لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۹

بحران فرونشست زمین در ایران؛ «کمتر از ده سال وقت داریم»


ترک زمین روی یکی از پل‌های اصفهان
ترک زمین روی یکی از پل‌های اصفهان

یک مدير مركز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به این که ایران رتبه چهارم فرونشست زمین در میان کشورهای جهان را داراست می‌گوید برای جبران فرونشست «کمتر از ده سال فرصت داریم».

علی بیت‌اللهی در گفت‌وگویی که در وب‌سایت تجارت‌نیوز منتشر شده، هشدار داده است که «تمام دشت‌ها در ایران در حال فرونشست هستند» و ریسک این اتفاق در اصفهان «بسیار بالاتر» از سایر شهرها است.

پیشتر سازمان زمین‌شناسی ایران نیز گزارش داده بود از ۶۰۹ دشت ایران، حدود ۵۰۰ دشت دارای آب شیرین هستند که همه آن‌ها با پدیده فرونشست مواجهند و در اصفهان فرونشست زمین به داخل شهر نفوذ کرده است.

هفته گذشته ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که پیامدهای فرونشست زمین در میدان نقش جهان اصفهان را که از مهم‌ترین بناهای تاریخی این شهر محسوب می‌شود نشان می‌داد.

علی بیت‌اللهی، کارشناس مركز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، نیز با اشاره به وضعیت وخیم اصفهان گفته است: «در جنوب غرب تهران نرخ فرونشست زمین از اصفهان بیشتر است، ولی با توجه به نوع خاک اصفهان، آسیب‌دیدگی ساختمان‌ها و بناها در محدوده اصفهان به مراتب چشمگیرتر از تهران است.»

او از استان خراسان رضوی و دو شهر نیشابور و کاشمر به عنوان دیگر مناطق خطرناک نام برده و علت اصلی بحران را افت سطح آب زیرزمینی دانسته و گفته است نیمی از یک میلیون و چهارصد هزار چاه موجود در ایران غیرمجاز هستند.

این کارشناس گفته است از سال ۷۸ تاکنون در حال تحقيق درباره بحران فرونشست زمین در ایران است، ولی تاکنون «هیچ حرکتی محسوسی» ندیده است و در صورت تداوم این روند در ده سال آینده، فرونشست به یک روند برگشت‌ناپذیر تبدیل می‌شود و در بلندمدت ایران به یک سرزمین «غیرقابل زیست» تبدیل خواهد شد.

علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران، نیز خرداد امسال از وضعیت فرونشست زمین‌ها در ایران با عنوان «فاجعه» و «زلزله خاموش» یاد کرده و گفته بود که این پدیده باعث ایجاد بحران‌های امنیتی خواهد شد.

به گفته این مقام دولتی، در کل دنیا اجازه دسترسی به منابع آبی بین ۳ تا ۲۰ درصد است و وقتی به ۴۰ تا ۶۰ درصد برسد، به عنوان تنش یاد می‌شود و بین ۶۰ تا ۸۰ درصد بحران است و این در حالی است که در ایران گاهی بالای ۸۰ درصد از منابع آبی را استفاده می‌کنیم «و خواسته یا ناخواسته کشور را به سوی نابودی پیش می‌بریم».

موسسه تحقیقاتی اینتل‌لب که گروه بین‌المللی مشاوره اطلاعاتی است، نیز تیرماه امسال با انتشار چند تصویر ماهواره‌ای، فرونشست زمین در اطراف تهران را «بمب ساعتی بی‌صدا» توصیف کرد و آن را تهدیدی برای ۱۳ میلیون نفر جمعیت ساکن در این مناطق دانست.

این گزارش با اشاره به استخراج بیش از حد آب‌های زیرزمینی، از تداوم ۲۵ سانتی‌متر فرونشست سالانه زمین در برخی از مناطق تهران خبر می‌دهد.

سال ۹۷ نیز مجله علمی «نیچر» در گزارشی اعلام کرد که بخش‌هایی از تهران سالانه ۲۵ سانتی‌متر نشست می‌کند که یکی از بالاترین رقم‌ها در جهان است.

XS
SM
MD
LG