لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۹

جو بایدن خواستار آتش‌بس فوری در نوار غزه شد؛ نتانیاهو بر ادامه حملات اسرائیل تاکید کرد


 راکت‌های شلیک شده از نوار غزه به سوی خاک اسرائیل
راکت‌های شلیک شده از نوار غزه به سوی خاک اسرائیل

نخست‌وزیر اسرائیل دقایقی پس از تماس تلفنی جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، که خواهان آتش‌بس بین اسرائیل و فلسطینی‌ها در غزه تا ساعات پایانی امشب شده بود، گفت که «مصمم» است به عملیات جنگی «علیه تروریست‌ها» ادامه دهد تا «آرامش حاصل شود».

بنیامین نتانیاهو شامگاه چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت در حالی که در محوطه وزارت دفاع ایستاده بود، هر چند از رئیس‌جمهوری آمریکا به عنوان یک «دوست نزدیک» قدردانی کرد اما بلافاصله افزود که ادامه حملات ارتش در غزه «به خاطر تامین امنیت مردم اسرائیل ضروری است».

مفسران در رسانه‌های اسرائیل این گفته بنیامین نتانیاهو را دست رد او به سینه جو بایدن خواندند.

آقای بایدن از نتانیاهو خواسته بود که عملیات اسرائیل علیه غزه «همین امروز پایان یابد».

بر اساس بیانیه کاخ سفید، او افزود که انتظار دارد «با ورود به مسیر آتش‌بس، همین امروز آرامش، به میزان چشمگیری، برقرار شود».

این چهارمین مکالمه رئیس‌جمهوری آمریکا با نخست‌وزیر دولت انتقالی اسرائیل از آغاز بحران جنگی در ده روز اخیر بود. در حالی که تا پیش از این تنش جنگی، او تنها یک بار با بنیامین نتانیاهو تلفنی گفت‌وگو کرده بود.

برخی رسانه‌های اسرائیل گفتند که مکالمه تلفنی امروز دو رهبر «متشنج» بود اما یک مقام ارشد دفتر نخست‌وزیری این امر را رد کرد و گفت مکالمه دو رهبر «محترمانه» انجام شد.

در همین حال، شبکه کان اسرائیل گفته است که از روی شواهد به‌نظر می‌رسد بنیامین نتانیاهو و سران ارتش تا روز جمعه برنامه حملات در غزه را تصویب خواهند کرد و اگر آتش‌بسی برقرار شود، ممکن است از روز جمعه باشد.

در این میان، نشست ویژه کابینه سیاسی- امنیتی اسرائیل که قرار بود چهارشنبه شب یا پنجشنبه تشکیل شود و احتمال داده می‌شد که موضوع آتش‌بس را بررسی کند، تا زمان نامعلوم به تعویق افتاده است.

حملات راکتی حماس به جنوب اسرائیل

گروه حماس بعد از ظهر چهارشنبه شهرهای مرکزی و جنوبی اسرائیل به‌ویژه اشدود، اشکلون و یاونه را با راکت هدف حملات گسترده قرار داد.

پایگاه خبری روزنامه هاآرتص گزارش داد که پس از به صدا درآمدن آژیر خطر حمله راکتی در شهرهای مختلف اسرائیل، مردم به پناهگاه‌ها و نقاط امن گریختند.

افزون‌بر این، گفته می‌شود که در آخرین حملات شبه‌نظامیان حماس به خاک اسرائیل، شهر جنوبی «بئرشبع» با ۱۳ راکت هدف قرار گرفته است. از این میان، هشت راکت بوسیله سامانه دفاعی «گنبد آهنین» رهگیری و منهدم شده است.

جنگنده‌های ارتش اسرائیل نیز در پاسخ به این حملات، سه راکت‌انداز در نوار غزه را هدف حمله قرار دادند، از جمله سامانه‌ای که بئرشبع را در آخرین دور حملات هدف گرفته بود.

در همین حال، ارتش اسرائیل روز چهارشنبه از حمله راکتی حماس به شمال اسرائیل خبر داد. ساکنان شهر «کرایوت» در نزدیکی حیفا به خبرگزاری رویترز گفتند که صدای سه انفجار را شنیده‌اند.

هنوز از میزان خرابی و یا تلفات احتمالی این حمله اطلاعی در دست نیست.

