شدت اعتراض کرد.

دفتر نخست وزیری اسرائیل در مورد این مکالمه گفته است که انتصاب ریاست موساد بر اساس مقررات، تنها در حیطه اختیارات نخست وزیر است.

دوره ریاست موساد چهار سال است اما بنیامین نتانیاهو که نزدیکی زیادی با یوسی کوهن دارد، بهار امسال ریاست او را تا ژوئن ۲۰۲۱ تمدید کرده بود.

ارزیابی شده که در دوران ریاست «دال» بر موساد، تمرکز بر ایران همچنان در صدر ماموریت‌های این سازمان باشد.

انفجار سایت هسته‌ای نطنز و ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند ارشد هسته‌ای و صنایع دفاعی ایران دو مورد از مهم‌ترین اقداماتی بود که انجام آن به موساد در دوران ریاست یوسی کوهن نسبت داده شده است.

روزنامه نیویورک تایمز در هر دو رویداد، به نقل از منابع موثق آمریکایی و دیگران، نوشت که موساد عامل این دو رویداد در ایران بوده است.

‎شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل نیز سه‌شنبه شب ارزیابی کرد که یکی از مهم‌ترین و تازه‌ترین کارهای «دال» در دوران دو ساله معاونت موساد، ایفای نقش در ترور سه هفته پیش محسن فخری‌زاده بوده است.‎

این رسانه گفت که «ایران، ایران و باز ایران» محور اصلی فعالیت موساد و «دال» خواهد بود

اما یوسی کوهن همچنین نماینده ویژه بنیامین نتانیاهو در پیشبرد مناسبات با کشورهای عربی و اسلامی نیز بود.

اقدامات رییس سازمان جاسوسی اسرائیل به موازات چهار سال کار دولت دونالد ترامپ در آمریکا، به عادی‌سازی رابطه اسرائیل با امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش و همچنین سفر رسمی نخست وزیر اسرائیل به سلطان‌نشین عمان منجر شد.

در دوره ریاست یوسی کوهن بر موساد، همچنین گزارش‌های بسیاری در خصوص افزایش تماس‌ها و تحکیم روابط پشت پرده میان اسرائیل با برخی کشورهای دیگر مانند عربستان و از جمله سفر دو هفته پیش نتانیاهو به سعودی، منتشر شد.

بسیاری از سیاستمداران اسرائیل از مدتی پیش ارزیابی کرده‌اند که یوسی کوهن در سودای ورود به صحنه سیاست اسرائیل است. رسانه‌های این کشور هم از آقای کوهن به عنوان یکی از افرادی که بعد از خروج بنیامین نتانیاهو از سیاست، ممکن است رهبری حزب لیکود را به دست بگیرد، نام می‌برند.

XS
SM
MD
LG