مسئول هماهنگی ستاد ابراهیم رئیسی در مازندران عصر روز پنج شنبه ۱۳ خردادماه در سخنانی در میان رؤسای ستادهای انتخاباتی این نامزد، با بیان اینکه «جریان رقیب به دنبال منحرف کردن اذهان مردم است» نتیجه گرفت که «به همین دلیل مسئله حجاب و آزادی را در جامعه مطرح میکنند».
سیدمحمود نبویان در ادامه افزود که «مشکل اصلی مردم امروز این چیزها [حجاب و آزادی] نیست بلکه تورم، اشتغال و گرانی است».
آیا ادعای او درست است؟ و در حال حاضر «حجاب» و «آزادی» جزو دغدغههای مردم ایران نیستند؟
حجاب اجباری و سرکوب آزادی در جمهوری اسلامی همواره به شکلهای مختلف مورد اعتراض ایرانیان قرار گرفته است؛ طی سالهای اخیر دهها زن و دختر ایرانی به دلیل اعتراض و مخالفت با حجاب اجباری با احکام سنگین روبهرو شدهاند؛ همچنین نگاهی به شعارهای مردم در اعتراضهای خیابانی و فضای سرد انتخاباتی کنونی همگی نشان میدهند که برخلاف ادعای سیدمحمود نبویان، حجاب و آزادی هم در کنار مشکلات معیشتی، جزو دغدغههای مردم ایران به شمار میروند. از این رو، ادعای او نادرست است.
هر سال دهها نفر از ایرانیان معترض به حجاب اجباری، بازداشت و به زندانهای طولانی مدت محکوم میشوند. بر اساس گزارش «سازمان عفو بینالملل»، در سال ۱۳۹۷ حداقل ۳۹ نفر در ارتباط با اعتراض به حجاب اجباری در ایران دستگیر و به زندان محکوم شدند.
از جمله این موارد، یاسمن آریانی، منیره عربشاهی و مژگان کشاورز به مناسبت هشتم مارس، همزمان با روز جهانی زن در سال ۲۰۱۹ میلادی (اسفند ۱۳۹۷) به دلیل انتشار ویدئویی بدون روسری و در حال توزیع گل بین مسافران زن متروی تهران، بازداشت و در مجموع به ۵۵ سال زندان محکوم شدند. برای هریک از آنها «مجازات اشد» یعنی ۱۰ سال حبس قابل اجراست. صباکرد افشاری و مادرش راحله احمدی نیز دیگر مخالفان حجاب اجباری هستند که به ترتیب به هفت سال و نیم و دو سال و نیم زندان محکوم شدهاند.
شدت نارضایتی مردم از حجاب اجباری به حدی است که شماری از مقامهای مسوول در جمهوری اسلامی نیز نسبت به آن هشدار دادهاند. از جمله، مهدی نصیری، مدیرمسئول سابق روزنامه «کیهان» در شهریورماه سال گذشته طی مناظرهای در تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی با اشاره به نتایج «یک پیمایش وزارت ارشاد در سال ۱۳۹۴» گفت که «بیشتر از ۷۰ درصد جامعه ایرانی با الزام حجاب موافق نیست».
همچنین، بویژه همزمان با گرم شدن هوا، بسیاری از مالکان خودرو به دلیل آنچه که از سوی جمهوری اسلامی «کشف حجاب در داخل خودرو» نامیده میشود، پیامکی از طرف پلیس امنیت اخلاقی دریافت میکنند و اغلب به ساختمان پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرا (خیابان خالد اسلامبولی) احضار میشوند.
روزنامه «همشهری» چاپ تهران در شماره روز ۲۵ شهریورماه سال گذشته خود با اشاره به افزایش چشم گیر ارسال چنین پیامکهایی نوشت که «خیابان وزرا مدتهاست وعدهگاه کسانی شده که متهم به بدحجابیاند».
علاوه بر پوشش اختیاری، آزادی نیز دیگر مطالبه جدی مردم ایران است به طوری که تقریباً در تمامی جنبشهای اعتراضی و علیرغم سرکوب شدید از سوی نیروهای امنیتی اما بسیاری از شعارهای معترضان در شهرهای مختلف مشخصا درباره آزادی است. «خیابونها خونی شد، آزادی قربانی شد»، «دیکتاتور حیا کن، مملکت را رها کن»، «استقلال، آزادی، جمهوری ایرانی»، «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «مرگ بر دیکتاتور» تنها شماری از شعارهای آزادیخواهانه مردم ایران در جریان اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ و دی ماه ۱۳۹۶ به شمار میروند.
از سوی دیگر، یکی از مهمترین دلایل فضای سرد انتخابات کنونی هم اعتراض به فقدان آزادی بویژه آزادی انتخاب در جمهوری اسلامی است. به عنوان مثال، کارزارهای گسترده «نه به جمهوری اسلامی» و «رأی بیرأی» که با استقبال گروههای مختلف اجتماعی در داخل و خارج از کشور همراه شدهاند، با تأکید بر اینکه سرکوب آزادی یکی از ویژگیهای اصلی جمهوری اسلامی است، خواستار عدم شرکت در انتخابات هستند.
از اینرو، سخنان سیدمحمود نبویان مبنی بر اینکه «مشکل اصلی مردم امروز حجاب و آزادی نیست»، ادعایی نادرست است. حجاب و آزادی نیز در کنار مشکلات اقتصادی و معیشتی جزو مهمترین دغدغههای مردم به شمار میروند.