مجله هوافضا: شرکت ویرجین اوربیت یک موشک را از روی بوئینگ ۷۴۷ پرتاب کرده است و ناسا هم موفق شده موتورهای قدرتمند فضاپیماهای آینده خود را آزمایش کند.
پرتاب موشک از هواپیما
در چند سال اخیر با ورود شرکتهای خصوصی برای رقابت در عرصه فضا روشهای کمهزینهتری برای پرتابهای فضایی در حال انجام است. یکی از این راهها پرتاب موشک با استفاده از هواپیما یا پهپادهای غولپیکر است.
شرکت ویرجین اوربیت یک موشک را که بر یک بال بوئینگ ۷۴۷ نصب شده بود، بر فراز اقیانوس آرام به سمت فضا شلیک کرد.
این موشک ۹ ماهواره کوچک را برای قرار گرفتن در مدارهای زیرین جو زمین حمل میکردند و از این راه توانستند ماهوارههای کوچک خود را در مدار قرار دهند.
در این روش هواپیما موشک را تا ۱۵ کیلومتری زمین حمل میکند و از این فاصله، خودِ موشک به سمت فضا می رود. این روش البته هنوز یک مشکل بزرگ دارد؛ موتور موشکها هنوز آنقدر کارایی ندارند که در حجم و وزن کم بتوانند مسافت زیاد با بار سنگین را طی کنند. هواپیماهای غولپیکر هم قادر نیستند موشکهای سنگین را به ارتفاع مناسب برسانند.
با اینهمه، با افزایش کارایی موشکها بخشی از پرتاب ماهوارههای سبک در آینده احتمالاً با این روش انجام خواهد شد.
از سرگیری پرواز عراق به ایران
رسانههای عراق از آغاز دوباره پرواز شرکت خطوط هوایی عراق به ایران خبر دادهاند.
وزارت حملونقل عراق پیش از این اعلام کرده بود که عراق به منظور مقابله با انتشار ویروس کرونا، پروازهای خود به ایران، انگلیس، آفریقای جنوبی، استرالیا، دانمارک، هلند، بلژیک و ژاپن را متوقف کرده است.
موتورموشکهای قدرتمند ناسا
ناسا از آزمایش چهار موتور قدرتمند روی زمین خبر داد. در این آزمایش قرار بود موتورها در آزمایشی موسوم به داغ، حدود هشت دقیقه روشن باشند که این میزان برابر با زمان انجام عملیات آنها بود، اما موشکها تنها پس از یک دقیقه خاموش شدند.
ناسا تأیید کرده که به دادههای مفیدی در این آزمایش رسیده است. احتمال داده میشود شیر تنظیم فشار درست مدلسازی نشده باشد و ناسا برای جلوگیری از بروز خطر موتورها را زودتر خاموش کرده باشد.
از این موتورهای قدرتمند قرار است در سفرهای کاوشگرهای آینده در ماه و مریخ استفاده شود.
کارکوپتر
کارکوپتر طرح یک خودروی پرنده مفهومی با سوخت هیدروژن است. این خودرو شاید آیندهٔ مسابقات سرعت فرمول یک در هوا باشد. این خودروی پرنده قرار است با سوخت هیدروژن به سرعت ۲۵۰ کیلومتر در ساعت دست پیدا کند.
استفاده از موتورهای هیدروژنی در این خودروی فرمول یکِ پرنده آلودگی نزدیک به صفر دارد و با سوختن هیدروژن صرفاً بخار آب تولید میشود.
هواپیماهای ایرانی بیشترین زیان را دیدهاند
بر اساس گزارش ایسنا، در حالی که وزیر راه و شهرسازی ایران اعلام کرده هیچ خط هواییای در کشور از کرونا زیان ندیده و اگر اینگونه بود صورتهای مالی حسابرسیشدهشان را ارائه میدادند، یونس دقیقکیا، رئیس انجمن شرکتهای هواپیمایی، گفته است: «ایرلاینهای ایران بیشترین ضرر را در این ایام تجربه کردهاند. بر اساس گزارشهای یاتا، شرکتهای هواپیمایی در تمام کشورها از جمله ایران از شروع بحران کرونا بیشترین ضرر را متحمل شدهاند و این در حالی است که پیشبینی می شود ترافیک هوایی تا سال ۲۰۲۴ به شرایط طبیعی بازنگردد.»
آقای دقیقکیا درباره زیان خطوط هوایی ایرانی چنین توضیح داده است: «ضرر شرکتهای هواپیمایی ایران به دلیل وجود تحریمها برای تأمین قطعات، افزایش نرخ ارز و اِعمال محدودیت ۶۰ درصدی مضاعف است.»
پرتاب موفقیتآمیز جدید اسپیسایکس
شرکت اسپیسایکس در جدیدترین پرتاب خود در سال ۲۰۲۱ توانست رکورد استفاده مجدد از موشک فالکون ۹ را بهبود دهد.
این موشک توانست ۶۰ ماهواره دیگر را برای پروژه اینترنت فضایی استارلینک در مدار قرار دهد. پروژه استارلینک برای اسپیسایکس مانند موتور محرک مالی برای توسعه پروژه های فضایی این شرکت است.
این شرکت امید دارد از طریق پول خدمات این طرح به سالانه ۳۰ میلیارد دلار درآمد دسترسی پیدا کند.
با پرتاب اخیر، تعداد ماهوارههای این شرکت برای پروژه استارلینک به بیش از هزار ماهواره رسیده است. این شرکت قصد دارد تعداد این ماهوارهها را به هزاران عدد در مدار زمین برای پوشش حداکثری اینترنت فضایی برساند. این اینترنت حتی در قطب جنوب هم با سرعت بالا کار خواهد کرد.