نشست اضطراری در رابطه با وضعیت بحرانی افغانستان، روز دوشنبه ۲۵ مرداد در شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد و نمایندگان کشورهای اروپایی و آمریکا درباره نقض حقوق بشر بهویژه حقوق زنان در این کشور و احتمال تشدید فعالیتهای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردند.
در این نشست، غلام محمد اسحاقزی، نماینده دولت افغانستان در سازمان ملل، نگرانی خود از عدم پایبندی طالبان به وعدههای خود در رابطه با تامین امنیت مردم و انتقامگیری ابراز داشت و از کشورهای جهان خواست که «امارت اسلامی افغانستان» به رهبری طالبان را به رسمیت نشناسند.
نمایندگان دولت آمریکا و کشورهای اروپایی نیز با اشاره به گزارشهای منتشره درباره وضعیت زنان و اقلیتها، خواستار توجه بیشتر به وضعیت غیرنظامیان شدند و از پیوند بین طالبان و القاعده هشدار دادند و در مقابل نمایندگان روسیه و چین، با حمایت تلویحی از طالبان، به برقراری نظم عمومی توسط طالبان اشاره کردند و از این گروه خواستند که با مشارکت دیگر گروهها، یک ائتلاف برای اداره کشور تشکیل دهد.
نماینده دولت افغانستان در سازمان ملل، همچنین در سخنرانی امروز خود با اشاره به انتقامجویی گروه طالبان در شهر قندهار، نگرانی خود از آینده مشارکت زنان افغان در فعالیتهای اجتماعی را اعلام کرد و گفت افغانستان نباید به بهشتی برای تروریستها تبدیل شود.
نماینده ایرلند در شورای امنیت سازمان ملل نیز به گزارشهایی درباره کشتار مردم، اجبار دختران خردسال به ازدواج با اعضای طالبان و نقض حقوق زنان اشاره کرد و اعلام کرد با قدرتگیری طالبان نباید حقوق زنان افغانستان پایمال شود.
نمایندگان بریتانیا و فرانسه اوضاع افغانستان را «تراژیک» خوانده و نماینده آمریکا در این شورا نیز با اشاره به لزوم رعایت حقوق زنان، روزنامهنگاران و اقلیتها گفته است این کشور نباید مامنی برای تروریستها تبدیل شود.
در این میان واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل، نیز اعلام کرد طالبان «نظم عمومی را تا حدودی» در کشور برقرار کرده و نباید از وضعیتی که پیش آمده «مشوش» شویم.
او در عین حال، نسبت به تهدیدهای تروریستی احتمالی علیه کشورهای همسایه، خصوصا آسیای مرکزی توسط گروههای تروریستی هشدار داد. روسیه نیز مانند چین آمادگی خود را برای همکاری با طالبان اعلام کرده بود.
نماینده چین در سازمان ملل در جلسه امروز از گروه طالبان خواست که با سایر گروهها یک ائتلاف سیاسی تشکیل دهد و گفت این کشور دنبال یک راهحل سیاسی است.
او همچنین تاکید کرد که وضعیت افغانستان حاصل عملکرد نیروهای خارجی در این کشور است.
در این میان آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز با تاکید بر اینکه «نمیتوانیم و نباید مردم افغانستان را رها کنیم» از شورای امنیت این سازمان خواست که از همه ابزارها برای سرکوب تهدیدهای تروریستی در افغانستان استفاده کنند و بر لزوم تضمین احترام به حقوق بشر در این کشور تاکید کرد.
او گفت گزارشهایی تکان دهنده از وضعیت حقوق بشر در کشور وجود دارد و به شدت از نقض حقوق زنان و دختران افغانی اظهار نگرانی کرد.
نماینده هند در شورای امنیت سازمان ملل که جلسه امروز را اداره میکرد نیز با اشاره به حوادث روز دوشنبه در فرودگاه کابل، خواستار تلاش همگانی برای برقراری ثبات در این کشور شد و گفت باید مطمئن شویم که از خاک هیچ کشوری به افغانستان حمله نمیشود.
نمایندگان گروه طالبان به نشست شورای امنیت واکنش نشان نداده ولی محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی این گروه در قطر، به رادیو آزادی گفته است که چهرههای ارشد این گروه با شماری از سیاستمداران افغان در باره نظام آینده افغانستان گفتوگو میکنند.
سهیل شاهین، یکی دیگر از اعضای این گروه در قطر نیز به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که مذاکرات برای تشکیل حکومت اسلامی فراگیر جریان دارد.
در مذاکرات قطر حامد کرزی، رئیس جمهور سابق افغانستان، نیز حضور دارد ولی زمان دقیق مذاکرات هنوز اعلام نشده است.
علاوه بر مذاکرات قطر، گروهی از سیاستمداران افغان نیز در پاکستان در حال مذاکره با وزیر خارجه این کشور هستند.