سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان از قطعی شدن نامزدی ابراهیم رئیسی، رئیس فعلی قوه قضائیه، در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران خبر داد.
منوچهر متکی روز سهشنبه ۲۱ اردیبهشت با اعلام این خبر افزود که این موضوع به همه ستادهای شورای وحدت در سراسر کشور ابلاغ شده است.
ابراهیم رئیسی در سال ۹۶ هم نامزد انتخابات ریاستجمهوری و رقیب حسن روحانی بود، اما با کسب «۱۵ میلیون رای» شکست خورد.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشته است آقای رئیسی «به احتمال زیاد در روزهای آینده» برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام خواهد کرد.
این خبر در حالی منتشر میشود که رئيس قوه قضائیه فرودین امسال در جمع دانشجویان «عدالتخواه» و در پاسخ به سوالی درباره نامزدیاش در انتخابات گفته بود: «من به چیزی غیر از قوه قضائیه فکر نمیکنم».
پیش از این هم گزارشهایی مبنی بر احتمال نامزدی او در انتخابات ریاستجمهوری مطرح شده بود.
محمدرضا باهنر، دبیرکل «جبهه پیروان خط امام و رهبری»، ۱۷ اردیبهشتماه گفته بود: «آقای رئیسی برای قوه قضاییه مستقیما منصوب رهبر انقلاب است و قاعدتا اگر ایشان بخواهد برای کاندیداتوری اقدام کند مقام معظم رهبری باید از این کار راضی باشند».
بر اساس اظهارات وی و با اعلام رسمی حضور رئیسی در انتخابات، به نظر میرسد رهبر جمهوری اسلامی با نامزدی وی موافقت کرده است.
سخنگوی «شورای وحدت اصولگرایان» پیشتر گفته بود در صورت حضور ابراهیم رئیسی در انتخابات، «نزدیک به ۹۰ درصد» نامزدهای این جناح به نفع وی «کنار» خواهند رفت و وحدت «آسان» خواهد بود.
ابراهیم رئیسی یکی از قدیمیترین کارگزاران قضایی جمهوری اسلامی است که تقریباً به صورت پیوسته در چهار دهه گذشته جزو مسئولان قضایی بوده است. در سوابق او، دادستانی تهران، ریاست سازمان بازرسی، دادستانی کل کشور و دادستانی کل دادگاه ویژه روحانیت به چشم میخورد.
در سال ۶۷ که شمار زیادی از زندانیان سیاسی به دستور آیتالله روحالله خمینی به قتل رسیدند، ابراهیم رئیسی معاون دادستان تهران و یکی از اعضای هیئتی بود که تصمیمگیری دربارهٔ اعدام زندانیان به آن واگذار شده بود.
آیتالله حسینعلی منتظری، از مراجع تقلید شیعه، در دیدار با اعضای این هیئت، آن اعدامها را «بزرگترین جنایت در تاریخ جمهوری اسلامی» توصیف کرده بود.
همزمان با انتشار خبر نامزدی قطعی ابراهیم رئیسی برای انتخابات، گزارشها حاکی از منتفیشدن حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، از حضور در رقابتهای ۱۴۰۰ است.
در حالی که از وی به عنوان یکی از گزینههای اصلی یاد میشد، به گزارش خبرگزاریهای تسنیم و ایرنا، قالیباف در جلسه روز سهشنبه ۲۱ اردیبهشت یکی از فراکسیونهای تخصصی مجلس گفته که «با توجه به کاندیداتوری آقای رئیسی، بنده بنای ثبتنام در انتخابات را ندارم».
محمدرضا میرتاج الدینی، نایب رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس، با تایید خبر منتفیشدن حضور قالیباف در انتخابات گفته که او «بر اجماع همه گروههای انقلابی در حمایت از ایشان {رئیسی} تاکید داشتند».
خبرگزاری ایرنا نوشته که بر اساس شنیدهها، ابراهیم رئیسی در روز عید فطر برای ثبتنام اقدام خواهد کرد.
رسانههای وابسته به جریان اصولگرا از هفتههای گذشته، کارزار وسیعی را برای دعوت از آقای رئیسی برای حضور در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوی به راه انداختهاند که قرار است روز ۲۸ خرداد سال جاری برگزار شود.
در کنار دعوت بیش از ۲۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی از رئیسی برای نامزدی در انتخابات، غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای ائتلاف اصولگرایان نیز در نامهای به رئیسی، از وی برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ دعوت کرده است.
همزمان اخباری تاییدنشده در شبکههای اجتماعی از دیدار محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت حسن روحانی با محمد خاتمی، رئیسجمهوری پیشین ایران و حسن خمینی درباره حضور وی در انتخابات ریاستجمهوری منتشر شده است.
مصطفی فقیهی، صاحب امتیاز وبسایت انتخاب، با تایید خبر انجام این دیدار نوشته است: «خبر دیدار امروز ظهر ظریف با محمد خاتمی و حسن خمینی جهت اقناع وی برای پذیرش کاندیداتوری صحیح است؛ اما برخلاف برخی اخبار منتشره، اطلاع دقیق دارم که ظریف قاطعانه حضور در انتخابات را رد کرده است».
پیشتر و پس از انتشار فایل صوتی گفتوگوی محرمانه ظریف که حاوی اظهارات وی درباره قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، بود گمانهزنیهایی مبنی بر رد صلاحیت او در صورت شرکت در انتخابات مطرح شده بود.
در نخستین روز ثبت نام نامزدهای ریاستجمهوری که از امروز ۲۱ اردیبهشت در ستاد انتخابات وزارت کشور آغاز شد و تا ۲۵ همین ماه ادامه دارد، سه سرتیپ ثبتنام کردند؛ حسین دهقان وزیر دفاع سابق؛ سعید محمد فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیا و محمدحسن نامی وزیر اسبق ارتباطات و فناوری اطلاعات.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور، در پایان روز اول ثبتنام، از نامنویسی ۵۷ داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خبر داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری صداوسیما، اسماعیل موسوی گفته که ثبتنام تا چهار روز دیگر ادامه پیدا میکند و «پرونده تعدادی از داوطلبان با نقص مدرک مواجه شد که فرصتی دوباره به آنها داده میشود».
ثبتنام امروز نامزدها حاشیههایی نیز به همراه داشت که از جمله جالبترین آنها حضور زنی بود که با موتورسیکلت به محل ثبتنام آمده بود.
در حالی که بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی، حضور در انتخابات ریاستجمهوری تنها برای مردان یا «رجل سیاسی» مجاز دانسته شده، این زن گفته: «عاشق کشورم هستم و آمدهام خدمت کنم».
ثبتنام نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در حالی آغاز شده است که ابلاغ «شرایط حداقلی» نامزدها از سوی شورای نگهبان، باعث تنش بین این نهاد و دولت حسن روحانی به عنوان مجری برگزاری انتخابات شده است.
با این ابلاغیه، شروطی نظیر داشتن سوابقی همچون وزارت، استانداری و شهرداری در شهرهای بالای دو میلیون نفر، همچنین عدم سوء سابقه قطعی و محکومیت قضایی را برای نامزدی ریاست جمهوری تعیین شده که بسیاری، خصوصا اصلاحطلبها با این شروط امکان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آتی را نخواهند داشت.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در عین دفاع از این ابلاغیه، گفته مبنای عملکرد وزارت کشور، تفسیر حقوقی معاونت حقوقی ریاستجمهوری خواهد بود.
معاونت حقوقی ریاستجمهوری نیز ابلاغ کرده که ثبتنام باید بر اساس قوانین فعلی صورت گیرد و ابلاغیه شورای نگهبان را رد کرده است.
ولی اعضای شورای نگهبان میگویند که وزارت کشور «ملزم» به اجرای ابلاغیه است و نماینده این نهاد در وزارت کشور مدارک افرادی که برخلاف ابلاغیه جدید ثبتنام شدهاند را تحویل نخواهد گرفت.