در پی انتشار گزارشی درباره بیپاسخ ماندن سوالات درباره سایتهای اتمی اعلامنشده، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، گفت که جمهوری اسلامی تاکنون «بیشترین تلاش» را برای «همکاری واقعی» با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است.
این موضوع در نامه آقای صالحی به رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نوشته شده و کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در آژانس، در توئیتر، خبر ارسال این نامه را منتشر کرده است.
این نامه روز سهشنبه، ۱۱ خردادماه، پس از آن منتشر شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد ایران هنوز به سوالهای این سازمان درباره فعالیتهای هستهای و سایتهای هستهای احتمالی اعلامنشده خود پاسخ نداده است.
سوال آژٰانس از ایران مربوط به سایت چهارمی است که ممکن است ایران بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ در آنجا اورانیوم طبیعی را به صورت دیسکهای فلزی نگهداری کرده باشد.
این سازمان روز دوشنبه همچنین اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی، ۱۶ برابر میزان مجاز در نظر گرفته شده در توافق برجام است.
پس از انتشار این دو گزارش، علیاکبر صالحی در نامهای به رافائل گروسی نوشته است که جمهوری اسلامی، «در زمینه مسائل پادمانی، تاکنون بیشترین تلاشش را برای همکاری واقعی با آژانس انجام داده و شفافسازیها و پاسخهای لازم را ارائه کرده است.»
وی با استقبال از آمادگی آژانس برای مشارکت در «حل و فصل بدون تاخیر» مسائل دوجانبه اضافه کرد که «ما مثل قبل به همکاری سازنده با آژانس ادامه میدهیم.»
آقای صالحی در عین حال ابراز امیدواری کرده که «عزم» ایران و آژانس، منجر به کسب «نتیجهای عملی و فوری» شود.
آژانس انرژی اتمی اعلام کرده که از اسفند ۹۹ و زمان متوقف شدن پروتکل الحاقی، تاکنون به دادههایی که برای نظارت بر برنامه هستهای ایران ضروری است دسترسی ندارد و به همین علت، آژانس فقط میتواند ذخایر اورانیوم ایران را تخمین بزند، نه اینکه رقم دقیق آن را اعلام کند.
آژانس تخمین زده که ذخایر فعلی اورانیوم ایران، بالغ بر سه هزار و ۲۴۱ کیلوگرم است. سقف تعیین شده برای اورانیوم غنی شده ایران ۲۰۲ کیلوگرم است.
سفیر ایران در سازمانهای بینالمللی در وین روز دوشنبه گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره عدم پایبندی ایران به برجام را تائید کرده و آن را گویای اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی دانسته است.
کاظم غریبآبادی روز دوشنبه ۱۰ خرداد گفت: «آن چه که ایران انجام داده، در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت بوده است.»
طبق قانون یادشده ایران به دلیل تحریمهای آمریکا اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد. این پروتکل به بازرسان آژانس اجازه میداد که به فوریت از مراکز اتمی ایران بازدید کنند.
تهران امیدوار است با اعمال فشار بر دولت جدید آمریکا بتواند واشینگتن را به برجام بازگرداند و تحریمهای فلجکننده ایالات متحده علیه ایران را لغو کند.
اما دولت جو بایدن اعلام کرده که ابتدا ایران باید به تعهدات خود در برجام بازگردد تا تحریمها لغو شود. جمهوری اسلامی میگوید ابتدا آمریکا باید به این توافق برگردد و ۱۵۰۰ تحریم وضع شده در دوره دولت ترامپ لغو شود.
تاکنون پنج دور مذاکره بین طرفین در وین برگزار شده است تا در مورد بازگشت ایران و آمریکا به برجام توافق صورت گیرد. به رغم اینکه گفته میشود پیشرفتهایی در این مذاکرات صورت گرفته است ولی طرفین هنوز اعلام نکردهاند که به توافق رسیدهاند.