سازمان فضایی آمریکا، ناسا، برای اولین بار موفق به پرواز دادن یک هلیکوپتر کوچک در مریخ شد.
مینی هلیکوپتر «نبوغ» (Ingenuity) اولین دستگاه موتوری قابل کنترل است که در سیارهای غیر از زمین به پرواز درمیآید و برای مطالعه دقیقتر و گستردهتر سیاره مریخ طراحی شده است.
پرواز بالگرد در مریخ بسیار دشوار است، چرا که چگالی هوا دراین سیاره تنها یک دهم جو زمین است و برای بلند شدن هلیکوپتر نیاز به سرعت بسیار بالای چرخش پروانهها و وزن بسیار کم هست.
سرعت چرخش پروانههای این بالگرد بالای ۲۵۰۰ دور در هر دقیقه است.
ناسا روز دوشنبه، ۳۰ فروردین اعلام کرد این بالگرد کوچک به مدت کمتر از یک دقیقه به پرواز درآمد و اطلاعات آن به وسیله مریخنورد «پشتکار» به زمین مخابره شد.
یک هفته پیش قرار بود پرواز آزمایشی این بالگرد انجام شود، اما به خاطر آنچه «نقص فنی» اعلام شد، این پرواز به روز دوشنبه محول شد و قرار است پروازهای بیشتری در آینده توسط این بالگرد انجام شود.
ناسا پرواز «نبوغ» را به موفقیت اولین پرواز برادران رایت، مخترعان اولین هواپیمای قابل کنترل موتوردار تشبیه کردهاند؛ اما اینبار پرواز در سیاره مریخ اتفاق افتاده است.
مطالعه سیاره سرخ طی سالهای گذشته به یکی از اهداف مهم نهادهای فضایی کشورها، خصوصا آمریکا، اتحادیه اروپا و چین تبدیل شده است.
آژانس فضایی ملی چین ۲۲ بهمن پارسال اعلام کرد کاوشگر مریخنورد «تیانون-۱» این کشور بعد از ششونیم ماه پرتاب توسط موشک «چانگ ژن ۵»، در مدار سیاره سرخ قرار گرفته است.
این اولین پروژه مستقل چین برای ارسال فضاپیما به سطح مریخ است. یک روز قبل از آن نیز یک کاوشگر امارات متحده عربی به مریخ رسیده بود.
چین و روسیه قبلا تلاش ناموفقی برای ارسال فضاپیما به مریخ در سال ۲۰۱۱ انجام داده بودند.
بخشی از مطالعات سطح مریخ، جستجوی آثار احتمالی حیات در این سیاره در میلیاردها سال پیش است؛ اگرچه انتظار میرود شاید تنها حیات ابتدایی در سطح چندسلولیها در گذشته دور این سیاره وجود داشته باشد.
با استفاده از گزارشهای ناسا، رادیو فردا. ف.ق