سخنگوی اورژانس ایران روز چهارشنبه، ۲۷ اسفندماه، خبر داد که حوادث چهارشنبه سوری در شب گذشته ۹ کشته و نزدیک به ۱۹۰۰ مصدوم و زخمی بر جای گذاشته است.
او پیشتر گفته بود که از ابتدای اسفند امسال تاکنون دستکم «هشت نفر» در ارتباط با «حوادث چهارشنبه سوری» جان باختهاند و «۷۰ نفر» نیز قطع عضو شدهاند.
خبرگزاری مهر روز چهارشنبه به نقل از مجتبی خالدی نوشت: «در مراسم چهارشنبه پایان امسال، ۱۸۹۴ نفر مصدوم، ۱۳۱ نفر قطع عضو و متأسفانه ۹ نفر فوت کردند.»
او افزود: «۵۲۷ نفر دچار آسیب چشمی شدند که سال گذشته این عدد ۵۱۲ نفر بود، همچنین امسال ۱۳۱ نفر قطع عضو شدند که این عدد در سال گذشته ۱۹۳ بود.»
به گفته این مقام اورژانس، «۷۰ درصد از مصدومان استفادهکننده مواد محترقه بودند و ۳۰ درصد مصدومان عابرین پیاده و عوامل امدادی بودند.»
آقای خالدی بیشترین تعداد آسیبدیدهها را در استانهای تهران، آذربایجان شرقی و کرمانشاه و مرکزی اعلام کرده است.
مجتبی خالدی گفت: «استان تهران با ۵۵۳ نفر، تبریز با ۱۸۵ نفر و کرمانشاه با ۱۴۰ نفر بیشترین مصدومان مرتبط با حوادث چهارشنبه پایان سال را داشتند.»
هر ساله با رسیدن آخرین چهارشنبه سال، موارد زیادی از انفجار مواد محترقه در کشور گزارش میشود. حوادث چهارشنبه سوری پارسال در ایران دو کشته و ۷۵۱ زخمی برجای گذاشت.
پارسال بیشترین مصدومین از استانهای تهران، آذربایجان شرقی و غربی بودند، اما وزارت بهداشت ایران اعلام کرده بود که شمار مصدومان حوادث چهارشنبهسوری در مقایسه با سالهای گذشته کاهش داشته است.
پارسال شمار تلفات نیز دو نفر بود اما در سال ۹۷ این رقم شش نفر، برابر با شمار تلفات امسال تا عصر روز سهشنبه بود.
چهارشنبه سوری هر سال در آخرین سهشنبه شب سال برگزار میشود. به گفته کوروش نیکنام، موبد زرتشتی، پنج روز مانده به نوروز، مردمان ایرانزمین آتش روشن میکردند تا فروهر درگذشتگان به سوی آنها بيايند و روز نخست نوروز اين آتش را به پشتبامها يا بلندیها میبردند تا فرورها را بدرقه کنند.
افروختن آتش، نمایش نور، یا ترقهبازی در جشنهای مختلف در برخی فرهنگهای کهن دیگر در قاره آسیا نیز رایج است. مردمان سرزمین چین، سال نو -که در تقویم قمری چینی آغاز بهار بهشمار میرود- را با آتشبازی و ترقهبازی میگذرانند تا «هیولایی» افسانهای را بترسانند و سال خوبی داشته باشند.
دیوالی یا دیپاوالی، یکی از مهمترین و برجستهترین جشنهای هندوان، نیز با خانهتکانی و نمایش نور فرا میرسد. واژگان «دیپا» در سانسکریت بهمعنی فانوس یا چراغ است و این جشن نمادی از پیروزی نیکی و دانش (روشنایی) بر بدی و نادانی (تاریکی) است.
با استفاده از گزارشهای ایلنا، ایسنا، رادیو فردا/ف.ق/ک.ر