لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۹

رکورد جدید سرعتِ شیرجه زدن در فضا به سمت خورشید


تصویر بازسازی‌شده‌ای از فضاپیمای پارکر ناسا در حال نزدیک شدن به خورشید
تصویر بازسازی‌شده‌ای از فضاپیمای پارکر ناسا در حال نزدیک شدن به خورشید

مجلهٔ هوافضا: فضاپیمای پارکر با رسیدن به سرعت ۱۵۰ کیلومتر بر ثانیه توانسته رکورد سرعت فضاپیماهای ساخت بشر را بشکند. در سوی دیگر، شرکت بوئینگ که در تلاش است تا مهم‌‌ترین محصول خود بوئینگ ۷۳۷ مکس را دوباره عملیاتی کند، با مشکلاتی جدید در این روند روبه‌رو شده است.

شکسته شدن رکورد سرعت در فضا

فضاپیمای پارکر که در زمینهٔ خورشید مطالعه می‌کند، در تازه‌ترین گذر خود از خورشید توانست به فاصلهٔ ۱۰ میلیون کیلومتری سطح خورشید برسد و در این زمان توانست با سرعتی در حدود ۱۵۰ کیلومتر بر ثانیه نسبت به خورشید به پیش برود. این بیشترین سرعتی است که یک فضاپیما توانسته بپیماید.

برای درک این سرعت می‌توان گفت با چنین سرعتی برای رسیدن از زمین به ماه فقط ۴۰ دقیقه زمان نیاز است.

چندین گذر دیگر هم برای این فضاپیما برنامه‌ریزی شده است. این فضاپیمای فوق پیشرفته برای عبور از نزدیک خورشید، اول به نزدیکی سیاره‌ زهره می‌رود و از گرانش زهره جهت نیرو گرفتن و شیرجه زدن به سمت مدار اصلی استفاده می‌کند و با این روش هربار سعی می‌کند به خورشید نزدیک‌تر شود.

دانشمندان امید دارند در مأموریت‌های بعدی باز هم رکورد سرعت افزایش پیدا کند و به نزدیک ۲۵۰ کیلومتر بر ثانیه برسد.

دردسر تازهٔ بوئینگ ۷۳۷

چند ماهی است که با برطرف شدن نقص ایمنی در بوئینگ‌‌های ۷۳۷ مکس، بخشی از ناوگان این هواپیما عملیاتی شده است. اما به‌تازگی رسانه‌ها گزارش داده‌اند که نقص تازه‌ای در این هواپیما وجود دارد و عملیاتی شدن بخشی از این هواپیماها زودهنگام بوده است.

ده‌ها فروند هواپیمای بوئینگ 737 MAX زمین‌گیرشده در فرودگاه بین‌المللی گرنت، واشینگتن، نوامبر۲۰۲۰
ده‌ها فروند هواپیمای بوئینگ 737 MAX زمین‌گیرشده در فرودگاه بین‌المللی گرنت، واشینگتن، نوامبر۲۰۲۰

مشکل تازه در سیستم الکترونیکی هواپیماست و مسئولان می‌گویند در حال بررسی و رفع آن هستند. این مشکل الکترونیکی ممکن است مشکلاتی در موتور در دمای سرد ایجاد کند.

در اولین روزهای معرفی ۷۳۷ مکس قدرت مانور بالای این هواپیما باعث تعجب رسانه‌ها و کارشناسان هوایی شده بود، اما دقیقاً این قدرت بالای مانور جایی بود که بوئینگ از آن ضربه خورد.

در مدل ۷۳۷ مکس، مکان موتور و قدرت و رانش موتور نسبت به مدل‌های قبلی تغییر اساسی کرده است. میزان رانش موتور و جانمایی جدید موتور باعث می‌شود در مواردی بر اثر بالا رفتن دماغه و افزایش زاویه حمله رخ دهد.

اگر این زاویه بیش از اندازه افزایش یابد، ممکن است واماندگی ایجاد شود. برای جلوگیری از حالت واماندگی، سیستم ام‌سی‌ای‌اس وارد عمل می‌شود و به‌طور خودکار دماغهٔ هواپیما را به سمت پایین می‌کشد. اما در نهایت این سیستم و خطای آن باعث سقوط و زمین‌گیر شدن این هواپیما شد.

ناسا به‌دنبال ارسال فضاپیمای میان‌ستاره

ناسا به دنبال ساخت یک فضاپیماست که از منظومهٔ شمسی خارج شود و دارای سرعت بالایی است. این فضاپیما می‌تواند به دنبال اطلاعاتی باشد که به شکل‌گیری فضا انجامیده است.

پیشتر، وویجر یک و وویجر دو توانسته بودند در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۸ از منظومهٔ شمسی خارج و وارد فضای میان‌ستاره‌ای شوند. البته فناوری این دو فضاپیما بسیار قدیمی است و تا کنون اطلاعات کمی را از فضای خارج از منظومهٔ شمسی ارسال کرده است.

فضاپیماهای جدید ناسا قرار است سرعت بیشتری داشته باشند و به عمق بیشتری از فضا نفوذ کنند و میزان بیشتری از اطلاعات را هم مخابره کنند.

تصویر بازسازی‌شده از فضاپیمای وویجر ۱ ناسا
تصویر بازسازی‌شده از فضاپیمای وویجر ۱ ناسا

این فضاپیما قرار است عکس‌های جدید هم از فضای میان‌ستاره‌ای و منظومهٔ شمسی مخابره کند.

ضربهٔ شدید کرونا به هوانوردی در اروپا

جدیدترین گزارش یورواستات نشان می‌دهد که شیوع ویروس کرونا ضربهٔ بسیار شدیدی به صنعت هوانوردی در اتحادیه اروپا زده است. برای مثال، فرودگاه شارل دوگل بیش از ۲۸ هزار افت پرواز را طی یک سال گذشته شاهد بوده است. فرودگاه دوبیلن هم از نظر درصد بیشترین سقوط را تجربه کرده است. میزان افت پرواز در این فرودگاه به ۸۶ درصدرسیده است.

این افت پرواز‌ها سبب شده است بسیاری از کارکنان خطوط هوایی بیکار شوند و برخی از خلبانان حتی به سمت کارهایی مانند رانندگی یا حمل بسته‌های پستی بروند.

فرودگاهای بزرگ اروپا مانند فرانکفورت و آمستردام که عملاً اصلی‌ترین پخش‌کنندگان پروازی در اروپا هستند هم با حدود ۷۰ درصد افت پروازها روبه‌رو بوده‌اند.

XS
SM
MD
LG