دادستان عمومی دانمارک روز پنجشنبه ۲۶ فروردین سه ایرانی را به جاسوسی برای عربستان سعودی و همچنین تامین مالی و حمایت از فعالیتهای تروریستی در ایران متهم کرد.
این افراد عضو «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» هستند که در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ بازداشت شدند.
تاکنون اطلاعات بیشتری درباره هویت این افراد و جزئیات محکومیت آنها منتشر نشده است.
با این حال، دادستان ارشد پرونده در بیانیهای از احتمال محکومیت متهمان به بیش از «۱۲ سال زندان» بر اساس قوانین قضایی دانمارک خبر داده است.
دادستانی دانمارک، اتهامات این افراد را بهدلیل انجام فعالیتهای جاسوسی در دانمارک و تامین مالی و حمایت از تروریسم در دیگر کشورها «بسیار جدی» خواند.
لیسه لوته نیلس، دادستان ارشد دانمارک، ضمن ابراز خرسندی از رسمیت یافتن اتهامات در این پرونده تاکید کرد: «بدیهی است که نباید در خاک دانمارک چنین اتفاقی بیفتد».
دادگاه رسیدگی به این پرونده قرار است ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت) برگزار شود.
دانمارک در بهمن سال ۹۸ اعلام کرده بود که سه عضو گروه «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» را به اتهام جاسوسی برای عربستان سعودی بازداشت کرده است.
آن طور که اداره امنیت و اطلاعات دانمارک اعلام کرده بود این سه ایرانی در رینگستد، واقع در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی کپنهاگ به اتهام جاسوسی از افراد و شرکتها برای نهادهای امنیتی عربستان سعودی از سال ۲۰۱۲ و به مدت شش سال، بازداشت شدند.
فرد چهارم در شهر دلفت هلند به اتهام طراحی یک یا چند مورد حمله مسلحانه در ایران و عضویت در یک گروه تروریستی بازداشت شده بود.
گزارشها همچنین حاکی است که بازداشتهای صورت گرفته در دانمارک با خنثی شدن طرح کشتن شماری از مخالفان حکومت ایران در سال ۲۰۱۸ مرتبط است.
آذرماه پارسال نیز، فرجالله چعب معروف به حبیب اسیود، رهبر پیشین «حرکت النضال» که در اروپا زندگی میکرد، از ترکیه ربوده و به ایران منتقل شد.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز ۲۲ آبان با انتشار اطلاعیهای خبر دستگیری حبیب اسیود را تایید کرده و نوشته بود که «با اقدامات تخصصی و ترکیبی سربازان گمنام امام زمان» این فرد بازداشت شده است.
گروه «حرکت النضال» که نام دیگر آن «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» است فعالیتهای خود را از سال ۱۳۸۴ شروع کرده و میگوید که برای «استقلال استان خوزستان و جدایی آن از ایران مبارزه» میکند.
این گروه همچنین از جمله تشکیلاتی است که مایک پومپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، به دیپلماتهای این کشور دستور داده بود که تماسهای خود را با آنان محدود کنند.
فعالیتهای این گروه بر روابط جمهوری اسلامی با سایر کشورها هم تاثیر داشته است.
پس از حمله به رژه نیروهای مسلح ایران در شهریور ۱۳۹۷، ایران سفیران هلند، دانمارک و کاردار موقت بریتانیا را احضار کرد و به فعالیتهای این گروه در این کشورها اعتراض کرد.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مدعی است که گروه حرکت النضال تحت «حمایت مستقیم سرویسهای اطلاعاتی» عربستان سعودی و اسرائیل قرار دارد و حبیب اسیود را «عامل اصلی» حمله تروریستی خونین ۳۱ شهریور ۹۷ اهواز میداند.