درخواست برای آتش‌بس

حملات روز چهارشنبه در شرایطی صورت گرفته است که در دهمین روز از عملیات سنگین نظامی ارتش اسرائیل و سازمان‌های مسلح فلسطینی در غزه، یک وزیر ارشد اسرائیلی برای نخستین بار به صراحت گفت که کشورش باید آتش‌بس اعلام کند.

یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی و عضو ارشد کابینه اسرائیل، پیش از ظهر روز چهارشنبه گفت که اسرائیل برای اعلام آتش‌بس حتی به توافق دوجانبه با حماس نیاز ندارد.

او در گفت‌وگو با سایت وای.نت اظهار داشت که «روشن است یحیی سینوار (فرمانده ارشد حماس در غزه) و محمد ضیف (فرمانده میدانی عملیات حماس) هر توافق یا تفاهم با اسرائیل را نقض خواهند کرد و از این‌رو، نیازی به رسیدن به توافق با آن‌ها برای اعلام آتش‌بس نیست».

یووال اشتاینیتز این «پیشنهاد» را نیز عنوان کرد در صورتی که آتش‌بس امکان‌پذیر نباشد، ارتش اسرائیل نوار غزه را دوباره تصرف کند تا به گفته او، «سازمان‌های تروریستی» را خلع سلاح کند.

این در حالی است که ارتش اسرائیل ۱۶ سال پیش در زمان نخست‌وزیری آریل شارون، پس از ۳۸ سال، از نوار غزه عقب‌نشینی کرد.

رسانه‌های منطقه گزارش داده‌اند که یک هیئت از سوی کشور مصر برای بررسی احتمال آتش‌بس، در روزهای اخیر میان تل‌آویو و غزه در سفر بوده و پیشنهاد آتش‌بس از ساعت شش بامداد روز پنجشنبه، ۳۰ اردیبهشت، را داده‌ است.
ادامه درگیری شدید میان اسرائیل و حماس
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

از سوی دیگر، چهارمین نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی بحران جنگی اسرائیل و فلسطینیان، شامگاه سه‌شنبه بدون صدور قطعنامه یا بیانیه‌ای به کار خود پایان داد. در حالی که نروژ و تونس با حمایت چین پیش‌نویس یک قطعنامه را تنظیم کرده بودند، آمریکا صدور هر نوع بیانیه یا قطعنامه را در مقطع کنونی «مفید» ندانسته تا اسرائیل محکوم نشود.

با این حال، پس از ناکامی نشست چهارم شورای امنیت، فرانسه بلافاصله اعلام کرد که پیش‌نویس قطعنامه دیگری را با عنوان فراخوان به آتش‌بس برای ارائه به شورای امنیت، در دست بررسی دارد.

ادامه بمباران‌ها

در این میان، در بامداد دهمین روز از بحران جنگی، ارتش اسرائیل به بمباران‌ها در برخی نقاط غزه ادامه داد؛ منابع فلسطینی در غزه گفتند که سه تن در بمباران خانه‌ای در خیابان الشهدای شهر غزه کشته و همچنین یوسف ابوحسین، خبرنگار شبکه تلویزیونی الاقصی، در بمباران خانه‌اش در این شهر کشته شد.

به گفته منابع بیمارستانی غزه، شمار کشته‌ها در این باریکه تا پیش ازظهر چهارشنبه به ۲۱۹ تن، شامل ۱۶ زن و مرد سالمند، ۳۶ زن و ۶۳ کودک رسیده و شمار مجروحان از ۱۵۳۰ تن فراتر رفته که ۵۰ تن آنها در آستانه مرگ هستند.

سازمان ملل نیز اعلام کرده که تا سه‌شنبه شب، دستکم ۷۲ هزار فلسطینی در غزه خانه‌های خود را در بمباران‌ها از دست داده و آواره شدند.

شمار کشته‌ها در طرف اسرائیلی در پی مرگ دو کارگر تایلندی که برای کار کشاورزی به اسرائیل رفته و روز سه‌شنبه در اصابت مستقیم راکت به مزرعه‌ای در منطقه اشکلول کشته شدند، به ۱۳ تن افزایش یافته‌است؛ سه کشته از ۱۳ قربانی، کارگران خارجی بوده و دو کودک نیز در میان تلفات اسرائیلیان هستند؛ یکی از کودکان، یک دختربچه ۷ ساله مسلمان عرب بود که در آغوش پدرش کشته شد. پدر او نیز در میان تلفات حملات راکتی حماس است.

همزمان، شمار کشته‌ها در میان فلسطینیان کرانه باختری نیز پس از درگیری‌های گسترده روز سه‌شنبه میان آنها با نیروهای اسرائیلی به ۲۳ تن افزایش یافت. صدها فلسطینی دیگر نیز در ناآرامی‌های وسیع که همزمان با اعتصاب سراسری فلسطینیان و اعراب اسرائیل درنقاط مختلف کرانه باختری درگرفت، زخمی شدند.

حماس روز چهارشنبه به اسرائیل هشدار داد که اگر برج بلند ساختمانی «آندولس» در منطقه «الکرامه» در شمال غزه را نیز منهدم کند، حماس شلیک راکت به تل‌آویو را از سر خواهد گرفت.

جنگنده‌های اسرائیل ظاهراً برای اخطار به ساکنین برج «آندولس» با هدف تخلیه آن، در ساعات اولیه بامداد چهارشنبه دو موشک سبک به بام ساختمان شلیک کردند. اسرائیل در روزهای اخیر شمار زیادی از برج‌های بلند غزه، از جمله برج‌های «الجلاء»، «هنادی» و «الشروق» را با این استدلال که فعالیت حماس در آن در جریان است و مقر و دفاتر این جنبش در آن واقع بوده، منهدم کرده‌است.

خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس کماکان اصرار دارد که باید در خصوص انهدام برج «الجلاء» که مقر این خبرگزاری و نیز شبکه تلویزیونی «الجزیره» بود، «تحقیق دقیقی انجام شود».

حماس در حالی که موافقت با آتش‌بس از بامداد پنجشنبه را فعلاً تکذیب کرده، پس از چهار ساعت سکوت در بامداد چهارشنبه، شلیک راکت، عمدتاً به سوی شهرک‌های اسرائیلی‌نشین نزدیک مرز غزه را از سرگرفت.

حماس فاش کرده که تا حال به شش پایگاه نیروی هوایی اسرائیل، که از آنجا صدها جنگنده برای بمباران غزه پرواز می‌کنند، راکت شلیک کرده‌است. اسرائیل این امر را تأیید یا رد نکرده‌است.

حماس تلاش کرده بود که در روزهای گذشته به فرودگاه «بن‌گوریون» در نزدیکی تل‌آویو و فرودگاه «رامون» در کنار بندر جنوبی ایلات راکت شلیک کند، که خسارتی نداشت اما کار فرودگاه‌ها را به‌شدت مختل کرده‌ است.

همزمان، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر دولت انتقالی اسرائیل، در جمع سفیران و نمایندگان سیاسی ۷۰ کشور خارجی در اسرائیل، که به ساختمان وزارت دفاع در تل‌آویو برده شده بودند، گفت که حماس از آغاز بحران بیش از چهار هزار فروند راکت به اسرائیل شلیک کرده‌ است.

آقای نتانیاهو افزود حماس از موضوع اختلاف یهودیان و فلسطینیان بر سر چند خانه در محله «شیخ جراح» در شرق اورشلیم/بیت‌المقدس، «سوء استفاده کرد». اشاره او به آغاز بحران بر سر زمین‌های مورد اختلاف در این بخش اورشلیم بود.

نخست‌وزیر اسرائیل به دیپلمات‌های خارجی گفت: «دو راه برای رسیدن به آرامش در برابر خود داریم؛ یا اشغال (اشغال غزه) یا برحذر کردن آن‌ها (از طریق حملات سنگین که «درس عبرت بگیرند»).

طرح کشتن فرمانده میدانی حماس

در این میان، رسانه‌های اسرائیل فاش کردند که دو طرح ارتش کشورشان برای کشتن محمد ضیف، فرمانده میدانی حماس در غزه که از سال‌ها پیش زندگی مخفی دارد، در روزهای گذشته اجرایی شده و از جمله بخشی از بمباران‌های سنگین برای کشتن او بوده، اما هر دو طرح شکست خورد.

ژنرال ذخیره یوآو گالانت، وزیر اسرائیلی که قبلاً معاون رئیس ستاد ارتش بوده، روز چهارشنبه، با تأیید ضمنی ناکامی کشورش در کشتن محمد ضیف، گفت در هر حال، زندگی او فعلاً «قرضی» است و او دیر یا زود به قبلی‌ها خواهد پیوست. اشاره این وزیر به کشته شدن شمار زیادی از فرماندهان میدانی حماس در عملیات مختلف اسرائیلی، از جمله طرح‌هایی است که خود اسرائیل آن را «کشتن هدفمند» می‌نامد.

XS
SM
MD
LG