لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۳

کمپین حقوق بشر در ایران: دست‌کم ۲۳ نفر در سیستان‌و‌بلوچستان کشته شدند، سپاه پاسخگو باشد


کمپین فعالان حقوق بشر در ایران اعلام کرد در جریان ناآرامی‌های اخیر استان سیستان‌و‌بلوچستان، «دست‌کم ۲۳ نفر به دست نیروهای قهری» جمهوری اسلامی کشته شدند.

در گزارشی که روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند در وب‌سایت این کمپین منتشر شده، آمده که «منابع محلی» این آمار را در اختیار کمپین فعالان حقوق بشر در ایران قرار داده‌اند.

کمپین فعالان حقوق بشر، سپاه پاسداران را «چهره اصلی و موثر در اقتصاد و امنیت» سیستان‌و‌بلوچستان معرفی کرده است و گفته که این نیرو به‌دلیل استفاده از «قوای قهریه و سلاح» مقابل شهروندان «غیرمسلح»، اصل «ممنوعیت سلب بی‌ضابطه حق حیات» را نقض کرده است و باید در این زمینه، پاسخگو باشد.

هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران، می‌گوید «به نظر می‌رسد مقامات در جمهوری اسلامی ایران براین باورند که کشتن معترضین راهی برای ساکت کردن ناراضیان است».

به گفته او، از آن‌جا که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی پس از کشتن «صدها معترض» در آبان سال ۹۸، «هیچ‌گاه مجازات نشدند، حالا نیز دوباره همین روند را در دستور کار قرار دادند».

در جریان اعتراصات آبان‌ ۹۸ در ایران که در اعتراض به افزایش ناگهانی قیمت بنزین رخ داد، صدها شهر کشور صحنه اعتراض‌های خیابانی شد و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، دست‌کم «۱۵۰۰ نفر» از سوی نیروهای امنیتی ایران کشته شدند.

کمپین حقوق بشر در ایران در عین حال تاکید کرده که «اختلال و قطعی مکرر شبکه اینترنت در منطقه، امکان به‌روز شدن اخبار اعتراضات را دشوار کرده و باعث شده است که روند استفاده از نیروهای قهری جمهوری اسلامی ایران برای سرکوب معترضان تداوم یابد».

مدیر کمپین حقوق بشر در ایران از جامعه جهانی خواسته است «قویا و آشکارا به مقامات ایران گوشزد کند که ادامه استفاده از نیرو‌های قهری علیه معترضان غیرقابل قبول است».

این کمپین در عین حال خواستار توقف فوری استفاده از «نیروهای قهری» علیه معترضان در سیستان‌و‌بلوچستان، رفع اختلالات اینترنتی و انجام تحقیقات مستقل درباره کشته‌شدن معترضان شده است.

پنجم اسفند سال جاری، شلیک گلوله‌های مشقی و ساچمه‌ای به افرادی که در اعتراض به کشته‌شدن دست‌کم سه سوخت‌بر از سوی نیروهای سپاه، مقابل ساختمان فرمانداری شهر سراوان تجمع کرده بودند، چندین شهر این استان را به ناآرامی کشاند.

مقام‌های جمهوری اسلامی تاکنون کشته‌شدن سه نفر از جمله یک مامور انتظامی را در این حوادث تایید کرده‌اند، اما کمپین فعالان بلوچ که اخبار نقض حقوق بشر در سیستان و بلوچستان را منتشر می‌کند، در آخرین گزارش خود از کشته شدن ۱۶ سوخت‌بر در جریان این درگیری‌ها خبر داده است.

پیش از این نیز سازمان عفو بین‌الملل همراه با سه گروه حقوق‌ بشری «آرتیکل ۱۹، اکسس نا و گروه میان» در بیانیه‌ای مشترک با اشاره به اعتراضات سراوان و «قطعی تقریبا کامل اینترنت در استان سیستان‌وبلوچستان»، هشدار داده بودند این اقدام برای «پنهان کردن ارتکاب نقض جدی حقوق بشر و جرائم بین‌المللی مانند قتل‌های فراقضایی» انجام می‌شود.

کمپین حقوق بشر در ایران در گزارش خود افزوده که از میان «دست‌کم ۲۳» شهروند کشته‌شده به‌دست نیروهای امنیتی، تاکنون هویت «حسن محمدزهی» کودک ۱۳ ساله که در جریان اعتراضات در قلعه بید، کشته شد و «محمد صالح معتقدی» که با «شلیک مستقیم» ماموران انتظامی کشته شد، از سوی منابع محلی تایید شده است.

آن‌طور که در این گزارش آمده، «شمار بالایی» از افراد نیز در جریان ناآرامی‌های این استان، «به شدت زخمی» شده‌اند که «این آسیب‌ها در برخی موارد بسیار جدی ا‌ست».

کمپین حقوق بشر در ایران سپاه پاسداران را متهم اصلی حوادث سیستان‌و‌بلوچستان که جزو فقیرترین استان‌های ایران است، معرفی کرده؛ موضوعی که پیش از این نیز فعالان بلوچ آن را مطرح کرده بودند.

حبیب‌الله سربازی، فعال بلوچ در گفت‌وگو با رادیو فردا گفته بود سپاه پاسداران در حال حاضر ۷۰ درصد فروش سوخت را در اختیار دارد ولی می‌خواهد با «طرح رزاق»، ۳۰ درصد بقیه که توسط سوخت‌برهای بلوچ انجام می‌شود را در کنترل بگیرد.

در سال‌های اخیر سپاه پاسداران نه تنها مسئولیت امنیت مرزهای استان سیستان و بلوچستان را در دست گرفته، بلکه طرح‌های اقتصادی را نیز در این استان به اجرا گذاشته است.

طرح «رزاق» که تنها مشمول ساکنانی می‌شود که تا شعاع ۲۰ کیلومتری مرز زندگی می‌کنند، دلیل اصلی تنش‌ها در سراوان اعلام شده است.

منتقدان می‌گویند در حالی که سوخت‌بری کسب و کار فراگیر ساکنان فقیر این استان است، طرح رزاق به «تبعیض» در این استان محروم دامن می‌زند.

با استفاده از گزارش‌های کمپین فعالان حقوق بشر در ایران و رادیو فردا/ ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG