سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۲۳ فروردین گفت که هدف اسرائيل از حادثه روز یکشنبه در تأسیسات هستهای نطنز این بوده که «توان هستهای ایران محدود شود» و افزوده است «تمامی سانتریفوژهایی که از مدار خارج شدند»، از نسل اول سانتریفوژها بودهاند.
سعید خطیبزاده بدون ارائه جزئیات درباره تعداد سانتریفوژهای آسیبدیده، گفته است این سانتریفوژها «با سانتریفوژهای جدید جایگزین میشود».
آقای خطیبزاده همچنین گفته است که پاسخ ایران به اسرائيل «در زمان و مکان خودش» خواهد بود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، هم گفته است این اقدام اسرائيل برای تأثیر گذاشتن بر موفقیت ایران در مذاکرات با آمریکا بوده و «انتقام این اقدامات را خواهیم گرفت».
مقامهای ایران پیش از این گفته بودند که حادثه روز یکشنبه در بخشی از شبکه توزیع برق مجتمع غنیسازی شهید احمدی روشن نطنز رخ داده است.
وبسایت نور نیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی هم به نقل از یک مقام وزارت اطلاعات گزارش داده است «هویت فردی» که در سیستم برق «ایجاد اختلال» کرده، «شناسایی شده» و «اقدامات لازم برای دستگیری عامل اصلی اختلال» در دست انجام است.
ساعاتی پس از این حادثه، روزنامه نیویورکتایمز به نقل از دو منبع اطلاعاتی گزارش داد که حادثهای که روز یکشنبه ۲۲ فروردین منجر به قطعی برق در تأسیسات غنیسازی اورانیوم ایران در نطنز شد، یک انفجار بزرگ بود که سیستم برقرسانی این مجموعه را بهکلی از کار انداخت.
این گزارش میگوید بر اثر این رخداد ضربه شدیدی به توانایی ایران در غنیسازی اورانیوم وارد آمده و ارزیابیها حاکی از آن است که ایران برای بازگشت به نقطهای که پیش از این انفجار در آن قرار داشت، دستکم ۹ ماه زمان لازم دارد.
آقای خطیبزاده در نشست خبری خود به این گزارش اشاره کرده ولی گفته است: «میزان دقیق خسارتها را سازمان انرژی اتمی باید خودش اعلام کند. فعلا خیلی زود است و در حال بررسی تک تک سانتریفوژها هستند».
جمهوری اسلامی تنها یک روز قبل از این حادثه اعلام کرده بود «مرکز مونتاژ سانتریفوژهای پیشرفته» نطنز را که تیرماه سال ۹۹ در جریان یک حادثه تخریب شد دوباره راهاندازی کرده است.
مقامهای ایران همچنین سال گذشته وعده دادند که درباره علت انفجار مرکز مونتاژ سانتریفوژها اطلاعرسانی میکنند ولی تاکنون گزارش دقیقی درباره این ماجرا منتشر نشده است.
بخش عمدهای از تاسیسات هستهای نطنز در زیرزمین ساخته شده است تا از حملات هوایی «دشمن» در امان باشد. نخستین بار در سال ۱۳۸۱ وجود این تاسیسات افشاء شد و از آن زمان در مرکز توجهات رسانهای جهان بوده است.
حادثه نطنز در زمانی اتفاق افتاده است که ایران و آمریکا از هفته پیش مذاکرات غیرمستقیم خود را برای بازگشت به تعهداتشان در چارچوب برجام و رفع احتمالی تحریمهای واشینگتن علیه تهران، آغاز کردهاند ولی این گفتوگوها هنوز به نتیجهای نرسیده است.
هفته آینده قرار است دور جدید مذاکرات در وین پایتخت اتریش از سر گرفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با طرح این احتمال که حادثه دیروز نطنز به قصد تاثیرگذاری بر مذاکرات مربوط به احیای برجام رخ داده، گفته است این موضوع نمیتواند مانعی در «مسیر قطعی رفع تحریمهای آمریکا» باشد.