مدیران جشنواره کن، روز پنجشنبه، فیلمهای هفتاد و چهارمین دوره این رویداد معتبر سینمایی را اعلام کردند و نام فیلم «قهرمان» نهمین ساخته اصغر فرهادی در بخش مسابقه این دوره به چشم میخورد.
اصغر فرهادی که با کسب دو جایزه اسکار (برای دو فیلم «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده»)، یک خرس طلایی جشنواره فیلم برلین (برای فیلم «جدایی نادر از سیمین») و جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره فیلم کن (برای فیلم «فروشنده») پرافتخارترین فیلمساز حال حاضر سینمای ایران محسوب میشود، با انتخاب فیلم «قهرمان» برای چهارمین بار به بخش مسابقه جشنواره کن میرود.
پیشتر او با فیلمهای «گذشته»، «فروشنده» و «همه میدانند» در بخش مسابقه جشنواره کن حضور داشت. حاصل این حضور کسب جایزه بهترین فیلمنامه برای فیلم «فروشنده» در سال ۲۰۱۶ بود. برنیس بژو بازیگر فیلم «گذشته» هم سال ۲۰۱۳ جایزه بهترین بازیگر زن و شهاب حسینی بازیگر فیلم «فروشنده» سال ۲۰۱۶ جایزه بهترین بازیگر مرد را از جشنواره کن گرفته بودند.
از سینماگران ایرانی عباس کیارستمی با پنج بار حضور فیلمهایش در بخش مسابقه کن («زیر درختان زیتون»، «طعم گیلاس»، «ده»، «کپی برابر اصل» و «مثل یک عاشق») رکوردار حضور در بخش مسابقه کن است.
از جشنواره کن در کنار ونیز و برلین به عنوان معتبرترین جشنوارههای سینمایی دنیا نام برده میشود.
آقای فرهادی ساخت فیلم «قهرمان» را پاییز سال گذشته در سکوت خبری در شهر شیراز به پایان برد. او در تهیه این فیلم بار دیگر با الکساندر مالهگی، سینماگر فرانسوی همراه است. آقای مالهگی در تهیه فیلمهای «گذشته»، «فروشنده» و «همه میدانند» نیز با اصغر فرهادی همکاری کرده بود. امیر جدیدی، محسن تنابنده، فرشته صدرعرفایی، احسان گودرزی و سارینا فرهادی همراه برخی چهرههای جدید بازیگران اصلی فیلم «قهرمان» هستند که از فضا و داستان آن تاکنون اطلاعات چندانی منتشر نشده است.
گزارش شده است که اصغر فرهادی برای نظارت بر انجام امور فنی آمادهسازی فیلم «قهرمان» از جمله میکس آن در شهر پاریس به سر میبرد. این برای چهارمین بار است که فیلمهای اصغر فرهادی نخستین بار خارج از ایران به نمایش درمیآیند. او پس از فیلم «جدایی نادر از سیمین» در جشنواره فیلم فجر ایران شرکت نکرده و مراحل آمادهسازی آثارش معمولاً به گونهای انجام شده که برای نمایش در جشنواره فیلم کن به سرانجام برسند.
اصغر فرهادی از سال ۲۰۱۳ و پس از موفقیتهای خیرهکننده «جدایی نادر از سیمین» به صورت متناوب در داخل و خارج از ایران فیلم ساخته است. با این همه موفقیت فیلمهایی که در داخل ایران ساخته، به مراتب بیشتر از فیلمهای ساخته شدهاش در خارج از کشور بوده است.
آخرین فیلم به نمایش درآمده از او فیلم «همه میدانند»، باوجود نمایش به عنوان فیلم افتتاحیه دوره هفتاد و یکم جشنواره کن در سال ۲۰۱۸ نتوانست موفقیت چندانی به دست آورد. پس از آن فیلم، آقای فرهادی ترجیح داد فیلم بعدیاش را بار دیگر در ایران بسازد.
اصغر فرهادی در ماههای اخیر از میزان ابراز نظرهای مختلفش در زمینه مسائل مختلف فرهنگی و اجتماعی کاسته است. او سال ۱۳۹۵ پس از انتشار گزارشی درباره خوابیدن برخی بیخانمانها در قبرهای خالی در روزنامه شرق، نامهای سرگشادهای به حسن روحانی نوشت و در آن از وضعیت نامساعد شرایط اجتماعی انتقاد کرد.
اواخر سال ۹۵ هم بعد از اعلام نامزدی فیلم «فروشنده» در جوایز اسکار با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در اعتراض به دستور دونالد ترامپ برای منع موقت ورود مهاجران و مسافران به آمریکا، در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد. جایزه اسکار هم در غیاب او به نمایندگانش، انوشه انصاری و فیروز نادری داده شد. بیانیه اعتراضی آقای فرهادی در آن مراسم علیه تصمیمات دونالد ترامپ با استقبال نسبی مقامهای سیاسی ایران روبهرو شد.
سه سال بعد، چند روزی قبل از اعتراضهای آبان ۹۸ بیش از ۲۰۰ سینماگر در ایران از طیفهای گوناگون، با انتشار بیانیهای ده مادهای، به مواردی چون «اختناق و سانسور، ناتوانی قوه مجریه در اجرای قانون و ورود سرمایههای مشکوک به سینما» اعتراض کردند که اصغر فرهادی یکی از آنها بود.
پس از سرکوب خشونت بار اعتراضهای آبان ۹۸ هم اصغر فرهادی از جمله سینماگرانی بود که بیانیهای با نام «صدای آبان ۹۸» را امضا و در صفحه رسمیاش در اینستاگرام منتشر کرد. انتشار آن بیانیه با انتقادهای شدید مقامهای قضایی و امنیتی ایران روبهرو شد. برخی سینماگران امضاکننده آن بیانیه مدتی بعد تصاویر و نوشتههای مربوط به آن را از صفحات شخصی خود در اینستاگرام حذف کردند.
اصغر فرهادی پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی نیز متنی را با تصویر کفش یکی از کودکان کشته شده در پرواز شماره ۷۵۲ در اینستاگرامش منتشر کرد. آخرین موضعگیری اصغر فرهادی درباره مسائل اجتماعی و سیاسی به انتشار تصویر سه نفر از بازداشتیهای آبان ۹۸ (امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی) مربوط میشود که با خطر حکم اعدام روبهرو هستند. در آن مقطعی کارزاری اینترنتی با هشتگ #اعدام_نکنید برای لغو احکام آنها به راه افتاده بود.
نمایش فیلم «قهرمان» که گفته شده مضمون اجتماعی مرتبط با مشکلات اقتصادی دارد در دورهای که چشمانداز روشنی از کاهش این مشکلات دیده نمیشود و شکاف میان حکومت و مردم نیز همچنان رو به گسترش است، میتواند زمینهساز بحثهای تازهای شود.