شرکت ردیابی نفتکشها، تانکر ترکرز، گزارش داده که یک نفتکش ایران با دو میلیون بشکه محموله نفت خام در حال گذشتن از کانال سوئز است و احتمالا روز دوشنبه به بندر بانیاس سوریه خواهد رسید.
سوریه به همراه چین تنها مشتریان علنی نفت خام ایران هستند. ونزوئلا نیز در سال گذشته یک محموله ۲ میلیون بشکهای نفت خام و چندین محموله بنزین از ایران دریافت کرده است.
ورود نفت خام ایران به سوریه در حالی است که طی روزهای گذشته گزارشها حاکی از نصف شدن سهمیه بنزین پمپبنزینها در این کشور به خاطر کمبود بنزین است.
سوریه قبل از جنگ داخلی روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه تولید نفت خام داشت، اما طی سالهای گذشته این میزان به ۲۴ هزار بشکه سقوط کرده است.
این کشور با کمبود سوخت مواجه است. هفته گذشته نیز محمولههای سوخت قاچاقی از لبنان به سوریه، در مرز دو کشور منفجر شد که بنا بر گزارش آسوشیتدپرس، هفت نفر در این حادثه زخمی شدند.
این حادثه در نزدیکی پستهای کنترل مرزی حزبالله لبنان اتفاق افتاد.
سوریه طی سالهای گذشته نیاز به نفت خام برای پالایش و تولید بنزین، گازوئیل و دیگر سوختها را با واردات نفت ایران تامین کرده است.
تانکر ترکرز همچنین گزارش داده که سه نفتکش «فارست»، «فورچون» و «فاکسون» ایران، در مجموع با ۱۳۰ میلیون لیتر بنزین در حال رسیدن به ونزوئلا هستند.
این نفتکشها به خاطر رد گم کردن، به جای کانال سوئز، جنوب قاره آفریقا را دور میزنند که مسیری بسیار طولانی است.
قبلا بلومبرگ گزارش داده بود ۱۰ نفتکش ایران با بار بنزین راهی ونزوئلا شدهاند. معمولا، از مسیر جنوب آفریقا ۴۵ روز طول میکشد که نفتکشهای ایرانی به ونزوئلا برسند و انتظار میرود نفتکشهای دیگر ایران نیز به زودی از جنوب قاره آفریقا رد شوند.
این نفتکشها معمولا بعد از خالی کردن محمولههای بنزین ایران در بنادر ونزوئلا، نفت خام سنگین آن کشور را به مقصد کشورهای آسیایی بار میکنند.
تولید نفت ونزوئلا نیز طی سالهای گذشته از ۱.۵ میلیون بشکه در روز به حدود ۴۲۰ هزار بشکه سقوط کرده و انتظار میرود در سال جاری میلادیباز هم کاهش یابد و به ۳۰۰ هزار بشکه برسد. همچنین تقریبا تمام پالایشگاههای ونزوئلا به خاطر عدم سرمایهگذاری غیرفعال شده و این کشور با بحران بنزین مواجه شده است.
ایران اوایل سال جاری خورشیدی یک محموله بنزین و مواد شیمیایی ۱.۵ میلیون بشکهای را با پنج نفتکش تحویل ونزوئلا داد، اما دومین محموله سوخت ایرانی که کمی بیش از یک میلیون بشکه بود و توسط چهار نفتکش حمل میشد، توسط آمریکا توقیف شد. اگرچه تهران میگوید که آن محموله را قبلا فروخته بوده و از این رو دیگر آن را متعلق به خود نمیداند.
با این حال، بر اساس اسنادی که در سایت رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر شده، این محموله ۱.۱ میلیون بشکهای به عنوان «واردات بنزین آمریکا از ایران» ثبت شده است.
دولت آمریکا هشتم آبان امسال اعلام کرد، محموله ۱.۱ میلیون بشکه بنزین چهار کشتی توقیفی ایران به فروش رسیده و عواید حاصل از فروش آن به خانوادههای قربانیان تروریسم اختصاص خواهد یافت.
با استفاده از گزارش تانکر ترکرز، آمارهای شرکت بیپی، نشریه پلاتز، رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن