گروه شبه نظامی حزبالله لبنان با در نظر گرفتن احتمال فروپاشی اقتصادی کامل در لبنان، در حال آمادهسازی انبارهای ذخیره سوخت که از ایران وارد کرده و توزیع کارت سهمیهبندی غذا است.
به گزارش خبرگزاری رویترز در روز جمعه، ۲۷ فروردینماه، به نقل از سه منبع که به نامشان اشاره نکرد، این گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران اقدام به واردات دارو نیز کرده است تا بتواند خدمات اضطراری ارائه دهد.
خبرگزاری فرانسه هم گزارش داده که حزبالله لبنان زنجیرهای از سوپرمارکتهای مواد غذایی با عنوان «السجاد» راهاندازی کرده که محل فروش محصولات وارداتی از سوریه، عراق و ایران هستند.
در این فروشگاهها مواد غذایی با قیمت ارزانتری عرضه میشوند و با کارتهای صادر شده توسط گروه حزبالله قابل خرید هستند.
این خبرگزاری همچنین به گزارشهایی اشاره کرده که بر اساس آن حزبالله لبنان در قاچاق مواد غذایی از جمله شکر و آرد از سوریه به لبنان مشارکت دارد و همین کالاها را در فروشگاههای خود میفروشد.
به گفته یک مقام حزبالله، افرادی که درآمد ماهیانه کمتر از ۱۲۵ دلار داشته باشند، میتوانند از کارتهای ویژه فروشگاه زنجیرهای «السجاد» استفاده کنند.
در حال حاضر تعداد کسانی که از این کارتها استفاده میکنند، ۸ هزار نفر برآورد شده است.
کسانی که کارت «السجاد» دریافت کردهاند، میتوانند ماهیانه پنج کیلو برنج، پنج کیلو شکر، پنج لیتر روغن، چهار کیلو پودر لباسشویی، سه بسته ماکارونی، چهار قوطی ماهی تن و دو بطری مواد شوینده دریافت کنند.
بر اساس این گزارش در حال حاضر نیمی از مردم لبنان زیر خط فقر زندگی میکنند، قیمت مواد غذایی ۴۰۰ درصد افزایش یافته و پول ملی این کشور، ۸۰ درصد ارزش خود را از دست داده است.
اقدامات تازه حزبالله لبنان در داخل این کشور با انتقاداتی مواجه شده و برخی از منتقدان این گروه را به راهاندازی اقتصاد موازی و همچنین کسب وفاداری سیاسی در قبال ارائه خدمات اجتماعی متهم کردهاند.
برخی از دیگر از منتقدان اقدامات حزبالله را انتخاباتی توصیف کرده و میگویند این گروه همزمان به فکر مهار ناآرامیهای اجتماعی در مناطق تحت کنترل خویش است.
حزبالله لبنان علاوه بر فروشگاههای زنجیرهای، شبکهای از موسسات خیریه، ساختمانی و بازنشستگی نیز فراهم و فعال کرده است.
حسن نصرالله، رهبر گروه حزبالله بارها اعلام کرده است که «نان، آب، پول، اسلحه و موشکهای ما همگی از ایران میرسد» و «تا ایران پول دارد، حزبالله هم پول دارد».
بر اساس گزارشهای منتشر شده، حزبالله سالانه حدود یک میلیادر دلار پول در اختیار دارد، که بنا به ارزیابی واشینگتن، ۷۰۰ میلیون دلار آن هنوز از سوی جمهوری اسلامی ایران تامین میشود و بقیه آن، از راه «معاملات مرتبط با پولشویی و نیز کمکهای مالی هواداران آن» در دنیا گردآوری میشود.
در ماههای گذشته گزارشهای متعددی از کاهش کمک مالی ایران به حزبالله لبنان و همچنین راهاندازی صدها صندوق گردآوری اعانه مردمی برای حزبالله منتشر شده است.
دبیرکل حزبالله اردیبهشتماه سال گذشته به طور تلویحی تایید کرد که سازمانش از توان مالی پیشین برخوردار نیست و برای اولین بار، خواستار یاری حامیان تفکرات حزبالله شد.
وضعیت وخیم اقتصادی و شرایط شبه قحطی که خانوادهها را در تامین غذای روزانه با مشکلات بسیار روبهرو کرده و صدها هزار پناهنده سوری ساکن آن کشور را نیز به فلاکت بیشتر انداخته، وخیمترین شرایط برای لبنان پس از جنگ داخلی ۱۵ ساله آن کشور است.
مردم لبنان با وجود بحران همهگیری کرونا، بارها در یک سال اخیر در بیروت و شهرهای دیگر تظاهرات کردند تا جنبش اعتراضی علیه فساد و ناکارآمدی دولتمردان را ادامه دهند. این جنبش اما تاکنون ناکام مانده است.
دولت لبنان سال گذشته اعلام کرد که قادر نیست بدهیهای خارجی خود را بپردازد و ذخایر ارز خارجی بانک مرکزی لبنان که اقتصادش به شدت به واردات وابسته است به شدت کاهش یافته است.
جامعه بینالمللی و نهادهای مالی مانند بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول کمک مالی به لبنان را به انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی عمیق و تشکیل دولت مستقل از نفوذ احزاب و گروههای سیاسی مشروط کردهاند.