پس از هشدار نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان نسبت به برنامه نظامیان کشور برای «کودتا»، هزاران نفر از طرفداران وی به خیابانها آمدند و اتحادیه اروپا و ایالات متحده نیز با انتشار بیانیههایی خواستار بیطرفی نظامیان ارمنستان و خویشتنداری طرفین شدند.
نخست وزیر ارمنستان روز چهارشنبه تیگران خاچاتریان، معاون نیروهای مسلح را از سمت خود برکنار کرد و پس از آن رئیس ستاد کل ارتش، اونیک گاسپاریان را هم که در این باره بیانیهای منتشر کرده بود از سمت خود عزل کرد.
تعدادی از مقامات نظامی بلندپایه ارمنستان با انتشار اعلامیهای از آقای پیشینیان خواستهاند که استعفا دهد.
خاچاتریان، معاون نیروهای مسلح پیش از این ادعای نخست وزیر مبنی بر عدم موفقیت موشکهای ساخته روسیه در جنگ اخیر با آذربایجان را مورد تمسخر قرار داده بود.
در بیانیه ستاد کل در واکنش به اخراج خاچاتریان آمده بود که این اقدام «تنها بر اساس احساسات و جاهطلبیهای شخصی» پاشینیان انجام شده است.
در این بیانیه گفته شده که نخست وزیر ارمنستان و دولت او قصد بیاعتبار کردن نیروهای مسلح را دارند.
آقای پاشینیان روز پنجشنبه هشدار داد که نظامیان کشور در صدد کودتا هستند و از طرفدارانش خواست به خیابانها بیایند. رسانههای ارمنستان هم از حضور پاشینیان در جلو صف اعتراضات خیابانی هزاران نفر از هوادارانش در روز پنجشنبه خبر دادند.
آقای پاشینیان بعد از اعتراضات خیابانی گفت: «این اعتراضات تمام شد، اما پیامی به نیروهای مخالف بود». وی از طرفداران احزاب مخالف نیز درخواست کرد که اعتراضات خیابانی را پایان دهند. طی ماههای گذشته خیابانهای ارمنستان صحنه اعتراضات طرفداران احزاب مخالف بوده است.
آقای پاشینیان بعد از اعتراضات خیابانی عصر پنجشنبه با ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه، متفق سنتی ارمنستان نیز تلفنی صحبت کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری آرمنپرس، آقای پوتین در این گفتوگو از «فرآیند قانونی در ارمنستان» حمایت و اظهار امیدواری کرده است که وضعیت کشور به حال عادی برگردد.
قبلا روسیه پیرو هشدارهای نخستوزیر ارمنستان درباره تلاش نظامیان برای کودتا اعلام کرده بود که مسکو مایل نیست در امور داخلی ارمنستان مداخله کند. با این حال، روز پنجشنبه وزرای دفاع روسیه و ارمنستان تلفنی گفتوگو کردند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد این کشور از تمامی طرفها در ارمنستان میخواهد خویشتنداری نشان دهند و از خشونت اجتناب کنند.
در این میان دولت آذربایجان و ترکیه به شدت نسبت به مداخله ارتش ارمنستان در قدرت هشدار دادهاند.
اواخر سپتامبر نبردهای تازهای بر سر منطقه قرهباغ بین دو کشور آذربایجان و ارمنستان آغاز شد. پس از شش هفته درگیری با میانجیگری روسیه توافقنامه آتشبس بین دو کشور منعقد شد که بر اساس آن مناطق زیادی به آذربایجان تحویل و اجازه استقرار نیروهای حافظ صلح روسی در این منطقه داده شد.
این توافقنامه برای بسیاری در ارمنستان به عنوان «تحقیر ملی» تلقی شد، در حالی که پاشینیان پیشتر گفته بود که راهی جز توافق یا متحمل شدن ضررهای بزرگتر نداشته است.
آقای پاشینیان از زمان امضای توافقنامه اخیر صلح با آذربایجان بر سر قرهباغ تحت فشار بوده است.
با استفاده از گزارشهای سرویس اقدام خارجی اروپا، سفارت آمریکا در ارمنستان، آرمنپرس، رویترز، فارس و رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن