مجله هفتگی دریچه
در حالی که کمتر از دو ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران مانده است٬ مامورین وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در روزهای اخیر دست به احضارها و بازداشتهایی گسترده زدهاند٬ از اعضای خانوادههای کشتهشدگان اعتراضهای آبان ۹۸ تا فعالین مدنی و اقلیتهای قومی و مذهبی.
شماری از این اعضای خانوادههای قربانیان انتخابات ریاست جمهوری را تحریم کردهاند و همچنان دادخواه خون کشتهشدگان اعتراضهای اخیر در ایراناند.
و در ادامه برنامه دریچه این هفته:
- بازداشت دستکم ۱۰ شهروند بهایی در بهارستان اصفهان
- بازداشت منوچهر بختیاری٬ پدر پویا بختیاری از کشتهشدگان اعتراضهای آبان ۹۸
- بازداشت لطیف ایزدی٬ خبرنگار ساکن گنبد کاووس
- بازداشت دستکم پنج شهروند کُرد در سنندج
- محرومیت عالیه مطلبزاده عکاس زندانی از تماس تلفنی
- صدور حکم شلاق برای میلاد ناظری و شبیر حسینینیک٬ دو فعال دانشجویی
- صدور حکم یک سال حبس دیگر و ممنوعالخروجی برای نازنین زاغری٬ شهروند ایرانی- بریتانیایی
- و خبرهایی از برخی دیگر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران
بازداشت مجدد منوچهر بختیاری٬ پدر پویا بختیاری
منوچهر بختیاری٬ فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی٬ روز پنجشنبه توسط مامورین امنیتی بازداشت شد. نزدیکان او میگویند این بازداشت با ضرب و شتم او همراه بوده است.
منوچهر بختیاری پدر پویا بختیاری از کشتهشدگان اعتراضهای آبان ۹۸ است که طی یک سال و نیم گذشته بارها بازداشت و زندانی شده است.
آقای بختیاری پیشتر در پی پافشاری بر برگزار کردن مراسم چهلم قربانیان آبانماه، نزدیک به یک ماه در بازداشت بود. او همچنین ۱۸ فروردینماه گذشته هم به اتفاق تعدادی دیگر از اعضای خانوادههای جانباختگان آبان ۹۸ و فعالان مدنی بازداشت شده بود.
بازداشت دستکم ۱۰ بهایی در بهارستان اصفهان
در ادامه بازداشتهای پرشمار هفتههای اخیر در ایران٬ مامورین امنیتی دستکم ۱۰ شهروند بهایی را طی روزهای گذشته در بهارستان اصفهان بازداشت کردند.
بازداشتشدگان مریم خرسندی، سارا شکیب، فیروزه راستینژاد، ساناز راسته، آزیتا رضوانی، مژگان پورشفیع، نسرین خادمی٬ افشین وجدانی٬ رویا آزادخوش و نوشین همت نام دارند که از علت بازداشت و وضعیتشان خبری در دست نیست.
افشین وجدانی پس از ساعاتی آزاد شد اما سایر افراد همچنان در بازداشت به سر میبرند.
درباره علت بازداشت و وضعیت این افراد خبری منتشر نشده است.
مامورین امنیتی منازل این افراد را هم مورد تفتیش قرار دادهاند و لوازم شخصی آنان مانند لپتاپ٬ تلفن همراه٬ عکسهای خانوادگی و کتابها مذهبی را با خود بردهاند.
محرومیت عالیه مطلبزاده٬ عکاس زندانی٬ از تماس تلفنی
عالیه مطلبزاده٬ عکاس و فعال حقوق زنان٬ که از مهرماه ۹۹ محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند٬ از تماس تلفنی محروم شد.
علت این محرومیت اعتراض او نسبت به نگهداری متهمان در سلول انفرادی است.
۱۷ زندانی سیاسی و عقیدتی در زندانهای اوین و رجاییشهر روز اول اردیبهشتماه با ثبت دادخواستی رسمی در دفاتر بندهای این زندانها نسبت به حبس در «سلول انفرادی» شکایت کردند.
این زندانیان که در میان آنها نام عالیه مطلبزاده، کیوان صمیمی، فرهاد میثمی، آرش صادقی، سعید اقبالی و رضا محمدحسینی به چشم میخورد٬ با ذکر ایام حبس خود، خواهان مجازات عاملان و آمران و صادرکنندگان بازداشت و نگهداریشان در سلول انفرادی شدهاند.
عالیه مطلبزاده به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به سه سال زندان محکوم شده که دو سال آن قابل اجراست.
صدور حکم ۱۰ ماه زندان برای حامد عاشوری٬ نوکیش مسیحی
حامد عاشوری٬ نوکیش مسیحی٬ در شعبه چهار دادگاه انقلاب کرج به ۱۰ ماه زندان محکوم شد.
اتهام او «تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.
مدافعان حقوق بشر این اتهامها را واهی میدانند و میگویند اقلیتهای مذهبی در ایران تنها به دلیل اعتقادات و فعالیتهای دینی خود محکوم و زندانی میشوند.
حامد عاشوری چهارم اسفند ماه ۱۳۹۷، توسط مامورین امنیتی در فردیس کرج بازداشت و پس از مدتی با وثیقه آزاد شد.
صدور حکم زندان و ممنوعیت خروج از کشور برای نازنین زاغری
نازنین زاغری٬ شهروند ایرانی- بریتانیایی٬ در پرونده جدید خود به یک سال دیگر زندان و یک سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
حجت کرمانی٬ وکیل مدافع او٬ روز دوشنبه ششم اردیبهشت اعلام کرد که این حکم بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» برای خانم زاغری صادر شده است.
نازنین زاغری که برای دیدار با خانوادهاش به ایران رفته بود٬ فروردین ۹۵ هنگام بازگشت به بریتانیا در فرودگاه تهران بازداشت شد.
وی به اتهام «مشارکت در براندازی نرم نظام جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شده بود و این محکومیت اسفندماه ۹۹ به پایان رسید.
نازنین زاغری که پیشتر به عنوان کارمند بنیاد تامسون رویترز، بخش خیریه مؤسسه رویترز فعالیت داشت، تمامی اتهامات مطرحشده علیه خود را بارها رد کرده است.
بازداشت سه فعال مدنی در سنندج
شبکه حقوق بشر کردستان از بازداشت سه فعال مدنی توسط مامورین امنیتی در سنندج خبر داد.
این افراد مرضیه غلامویسی، سیروان عبداللهی و عطاالله رضاربابی نام دارند و روز چهارم اردیبهشت بازداشت شدهاند.
از علت بازداشت و وضعیت این افراد خبری در دست نیست.
مجله هفتگی دریچه
« بیرحمانه٬ خشونتبار و غیرانسانی» واژههایی است که عفو بینالملل در توصیف مجازات اعدام به کار برده و بار دیگر از همه کشورها خواستار لغو این مجازات شده است.
بر اساس جدیدترین گزارش عفو بینالملل درباره اعدامهای سال گذشته میلادی در جهان٬ پس از چین٬ جمهوری اسلامی ایران در رتبه دوم جهان قرار گرفت با اجرای ۲۴۶ حکم اعدام در سال ۲۰۲۰ و به تنهایی نیمی از کل اعدامهای ثبتشده در دنیا را به خود اختصاص داد.
ایران در سال ۲۰۲۰ تنها کشوری بوده که «کودک- مجرمان» را اعدام کرده است٬ افرادی که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشتهاند و اعدام آنان با کنوانسیون جهانی حقوق کودک مغایرت دارد.
و در ادامه برنامه دریچه این هفته:
- وخامت وضعیت جسمی محمد نوریزاد٬ فعال مدنی زندانی
- بازداشت چهار نوکیش مسیحی در دزفول
- بازداشت بازداشت محمود ملاکی٬ عضو هیات مدیره کانون صنفی فرهنگیان بوشهر
- صدور حکم ۹ ماه زندان برای مجید رضایی٬ فعال مدنی در تهران
- و خبرهایی از برخی دیگر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران
حکم قطعی شلاق برای میلاد ناظری و شبیر حسینینیک دو فعال دانشجویی
میلاد ناظری و شبیر حسینینیک٬ دو فعال دانشجویی٬ هر یک به تحمل ۳۶ ضربه شلاق محکوم شدند.
به نوشته محمدعلی کامفیروزی، وکیل این دو دانشجو، بر اساس حکم دادگاه بدوی که ۲۹ دی ۹۹، صادر شده بود، میلاد ناظری و شبیر حسینینیک به «مشارکت در نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی از طریق کانال انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شاهرود» متهم شده بودند.
به گفته وی این حکم در حالی قطعی شده که موکلان او هنوز تفهیم اتهام نشدهاند و دادگاه تاکنون مصادیق این اتهام را ارائه نداده است.
محمدعلی کامفیروزی اقدام صورتگرفته علیه موکلانش را «پرونده سازیهای بیاساس» از سوی اطلاعات سپاه توصیف کرد.
صدور حکم اعدام برای دو زندانی در اراک به اتهام «سبالنبی»
دو شهروند محبوس در زندان اراک٬ به اتهام «سبالنبی»٬ توهین به پیامبر مسلمانان به اعدام محکوم شدند.
این افراد یوسف مهراد و صدرالله فاضلیزارع نام دارند.
دادگاه هر دو زندانی در شعبه اول دادگاه کیفری شهرستان اراک برگزار شده و احکام اعدامشان روز پنجشنبه، دوم اردیبهشت در زندان به آنان ابلاغ شده است.
بنا بر قوانین جهانی اتهام «سبالنبی» در رده جرایم جدی و سنگین قرار نمیگیرد و مشمول مجازات اعدام نمیشود.